Στρώνουμε το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι στην Ξάνθη
Το χοιρινό έχει την τιμητική του… Και τα Χριστούγεννα θέλουν τα μελομακάρονά τους…
Φθηνότερο κατά 2,5% φέτος το χριστουγεννιάτικο τραπέζι λένε τα στατιστικά στοιχεία της έρευνα τιμών που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) και σε απόλυτη αντιστοιχία με τον τιμάριθμο (- 2, 50%). Η μείωση του κόστους στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι προκύπτει λόγω της σταθερότητας των τιμών στα περισσότερα κρέατα σε συνδυασμό με μειώσεις στα γλυκά εποχής και αυξομειώσεις στα οπωροκηπευτικά. Αξιοσημείωτο είναι ότι είναι 7% πιο φτηνό από το 2011. Παρόλα αυτά πιο λιτό αφού η καταναλωτική δυνατότητα του κόσμου είναι αισθητά μειωμένη από τις νέες φοροεπιδρομές. Ενδεικτικό είναι ότι ο «εορταστικός» τζίρος προβλέπεται να κυμανθεί στα 6,8 δισ. ευρώ, όταν το 2008 ήταν 21,9 δισ. ευρώ (μείωση της τάξης του 69%)! Συνολικά το χριστουγεννιάτικο οικογενειακό τραπέζι θα κοστίσει 147,75 ευρώ, έναντι 151,56 ευρώ που κόστιζε πέρυσι και 158,93 το 2011 την ίδια περίοδο, με τα ίδια προϊόντα.
Πιο φτηνό και πιο λιτό το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι στην Ξάνθη
Πιο φτηνό το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι και στην Ξάνθη αφού σύμφωνα με την έρευνα τιμών του «Ε». Οι τιμές στα οπωροκηπευτικά είναι μειωμένες κατά 10 – 15%, η τιμή στα κρέατα και δη στο χοιρινό που είναι το πρώτο στην προτίμηση των Ξανθιωτών είναι στάσιμη εδώ και 4 χρόνια και ξεκινά για το χοιρινό μπούτι από 6.50 ευρώ ενώ τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες έχουν κάνει επίσης στάση …τιμών τα τελευταία 4 χρόνια στα 9.50 και 10.50 ευρώ αντίστοιχα ως μέση τιμή. Και μπορεί να είναι οι τιμές μειωμένες, μειωμένη όμως είναι και η κατανάλωση καθώς η Ξανθιώτισσα νοικοκυρά θα αγοράσει τα απαραίτητα και αυτά μετρημένα και συντηρητικά και όχι όπως στην προ κρίση εποχή!
Στο ρεπορτάζ που ακολουθεί επαγγελματίες της πόλης μας περιγράφουν τις Χριστουγεννιάτικες συνήθειες των Ξανθιωτών και δίνουν τον Χριστουγεννιάτικο τόνο της αγοράς.
Μειωμένες οι τιμές 10 – 15% στα φρούτα και λαχανικά
Γιάννης Τσορτανίδης, Οπωροπωλείο «Φρουτοζείν»: «Η κίνηση φέτος είναι αισθητά μειωμένη λόγω έλλειψης του δώρου στο δημόσιο τομέα. Πέρσι που υπήρχε έστω και μειωμένο φάνηκε στην αγορά. Ψωνίζουν αλλά τα απολύτως απαραίτητα όχι όπως άλλες χρονιές. Οι τιμές είναι ίδιες με πέρσι και ένα 10 – 15% μειωμένες. Για παράδειγμα στην τομάτα πέρυσι είχε τέτοια εποχή 2,50 – 2,70 ευρώ φέτος έχει 1,90 ευρώ το κιλό».
Από σήμερα θυμίζει λίγο Χριστούγεννα…
Ηλίας Δουκίδης, Μάρκετ «Φτηνή Αγορά»: «Από σήμερα Παρασκευή θυμίζει λίγο Χριστούγεννα η αγορά. Ο κόσμος άρχισε δειλά – δειλά να ψωνίζει για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι Οι τιμές φέτος στα περισσότερα είδη είναι καλύτερες από πέρσι. Το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι είναι πιο φτηνό από πέρσι. Αυτό όμως που είναι δεδομένο είναι ότι ο κόσμος είναι σφιγμένος, συγκρατημένος και έχει περιορίσει τις αγορές του στα απολύτως απαραίτητα».
Και τα Χριστούγεννα θέλουν τα μελομακάρονά τους…
Βάσω, Φούρνος «Μύλος»: «Έχει αρκετή κίνηση. Είμαστε ικανοποιημένοι. Ψωνίζει ο κόσμος γι αυτές τις μέρες όχι όμως όπως παλιά. Οι τιμές μας είναι πολύ καλές. Στα μελομακάρονα και στους κουραμπιέδες έχουμε τις ίδιες τιμές εδώ και τέσσερα χρόνια 9,50 ευρώ το κιλό και οι κουραμπιέδες 10,50 ευρώ το κιλό.. Το κάνουμε αυτό γιατί θέλουμε να δώσουμε τη δυνατότητα σ’ όλο τον κόσμο να πάρει και να γευτεί ένα Χριστουγεννιάτικο γλυκό»!
Το χοιρινό έχει την τιμητική του…
Γιώργος Μπατζακίδης, Κρεοπωλεία «Μπατζακίδη»: «Σήμερα δεν κινήθηκε Χριστουγεννιάτικα η αγορά. Απομένουν όμως αρκετές μέρες. Πάντα η μεγάλη κίνηση είναι τις τρεις τελευταίες μέρες. Είμαστε ανοιχτά και την Κυριακή…ο κόσμος είναι πιο χαλαρός και βγαίνει για ψώνια. Οι Ξανθιώτες ψωνίζουν παραδοσιακά το χοιρινό έχει την τιμητική του. Η γαλοπούλα είναι ξενόφερτη και δεν την προτιμούν. Ζητάνε πολύ χοιρινό ρολό, κοτόπουλο γεμιστό, τσιγαρίδες, τηγανιές Πολύ λίγο το αρνάκι και το κατσικάκι ίσως να είχε και αρνητικό αντίκτυπο το θέμα της ευλογιάς. Οι τιμές είναι 6 ευρώ το κιλό. Οι τιμές είναι πολλά χρόνια στάσιμες και προσιτές. Ο κόσμος αγοράζει για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι αλλά όχι υπερβολές όπως παλαιότερα , μετρημένα…».
Μαριάνα Ξανθοπούλου