Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Τα συνταρακτικά γεγονότα του ’55 μέσα από την ματιά του Θωμά Κοροβίνη

Τα συνταρακτικά γεγονότα του ’55 μέσα από την ματιά του Θωμά Κοροβίνη

0
korovinis 2-web
 

 Στην Ξάνθη βρέθηκε ο γνωστός Θεσσαλονικιός συγγραφέας το απόγευμα της Τρίτης όπου παρουσίασε το νέο του βιβλίο «‘55»

 

Τόνισε τη σημασία της προσέγγισης και της συνύπαρξης με τους γείτονές μας στην Τουρκία, όχι σε επίπεδο κρατών, αλλά σε επίπεδο ανθρώπων

   korovinis 3-web
 
Στην Ξάνθη βρέθηκε το απόγευμα της Τρίτης ο επιτυχημένος συγγραφέας Θωμάς Κοροβίνης για να παρουσιάσει το νέο του βιβλίο «’55» στα πλαίσια της εκδηλώσης που συνδιοργάνωσαν για αυτό το σκοπό η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ και το «Βιβλιοπωλείο 2». Αρκετοί συμπολίτες μας τίμησαν με την παρουσία τους τον συγγραφέα, ο οποίος αφού είπε λίγα λόγια για το βιβλίο του συνομίλησε μαζί τους.
 
Λίγα λόγια για το βιβλίο
Η Μαρίκα η Ταταυλιανή, μια Πολίτισσα κυρά, λογία μα και μποέμισσα, μέσα από την μακρά αφήγηση του βίου της, αναφέρεται παράλληλα, άλλοτε περιληπτικά κι άλλοτε διεξοδικά, σε περιστατικά και σε πρόσωπα, με έμφαση στην κοινωνική ζωή των Ρωμιών και των Τούρκων και στις μεταξύ τους σχέσεις, αλλά και συμπολιτών της που ανήκουν σε άλλες μειονοτικές ομάδες, οι οποίες συνδιαμορφώνουν την ανθρωπογεωγραφική ταυτότητα της Πόλης του περασμένου αιώνα. Ο λόγος της διακόπτεται συχνά από σπαρακτικά ιντερμέδια της διαταραγμένης μνήμης της που είναι στοιχειωμένη απ’ τα ανεπούλωτα τραύματα της συνταρακτικής για την πολίτικη ομογένεια -μα και για όλη την Ρωμιοσύνη- εποχής του προσχεδιασμένου τουρκικού πογκρόμ του Σεπτεμβρίου του 1955 εναντίον κάθε ρωμαίικου στοιχείου, το οποίο -με την συνεπικουρία και άλλων μέτρων που είχαν προηγηθεί ή ακολούθησαν τα Γεγονότα- οδήγησε στην συρρίκνωση της ελληνορθόδοξης κοινότητας της Κωνσταντινούπολης.
«Η παρατηρητικότητα και η καταγραφική του δεινότητα τον κατατάσσουν στο πάνθεον των κορυφαίων γεωγράφων. Σου δίνει την εντύπωση ότι έχει ζήσει πολλές ζωές, σε κάθε μια γειτονιά της πόλης. Έτσι και το ’55 είναι η πιο ολοκληρωμένη συγγραφιά μιας πόλεως μοναδικής στον κόσμο» αναφέρουν για τον συγγραφέα και το έργο του άνθρωποι του πνεύματος.
Μιλώντας για το βιβλίο ο ίδιος λέει ότι είναι 2-3 πράγματα διαφορετικά και συνδυαζόμενα μεταξύ τους, τα οποία θα μπορούσαν να εξεταστούν και ξεχωριστά. Όπως υποστηρίζει και ο ίδιος το ένα είναι ότι αποτελεί μια αυτοβιογράφηση μιας γυναίκας, καθώς οι γυναίκες αποτελούν ένα πιο δυνατό φορέα της παράδοσης, η οποία είναι θεματοφύλακας της παράδοσης, αλλά ταυτόχρονα και ένας προοδευτικός τύπος. Είναι μια γυναίκα που μοιάζει με τις πολίτισσες, όπως ήταν στην παλιά εποχή. Επιπλέον, το βιβλίο του αποτελεί καταγραφή των γεγονότων του ’55 τα οποία επιτηδευμένα αποσιωπήθηκαν. Τέλος, αποτελεί μια αυτοδιάθεση για αυτοενδοσκόπηση και αυτογνωσία και αναδιαμόρφωση, ξανακοίταγμα της ελληνοτουρκικής ιστορίας.
 
Θ. Κοροβίνης: «Οι Τούρκοι είναι μοιραίοι αρραβωνιαστικοί μας. Χίλια μας χωρίζουν και άλλα χίλια μας ενώνουν»
Τι σημασία να βρούμε τρόπους να συνυπάρξουμε με τους πολίτες της γειτονικής μας χώρας σε ατομικό επίπεδο τόνισε ο κ. Κοροβίνης κατά την διάρκεια την εκδήλωσης. Συγκεκριμένα ανέφερε: «για λόγους ιστορικούς εξαναγκαστήκαμε να χωριστούμε και πρέπει να βρούμε ένα τρόπο να συνυπάρχουμε. Θα πρέπει ή να τον αρραβωνιαστούμε ή να τον διώξουμε. Να τον διώξουμε δεν σταθήκαμε ικανοί, καθώς ήμασταν χαμηλά στο ζύγι. Επομένως, πρέπει να βρούμε τρόπο να συνυπάρξουμε. Να τα βρούμε μεταξύ μας, αλλά εμείς. Όχι τα κράτη».
Μεταξύ άλλων ο συγγραφέας δεν έχανε ευκαιρία να τονίζει την αγάπη του για την Πόλη και πόσο οικεία νιώθει όταν βρίσκεται σε αυτήν.
 
Ο συγγραφέας είχε μια ελεύθερη συζήτηση με το κοινό του
Απαντώντας σε ερωτήσεις που του απηύθυνε το αναγνωστικό του κοινό ο συγγραφέας έκανε αναφορά στο μυστικό της συγγραφής ενός καλού βιβλίου, τι είναι αυτό που ψάχνει το αναγνωστικό κοινό, αλλά και για τα πολιτικά δρώμενα της χώρας.
Σύμφωνα με τον κ. Κοροβίνη για να γράψει ένας συγγραφέας ένα καλό βιβλίο θα πρέπει να ζήσει την ιστορία. Να παρατηρήσει τον τόπο που θα περιγράψει, τα πρόσωπα, τα γεγονότα. Σε αντίθετη περίπτωση θα υπάρξουν σημεία όπου θα φαίνεται ότι η ιστορία είναι φτιαχτή.
Ο Συγγραφέας αναφέρθηκε και στην στροφή του αναγνωστικού κοινού στο μυθιστόρημα αφήνοντας πίσω την ποίηση και τα δοκίμια, αλλά και στα προβλήματα που αυτά προκαλούν στους δημιουργούς τους. Μιλώντας μάλιστα για τα προβλήματα των συγγραφέων, ο αναγνωρισμένος συγγραφέας τόνισε τις σοβαρές επιπτώσεις που έχει η κακοπροαίρετη κριτική των κριτικών στην ψυχολογία τους.
Τέλος, ο κ. Κοροβίνη απάντησε στις ανησυχίες των νεώτερων παρισταμένων για την κατάσταση που επικρατεί στην χώρα, τονίζοντας το πόσο έχουν αλλάξει οι καιροί, αλλά και στην έλλειψη εμπιστοσύνης που διακατέχει την εποχή μας.
 
Γεωργία Ταραξοπούλου
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Το Φεστιβάλ ΦΑΕΡΟΠ πρωτοπορεί στην ανάδειξη της βιομηχανικής κληρονομιάς

Ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος δράσεων με δημόσιες εκδηλώσεις, διαλόγους και προτάσεις για τ…