Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ «Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα…» για τους εργαζομένους στην Αlumil

«Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα…» για τους εργαζομένους στην Αlumil

0
aloymil
 

Δύσκολος ο δρόμος για το Κιλκίς και αν αποχωρήσουν οικειοθελώς χάνουν το επίδομα ανεργίας

 

Ανησυχία από την βιομηχανική αποψίλωση του νομού μας. Στο μικροσκόπιο του ΕΚΞ οι χρηματοδοτήσεις των επενδύσεων του Ομίλου

 
 
Το …μνημόσυνο του εργοστασίου Αlumil έκαναν την Παρασκευή οι 132 μέχρι χθες εργαζόμενοί του! Συγκεντρώθηκαν όλοι στο εργοστάσιο το πρωί όπως όταν έρχονταν για δουλειά όμως δεν δούλεψαν…Το εργοστάσιο έκλεισε από χθες απ’ όταν το ανακοίνωσε ο ίδιος ο ιδιοκτήτης του Ομίλου κ. Γιώργος Μυλωνάς που ήρθε γι’ αυτό το σκοπό στην Ξάνθη αν και – όπως πληροφορηθήκαμε – ο ίδιος δεν χρησιμοποίησε το όρο «κλείνει» αλλά «ότι μεταφέρει τη δραστηριότητά του στο Κιλκίς». Κι γι αυτό – όπως εξήγησε – δεν θα απολυθεί κανείς εργαζόμενος καθώς όλοι τους έχουν μια θέση εργασίας με τον ίδιο μισθό στο …Κιλκίς! Διαφορετικά θα πρέπει να υπογράψουν οικειοθελή αποχώρηση αλλά τους υποσχέθηκε ότι θα λάβουν τη νόμιμη αποζημίωση και ένα bonus 5.000 ευρώ!
 
Σε απόγνωση οι εργαζόμενοι της Αlumil Ξάνθης
Όπως ανέφεραν εργαζόμενοι στο «Ε» αλλά και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης κ. Άγγελος Μπεμπεκίδης, ο κ. Μυλωνάς επιχειρεί να ωραιοποιήσει την κατάσταση γιατί έχει τους λόγους του. Και ο λόγος που καλεί τους εργαζόμενους στο Κιλκίς και δεν τους απολύει είναι γιατί απλούστατα δεν μπορεί να τους απολύσει αφού δεν έχουν απελευθερωθεί πλήρως (ακόμη) οι απολύσεις και σύμφωνα με τον νόμο μπορεί να απολύσει το 5% ετησίως. Υπενθυμίζουμε ότι όταν το 2011 απέλυσε 40 εργαζόμενους αυτοί δικαιώθηκαν στο δικαστήριο. Η οικειοθελής αποχώρηση όμως κρύβει παγίδες για τους εργαζόμενους καθώς αν δεν έχουν το χαρτί της απόλυσης δεν θα μπορούν να βγουν στο Ταμείο ανεργίας για να λαμβάνουν το επίδομα, ενώ θα είναι άνεργοι! Απ’ την άλλη όμως δεν μπορούν οι περισσότεροι τουλάχιστον που έχουν οικογένειες και είναι σε ηλικία 50 και άνω να μετακομίσουν στο Κιλκίς επωμιζόμενοι όλα τα έξοδα εγκατάστασης σε νέο τόπο για μια δουλειά πάλι αβέβαιη και έτσι αρκετοί ήδη έσπευσαν να υπογράψουν οικειοθελή αποχώρηση, μιας και ο κ. Μυλωνάς τους έδωσε τελεσίγραφο μέχρι τη Δευτερα – ελπίζοντας ότι μέχρι να τελειώσουν τα χρήματα που τους υποσχέθηκε θα βρουν δουλειά – ενδεχόμενο πολύ αμφίβολο ιδιαίτερα για τις μεγαλύτερες ηλικίες. Σύμφωνα με πληροφορίες μας υπάρχουν εργαζόμενοι σε ηλικία 57 ετών με μοναδικό οικογενειακό εισόδημα το εισόδημά τους και παιδιά άνεργα!  
Ανησυχία από την βιομηχανική αποψίλωση του νομού μας.
Αίσθηση και ανησυχία έχει προκαλέσει σ’ όλη την τοπική κοινωνία η είδηση του «λουκέτου» του εργοστασίου της Αlumil καθώς γίνεται φανερό ότι συντελείται μια βιομηχανική αποψίλωση του νομού μας. Υπενθυμίζουμε ότι ο Όμιλος εγκαταστάθηκε στην Ξάνθη το 1998 όταν αγόρασε την ΒΑΛΒΕ και απασχολούσε 350 εργαζόμενους. Το εργοστάσιο είχε δυναμικότητας παραγωγής 55 τόνων αλουμινίου., όπως μας πληροφορεί εργαζόμενος. Εδώ και 7 χρόνια από τότε που «έκατσε» η οικοδομή παρουσιάζει ζημιογόνες χρήσεις το δε εργοστάσιο στην Ξάνθη υπολειτουργεί στους τελευταίους 7 μήνες. Γι αυτό και ο κ. Μυλωνάς επικαλέστηκε επιχειρηματικούς λόγους για αυτήν του την απόφαση. Ο όμιλος της Alumil, διαθέτει πάνω από 20 θυγατρικές εταιρείες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Οι παραγωγικές εγκαταστάσεις του ομίλου, εκτός από την Ξάνθη, περιλαμβάνουν πάνω από δέκα ακόμη εργοστάσια παραγωγής προφίλ αλουμινίου, που βρίσκονται στο Κιλκίς, τις Σέρρες, την Κομοτηνή, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, τη Σερβία, τη Βοσνία και την Αλβανία, σε ιδιόκτητα οικόπεδα 600.000 τ.μ. με ιδιόκτητες βιομηχανικές εγκαταστάσεις 220.000 τ.μ. και ετήσια παραγωγική δυναμικότητα άνω των 80.000 τόνων προφίλ. Πρόσφατα μάλιστα προέβη και στην ίδρυση εταιρείας στις ΗΠΑ με την επωνυμία Alumil Fabrication Inc και ποσοστό συμμετοχής 100%.
 
Από πού χρηματοδοτήθηκαν οι επενδύσεις της Alumil στην Ξάνθη
Να σημειώσουμε επίσης ότι στην Ξάνθη ο Όμιλος έχει κάνει και μια επένδυση απέναντι από το εργοστάσιο. Αυτή όπως και όλο το εργοστάσιο του Ομίλου έχει μπει στο μικροσκόπιο του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης το οποίο και ζήτησε πληροφορίες από την Περιφέρεια ΑΜΘ αν έχει χρηματοδοτηθούν οι επενδύσεις του Ομίλου στην Ξάνθη από κάποιο πρόγραμμα ή από τον αναπτυξιακό νόμο. Ο λόγος είναι απλός καθότι στα προγράμματα και στους επενδυτικούς νόμους υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες και σ’ ότι αφορά τις θέσεις εργασίας και την παραμονή της επένδυσης στο συγκεκριμένο χώρο.
 
Ερώτηση στη Βουλή από τον Τ. Κουίκ για την Alumil στην Ξάνθη
«Σκοπεύετε να αναλάβετε πρωτοβουλία για άμεση επαναδραστηριοποίηση και ΠΑΡΑΜΟΝΗ του εργοστασίου της Alumil, στην πιο ευαίσθητη ίσως γεωστρατηγικά ζώνη της Ελλάδας;», ερωτά τους αρμόδιους Υπουργούς ο Τέρενς Κουίκ και ζητά την εφαρμογή μίας ειδικότερης οικονομικής/ φορολογικής και αναπτυξιακής πολιτικής για τη Θράκη, όπου η μόνη χρηματοδοτική πηγή, είναι η τουρκική Ziraat Bank η οποία μοιράζει αφειδώς ευνοϊκά δάνεια, υποθηκεύοντας ελληνική γη και σπίτια.
 
Το ΠΑΜΕ για τη για το κλείσιμο της βιομηχανίας ΑΛΟΥΜΙΛ στην Ξάνθη (απόσπασμα)
 «Το θύμα από τις συνέπειες της μεταφοράς των εργοστασίων αλλά και των λουκέτων σε επιχειρήσεις είναι πάντα οι εργαζόμενοι και όχι οι εργοδότες. Οι εργάτες βρίσκονται στην ανεργία και την ανέχεια, την ίδια στιγμή που οι μεγαλοεργοδότες συνεχίζουν να επιβιώνουν με άνεση, κρινόμενοι σε κάθε περίοδο ως σταθεροί επενδυτές και ο βασικός κρίκος της ανάπτυξης. Ανάπτυξη που είναι βαμμένη με το αίμα και την εξαθλίωση των εργατών»
 
Μαριάννα Ξανθοπούλου

Mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Διασύνδεση POS με ταμειακές μηχανές: Στο 94% το ποσοστό συμμόρφωσης των επιχειρήσεων

Εκπνέει την Τρίτη 30 Απριλίου η προθεσμία Εκπνέει στις 30 Απριλίου η προθεσμία που έχουν ο…