Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Θα δουν «φως» αλλά πότε;

Θα δουν «φως» αλλά πότε;

0
dei kommeni
 

 Καθυστερεί η επανασύνδεση της παροχής ρεύματος σε ευπαθή νοικοκυριά

 

Δεν ξεκίνησε η διαδικασία σύστασης Επιτροπών στους δήμους

 
 
Σε ρυθμούς… χελώνας κινείται η υλοποίηση του προγράμματος επανασύνδεσης της παροχής ρεύματος σε ευπαθή νοικοκυριά, καθώς ακόμα δεν είναι σαφές το πώς ακριβώς θα κινηθεί η διαδικασία. Η ασάφεια αυτή έχει θέσει στα «χαρακώματα» ΚΕΔΕ – ΔΕΗ καθώς οι μεν δήμοι ζητούν από την ΔΕΗ που είναι η μόνη που έχει τις συγκεντρωτικές καταστάσεις να γίνει άμεσα η επανασύνδεση ρεύματος στα νοικοκυριά που τους το έχει κόψει, η δε ΔΕΗ από την μια επικαλείται προστασία των προσωπικών δεδομένων αρνούμενη να γνωστοποιήσει στους δήμους τις καταστάσεις και απ’ την άλλη τηρεί στάση αναμονής προκειμένου να οριστικοποιηθεί το αντισταθμιστικό πλαίσιο που θα μετακυλύει το κόστος της κατανάλωσης των νοικοκυριών που θα επανασυνδεθούν. Ήδη έχει ανακοινωθεί από τον κ. Κεδίκογλου ότι αυτό θα επιβαρύνει 7 εκατ. λογαριασμούς και η επιβάρυνση θα είναι από 0,20 λεπτά στις χαμηλές καταναλώσεις, μέχρι και 1 ευρώ το χρόνο. Το συγκεκριμένο ποσό, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, αφορά στην κατανάλωση που θα κάνουν τα νοικοκυριά.
 
Αλαλούμ στους δήμους
Κανένα έγγραφο καμιά διευκρινιστική εγκύκλιο δεν έχουν λάβει στους δήμους του νομού και η συγκρότηση των Επιτροπών καθυστερεί εξαιτίας αυτού: «Περιμένουμε να δούμε ποια θα είναι η διαδικασία και πως θα συγκροτηθεί η Επιτροπή. Εμείς στην Πρόνοια έχουμε μια λίστα με απόρους όμως δεν γνωρίζουμε σε πόσους έχει κοπεί το ρεύμα. Η ΔΕΗ μόνο έχει αυτά τα στοιχεία. Θεωρώ ότι είναι πολύ σωστή η πρόταση της ΚΕΔΕ να ξεκινήσει η ΔΕΗ τις επανασυνδέσεις και εμείς στο διάστημα αυτό θα ψάξουμε και θα βρούμε ποιοι είναι αυτοί που δικαιούνται να ενταχθούν στο κοινωνικό τιμολόγιο. Να ξεκινήσει επιτέλους η διαδικασία», επισημαίνει ο αντιδήμαρχος Ξάνθης κ. Μπένης. Στο δήμο Αβδήρων επικεφαλής της Επιτροπής έχει τεθεί με απόφαση του δημάρχου κ. Τσολακίδη ο αντιδήμαρχος αρμόδιος για τα κοινωνικά θέματα κ. Μπηρόλ. Σύμφωνα με πληροφορίες μας υπάρχουν αρκετά νοικοκυριά που δεν έχουν ρεύμα. Για παράδειγμα μόνο στα Πηγάδια είναι 5!  
Άλλες 12 οικογένειες ζουν στο σκοτάδι σε διάφορους οικισμούς του δήμου Μύκης, όπως μας πληροφορεί ο αντιδήμαρχος κ. Μέτσο Χασάν ενώ αρκετά νοικοκυριά με κομμένο ρεύμα υπάρχουν και στο Δ. Τοπείρου και ο αντιδήμαρχος κ. Τσιλιγγίρης αναφέρει ότι στο δήμο βρίσκονται σε στάση αναμονής της διευκρίνησης της διαδικασίας. Και στους 4 δήμους του νομού δεν έχει διαπιστωθεί η παρουσία αστέγων μόνο δύο περιστασιακών στο δήμο Ξάνθης
 
Ξεκίνησε την καταγραφή η Μητρόπολη – Τι θα γίνει με τις άλλες δομές;
Στο μεταξύ, όπως ανακοινώθηκε οι Μητροπόλεις έχουν κινητοποιηθεί ενωρίτερα και μετά από εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου η Μητρόπολη Ξάνθης καταρτίζει καταλόγους αυτών που σιτίζονται. Ωστόσο ερωτηματικό παραμένει τι μέλλει γενέσθαι με τους απόρους που βοηθούν άλλες δομές όπως η Ομάδα Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Όπως αναφέρει η πρόεδρος κα Μαίρη Μπεμπέκη δεν τους έχει ζητηθεί καμιά καταγραφή αλλά ότι στις 300 οικογένειες που διανέμουν τρόφιμα, ρούχα κ.λ.π. ωστόσο μεταξύ αυτών υπάρχουν οικογένειες που δεν τους έχει κόψει η ΔΕΗ το ρεύμα. Συγκεκριμένα ανέφερε για μια οικογένεια ανέργων με 4 μικρά παιδιά στον οικισμό της Γκιώνας καθώς επίσης και για μια οικογένεια με άνεργο και 2 παιδιά , εκ των οποίων το ένα με εδικά προβλήματα στον οικισμό του Σουνίου. Η κα Μπεμπέκη απευθύνει δραματική έκκληση στους συμπολίτες μας να στηρίζουν την προσπάθεια της Ομάδας προσφέροντας γάλα (στο περίπτερο της Ομάδας το Σάββατο) τονίζοντας ότι οι ανάγκες είναι πολύ μεγάλες και ότι υπάρχουν οικογένειες με μικρά παιδιά που δεν μπορούν να τους εξασφαλίσουν ένα ποτήρι γάλα!
 
Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στα ραντάρ των Ινδών ελληνικά λιμάνια – Τα σχέδια για Αλεξανδρούπολη

Διαγωνισμοί για την πώληση ή και παραχώρηση υποδομών και ακινήτων από το ΤΑΙΠΕΔ Τρεις διαγ…