Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Πρωτοχρονιάτικος … «νταλγκάς» για τις επιχειρήσεις

Πρωτοχρονιάτικος … «νταλγκάς» για τις επιχειρήσεις

0
louketa 001-empros
 

 Καταπίπτουν όλες οι εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου στις 31/12/2013. Από 1η Ιανουαρίου οι τράπεζες μπορούν να ζητούν όλο το ποσό των δανείων

 

 Λύση με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου; – Σύσκεψη Επιμελητηρίων στη Δράμα

 
 
«Κρύος ιδρώτας λούζει» τους επιχειρηματίες της περιοχής μας που έχουν πάρει δάνεια με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου! Τα νέα δεν είναι καθόλου καλά γι’ αυτούς γιατί παρά τις προσπάθειες των προέδρων των Επιμελητηρίων της Β. Ελλάδος και τις επαφές που είχαν τον Αύγουστο με τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Σταϊκούρα καθώς και με τον υπουργό Επικράτειας κ. Δημήτρη Σταμάτη ο νόμος ψηφίστηκε και σύμφωνα μ’ αυτόν καταπίπτουν όλες οι εγγυήσεις στις 31/12/2013. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούν οι τράπεζες να ζητήσουν αυτομάτως από 1η Ιανουαρίου όλο το ποσό των δανείων από τις επιχειρήσεις!
 
Πρόεδρος ΕΒΕ Ξάνθης: «Θα είναι κόλαφος για τις επιχειρήσεις…»
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ξάνθης κ. Στέλιος Μωραϊτης, επισημαίνοντας ότι στην περίπτωση που εφαρμοστεί ο νόμος θα σημάνει την διάλυση όλου του επιχειρηματικού ιστού: «Θεωρώ ότι πρέπει η κυβέρνηση να λάβει υπ’ όψιν της ότι αυτό ισοδυναμεί με « ξαφνικό θάνατο» των επιχειρήσεων. Δεν εισακουστήκαμε και τελικά ψήφισαν το νόμο όμως πρέπει να γίνει διόρθωση. Δεν μπορούν να αφήσουν να διαλυθεί όλος ο επιχειρηματικός ιστός της χώρας. Θα είναι κόλαφος για τις επιχειρήσεις ιδιαίτερα αυτή τη συγκυρία που καθημερινά δίνουν ένα τιτάνιο αγώνα να επιβιώσουν», επισημαίνει ο κ. Μωραϊτης.
 
Λύση με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου; – Σύσκεψη Επιμελητηρίων στη Δράμα
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές επιζητείται διορθωτική κίνηση μέσω Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου. Το θέμα έχει κινητοποιήσει όλα τα Επιμελητήρια της Β. Ελλάδος και αποτέλεσμα το κύριο αντικείμενο συζήτησης στη σύσκεψη της Κυριακής 8 Δεκεμβρίου στο Επιμελητήριο Δράμας. Σ’ αυτή συμμετείχαν μετά από πρόσκληση του προέδρου του Επιμελητηρίου Δράμας, οι πρόεδροι Επιμελητήριων Έβρου Χριστόδουλος Τοψίδης, ΕΒΕ Ροδόπης Νικόλαος Αγγελίδης, Καβάλας Άγγελος Τσατσούλης, Σερρών Χρήστος Μέγκλας, Ημαθίας Νικόλαος Ουσουλτζόγλου, Πέλλας Ιορδάνης Τσώτσος, Πιερίας Ηλίας Χατζηχριστοδούλου, Καρδίτσας Βύρων Παππάς. Ο κ. Μωραϊτης δεν συμμετείχε αν και προκλήθηκε λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων του.
Να σημειώσουμε ότι στη σύσκεψη έγιναν οι ακόλουθες επισημάνσεις: Επιβεβαιώθηκε για ακόμη μια φορά η καθυστέρηση από το υπουργείο Οικονομικών για την επίλυση του προβλήματος με τα δάνεια που έχουν εγγύηση του δημοσίου παρά τις όποιες διαβεβαιώσεις. Επιβεβαιώθηκε ότι μοναδική λύση για τις εν λειτουργία επιχειρήσεις είναι: Η αναστολή καταβολής της δόσης της 31/12/2013 και τουλάχιστον για δύο χρόνια μετά. Η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου. Η μείωση του επιτοκίου σε επίπεδα euribor +2 διότι σήμερα τα επιτόκια που αγγίζουν το 12% είναι δυσβάσταχτα.
Στη σύσκεψη αποφασίστηκε ομόφωνα να υπάρξει άμεση συνάντηση (πριν τα Χριστούγεννα) με το υπουργείο Οικονομικών για την τάχιστη επίλυση του ζητήματος, διότι ο χρόνος που απέμεινε είναι ελάχιστος.
 
Κινδυνεύει με επιστροφή το 12%;
Ένα άλλο πρόβλημα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι επιχειρήσεις της Θράκης και μόνο είναι η επιδότηση του κόστους εργασίας του 12% που έπαιρναν, τα λεγόμενα κίνητρα της Θράκης που δίνονταν από τη δεκαετία του ΄90 αποσκοπώντας στην προσέλκυση επενδύσεων. Πλέον οι επιχειρήσεις τα έχουν …ξεγράψει αφού δεν έχουν δοθεί από το 2008 όμως αυτό που φοβούνται είναι μήπως ζητηθεί η επιστροφή του, ενδεχόμενο που επίσης ισοδυναμεί με «ξαφνικό θάνατο» των επιχειρήσεων της Θράκης.«Προσπαθούμε να προστατεύσουμε τις επιχειρήσεις και όσες ενισχύσεις είναι συμβατές με το κοινοτικό δίκαιο να μην επιστραφεί, ενώ όπου υπάρχει έλλειμμα της πολιτεία να το επιβαρυνθεί αυτή. Συγκεκριμένα όσον αφορά το 12% υπάρχει ο Κοινοτικός Κανόνας Deminimis ο οποίος επιτρέπει την επιδότηση σε επιχειρήσεις μέχρι ενός ποσού. Αυτές δεν θα χρειαστεί να επιστρέψουν τις επιδοτήσεις που έλαβαν. Όμως υπάρχουν μεγάλες επιχειρήσεις εντάσεως εργασίας που έλαβαν το 12% και ξεφεύγουν από το επιτρεπόμενο ποσό. Αυτό προσπαθούμε να το ανατρέψουμε», επισημαίνει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιοτεχνών – Βιομηχάνων Ξάνθης και μέλος του Δ.Σ. του Συνδέσμου βιομηχάνων Βορείου Ελλάδος κ. Βασίλης Σκαρλάτος σημειώνοντας παράλληλα ότι είναι σε εξέλιξη μια κινητοποίηση του Συνδέσμου για ανατροπή αυτής της απόφασης.
 
Μαριάννα Ξανθοπούλου
 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Διατηρώ»: Για τις αρχές του 2025 έχει μετατεθεί η έναρξη του προγράμματος

Μειώθηκε ο προϋπολογισμός του προγράμματος για τα διατηρητέα κτήρια Στις αρχές του 2025 αν…