Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Πιο εύκολη η βίζα για τους τούρκους

Πιο εύκολη η βίζα για τους τούρκους

0
teloneio khpwn
 

Συμφωνία της Τουρκία με Ε.Ε. για επανεισδοχή εκ μέρους της Τουρκίας παρανόμων μεταναστών με αντάλλαγμα της απλούστευση των διαδικασιών έκδοσης βίζας

 

Νέες προοπτική για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής μας.Χρειάζονται και υποδομές υπογραμμίζουν οι επαγγελματίες στον τουρισμό

 
 
 
Νέα εποχή και νέες προοπτικές τουριστικής ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή της Θράκης ανοίγει η νέα συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ Τουρκίας και Ε.Ε. κατά τη συνάντηση που είχαν την περασμένη Τετάρτη στις Βρυξέλλες ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας κ. Αχμέτ Νταβούτογλου με την ευρωπαία Επίτροπο για τις εσωτερικές υποθέσεις της Ε.Ε. κα Σεσίλα Μάλστρεμ. Η συμφωνία που πρόκειται να υπογραφεί στις 16 Δεκεμβρίου αφορά στην επανεισδοχή εκ μέρους της Τουρκίας μεταναστών που εισέρχονται παρανόμως στην ΕΕ, με αντάλλαγμα εκ μέρους της Ε.Ε. την έναρξη της διαδικασίας άρσης της υποχρέωσης θεώρησης για Τούρκους πολίτες, δηλαδή της βίζας. Σύμφωνα με τη συμφωνία: Η Τουρκία θα απλοποιήσει τις διαδικασίες για την επανεισδοχή των παράνομων μεταναστών στην έκδοση των οποίων προχωρούν κράτη-μέλη της ΕΕ. Οι μετανάστες θα διαμένουν σε προσφυγικούς καταυλισμούς μέχρι να επαναπροωθηθούν στις χώρες τους, Απ’ την πλευρά της η ΕΕ θα εισαγάγει άμεσα τη δυνατότητα έκδοσης βίζας πολλαπλής εισόδου για συγκεκριμένες κατηγορίες Τούρκων πολιτών, όπως δημοσιογράφων, επιχειρηματιών, αθλητών, καλλιτεχνών κλπ, απλοποιώντας τις διαδικασίες και μειώνοντας το κόστος για την απόκτηση θεώρησης εισόδου από 60 σε 35 ευρώ.
Έπειτα από μια μεταβατική περίοδο 6 μηνών, οι Βρυξέλλες μπορεί να διευκολύνουν περαιτέρω τις διαδικασίες για την έκδοση θεωρήσεων.
 
Απλοποιούνται οι διαδικασίες έκδοσης βίζας για τους τούρκους πολίτες
Να σημειώσουμε ότι αυτό θεωρείται ως ένα πολύ θετικό βήμα που αφορά και τη χώρα μας και την Τουρκία καθώς η εκκρεμότητα αυτή παρέμενε μετά τη συμφωνία Λισσαβώνα-2 και αποτελούσε ένα οξύτατο πρόβλημα που προκαλούσε κρίσεις και στις διακρατικές σχέσεις των δύο χωρών, ενώ παράλληλα αποτελεί μια «τροχοπέδη» για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής μας. Για το λόγο αυτό και απ’ τις δυο πλευρές κατά καιρούς έχουν γίνει διάφορες προσπάθειες διευκόλυνσης των τούρκων πολιτών καθώς η διαδικασία έκδοσης βίζας απαιτεί πολλή γραφειοκρατία και κοστίζει . Έτσι πέρσι το Φεβρουάριο τέθηκε σε εφαρμογή το «πράσινο διαβατήριο» που εκδίδεται για τους ανώτατους κρατικούς λειτουργούς ή αυτούς που έχουν εμπορικές συναλλαγές με τη χώρα μας αντί 60 ευρώ για 5 χρόνια μέσα στα οποία ο κάτοχος έχει τη δυνατότητα παραμονής στη χώρας για 90 ημέρες. Επίσης πρόσφατα – όπως μας πληροφορεί ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων κ. Δημήτρης Δολιανίτης – ιδρύθηκε το Γραφείο Διασύνδεσης στην Κωνσταντινούπολη μετά από συνεργασία των υπουργείων Τουρισμού της Τουρκίας και της χώρα μας (visa center)το οποίο έχει αναλάβει την απλούστευση και στη συντόμευση των διαδικασιών έκδοσης βίζας η οποία θα κοστίζει 20 ευρώ. Αυτό πειραματικά εφαρμόστηκε στη Σμύρνη και είχε μεγάλη απήχηση καθώς αυξήθηκε κατακόρυφα η επισκεψιμότητα στα νησιά μας και για αυτό επιχειρείται κάτι ανάλογο στην Κωνσταντινούπολη για την Θράκη.
 
Αγκόρτσας: «Θετικό αλλά μόνο αυτό δεν φτάνει…»
Θετικά χαιρετίζουν τη συμφωνία για κατάργηση της βίζας αλλά και για την επανεισδοχή των παράνομων μεταναστών στην Τουρκία οι επαγγελματίες του Τουρισμού στην περιοχής μας. Ο αντιπρόεδρος της Ένωσης ξενοδόχων Θράκης κ. Απόστολος Αγκόρτσας τονίζει ότι αυτό ανοίγει νέες προοπτικές για τον τουρισμό στην Θράκη που έχει ως στόχο την αγορά της Τουρκίας καθώς η βίζα ήταν ο υπ. 1 ανασταλτικός παράγοντας που φρέναρε την επισκεψιμότητα από την Τουρκία . Παράλληλα όμως επισημαίνει ότι η απλούστευση των διαδικασιών για την έκδοση βίζας δεν είναι πανάκεια και ότι χρειάζονται υποδομές για να καταστεί η Θράκη και συγκεκριμένα η Ξάνθη τουριστικός προορισμός για πλήθος τουριστών από την Τουρκία. Μιλώντας για την Ξάνθη αναφέρθηκε στο κυκλοφοριακό πρόβλημα της πόλης , στην έλλειψη τουριστικών φυλλαδίων στην τουρκική και στην έλλειψη πάρκινγκ για τουριστικά λεωφορεία: «Μόνο αυτό δεν φτάνει για να έχουμε προσέλευση τουριστών. Πρέπει να αναπτύξουμε τουριστική συνείδηση που δεν έχουμε και να φτιάξουμε υποδομές. Ωστόσο είναι ένα πολύ θετικό βήμα», λέει ο κ. Αγκόρτσας.
 
Τουριστικοί Πράκτορες: «Δίκοπο μαχαίρι…»
Με σκεπτικισμό αντιμετωπίζει τη συμφωνία αυτή ο κ. Δολιανίτης , πρόεδρος των τουριστικών πρακτόρων ΑΜΘ.: «Είναι δίκοπο μαχαίρι γιατί εμείς δεν έχουμε τον ελεγκτικό μηχανισμό για να ελέγχουμε ποιος μπαίνει σε αντίθεση με τους τούρκους που έχουν ταυτότητες εφοδιασμένες με μικροτσίπ…Έπειτα είναι επιτακτική ανάγκη να αναβαθμιστούν τα τελωνεία. Δεν είναι δυνατόν να περιμένουν 6- 7 ώρες στον έλεγχο! Είναι πολλοί που γυρίζουν πίσω…». Ο κ. Δολιανίτης έθιξε ένα πολύ ουσιαστικό πρόβλημα που αφορά στην υστέρηση και υποδομών και ελεγκτικού μηχανισμού στα τελωνεία των Κήπων και στις Καστανιές που είναι αναγνωρισμένο από την πολιτεία. Πρόσφατα μάλιστα ο περιφερειάρχης Άρης Γιαννακιδης ανακοίνωσε τη χωροθέτηση και την ένταξη στο ΕΣΠΑ μιας δεύτερης γέφυρας στα σύνορα με την Τουρκία που θα εξυπηρετεί εμπορικές και επιβατικές συναλλαγές.
 
Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Έμφυλη βία δίχως τέλος σε Ελλάδα και Ευρώπη

Γράφει η Φωτεινή Οικονομοπούλου, απόφοιτη Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων του Παντείου Παν…