Το Δίκτυο Λόγου και Πράξης και το Ι.Θ.Τ.Π. πραγματοποίησαν εκδήλωση για τον εορτασμό των 90 χρόνων από την γέννηση του Στέφανου Ιωαννίδη
Θ. Μουσόπουλος: «Ο Στέφανος Ιωαννίδης αποτέλεσε έναν δημιουργό πολιτισμού στο δεύτερο μισό του 20ου αιώνα»
Στη ζεστή αίθουσα της Καπναποθήκης «Π», διακοσμημένη από μια σειρά από ζωγραφικά έργα του Στέφανου Ιωαννίδη, τα οποία έχει δημιουργήσει σε νεαρή ηλικία, με μαθητικά σχέδια και με μια σειρά γλυπτών συνθέσεων του Θάνου Μαυρουδή, εμπνευσμένα από τους τίτλους των λογοτεχνικών βιβλίων του συγγραφέα, το Δίκτυο Λόγου και Πράξης και το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης πραγματοποίησαν το απόγευμα της Τετάρτης μια εκδήλωση στα πλαίσια του εορτασμού των 90 χρόνων από την γέννηση του.
Θ. Μουσόπουλος: «Τα έργα του Στέφανου Ιωαννίδη αποτελούν σημείο αναφοράς για όσους θέλουν να γνωρίσουνε την Θράκη»
«Φέτος συμπληρώνονται 90 χρόνια από την γέννηση του Στέφανου Ιωαννίδη, ο οποίος γεννήθηκε το 1923 και πέθανε το 2001. Άφησε ένα έργο που είναι πολύ σημαντικό στον τομέα της λογοτεχνίας, της ιστορίας, αλλά είναι σημαντικό και το έργο που άφησε στον τομέα του πολιτισμού» αναφέρει μιλώντας στο «Ε» ο Φιλόλογος και Συγγραφέας Θανάσης Μουσόπουλος.
«Με την δημιουργία και την έκδοση του περιοδικού «Θρακικά Χρονικά», αποτέλεσε το σημείο αναφοράς για όσους θέλουν να γνωρίσουνε την Θράκη. Εδώ τοπικά ήταν η ψυχή για τη δημιουργία της Δημοτικής Βιβλιοθήκης την οποία ίδρυσε η ΦΕΞ το 1954 και δώρισε στο Δήμο Ξάνθης στη συνέχεια. Για τη βιβλιοθήκη αυτή για 30 χρόνια ψυχή και διευθυντής ήταν ο Στέφανος Ιωαννίδης. Αλλά και μέσα από τη ΦΕΞ που ιδρύθηκε το 1952 ο Στέφανος Ιωαννίδης για δεκαετίες έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο για τη λειτουργία του Μουσείου, της Κινηματογραφικής Λέσχης και όλων των άλλων τμημάτων πολιτισμού» αναφέρει ο κ. Μουσόπουλος θέλοντας να αποτυπώσει μέσα με μόνο λίγες σειρές την πολιτιστική κληρονομιά που άφησε πίσω του ο σπουδαίος συγγραφέας.
Το έργο και την προσφορά του συγγραφέα είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν μικροί και μεγάλοι μαθητές
«Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν φέτος να τιμήσουμε όλοι μας έναν δημιουργό πολιτισμού του δεύτερου μισού του 20ου αιώνα. Είναι μια φυσιογνωμία, η οποία κυριάρχησε και με το έργο του. Όποιοι θέλουν να γνωρίσουν την Ξάνθη και την Θράκη αναγκαστικά καταφεύγουν στα βιβλία του, στα άρθρα του, στα «Θρακικά Χρονικά», και στα δημιουργήματα του γενικότερα» υπογραμμίζει ο κ. Μουσόπουλος και συμπληρώνει «στη σημερινή εκδήλωση θέλαμε να δείξουμε όλες της πλευρές από το έργο του, και κυρίως θέλαμε να πάμε στα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ώστε τα παιδιά τα ίδια να γνωρίσουν και να συμμετέχουν στο έργο του. Πραγματικά καταφέραμε να έχουμε μεγάλη συμμετοχή από τα ίδια τα παιδιά τους δασκάλους τους και τους καθηγητές τους».
Κλείνοντας, ο συντονιστής του Δικτύου Λόγου και Πράξης ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη, τον Αντιπεριφερειάρχη, τον Δήμαρχο Ξάνθης και τον Περιφερειακό Διευθυντή που ανέλαβαν να είναι στην τιμητική οργανωτική επιτροπή και ειδικότερα την αντιπεριφέρεια η οποία βοήθησε και οικονομικά.
Γεωργία Ταραξοπούλου