Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Το γέλιο επιστρέφει στην Ξάνθη

Το γέλιο επιστρέφει στην Ξάνθη

0
 

3ο φεστιβάλ κωμωδίας στις 24-30 Νοεμβρίου με εκδηλώσεις σε Ξάνθη, Κομοτηνή, Καβάλα, Αλεξανδρούπολη και Αθήνα!

 

Ένας νέος θεσμός της πόλης από τους νέους της. Πλούσιο και φέτος το πρόγραμμα με σεμινάρια, stand up comedy, θεατρικούς αγώνες και εκδηλώσεις σε σχολεία

 
 
Πολλές φορές έχουμε αναρωτηθεί πώς η Ξάνθη μπορεί να γίνει πρωτοπόρος. Πώς μπορεί να συγκεντρώσει το ενδιαφέρον των πολιτών της, αλλά και το βλέμμα από τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας. Πώς θα δημιουργήσει θεσμούς με απήχηση, που θα συμβάλλουν και στο χαρακτήρα της πόλης μας. Την απάντηση δίνουν αυτοί που εμπνεύστηκαν και διοργάνωσαν το φεστιβάλ κωμωδίας στην Ξάνθη, το οποίο φέτος πραγματοποιείται για 3η συνεχόμενη χρονιά στις 24- 30 Νοεμβρίου. Η διοργάνωση αυξάνει τα χρόνια της και πληθαίνει τις δραστηριότητές της, οι οποίες πλέον ξεπερνούν τα όρια του νομού μας και φέτος θα μεταφέρουν το γέλιο και την κωμωδία με διάφορες εκδηλώσεις σε Κομοτηνή, Καβάλα, Αλεξανδρούπολη και Αθήνα! Για άλλη μια χρονιά βέβαια τα «φώτα» του θα μας δώσει (και θα μας αλλάξει) ο γνωστός κωμικός Δημήτρης Δημόπουλος από την Αθήνα, που υποστηρίζει εθελοντικά το φεστιβάλ από τα πρώτα του βήματα.
 
Εβδομάδα γέλιου με σεμινάρια και παραστάσεις
Το 3ο φεστιβάλ κωμωδίας Ξάνθης σηκώνει αυλαία την Κυριακή 24 Νοεμβρίου με την παράσταση stand-up comedy «Ακόμα πιο δύσκολα τα πράγματα», με τον κωμικό Γιώργο Χατζηπαύλου, στις 21.30 στο αμφιθέατρο ΠΡΟΚΑΤ. Η παράσταση παίζεται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στην Αθήνα, με έναν από τους καλύτερους κωμικούς της Ελλάδας, ο οποίος έρχεται για πρώτη φορά στην Ξάνθη. Το φεστιβάλ περιλαμβάνει ακόμη σεμινάρια δημιουργικής γραφής και σεναρίου, θεάτρου για γονείς και εκπαιδευτικούς, καθώς και improv, όσους θέλουν να μυηθούν στο μαγικό κόσμο των κωμικών αυτοσχεδιασμών. Ακόμη, θα γίνουν ομιλίες για την κωμωδία και τη σάτιρα, μουσικές και κωμικές παραστάσεις, ενώ για πρώτη φορά θα πραγματοποιηθούν και παραστάσεις για μαθητές όλων των ηλικιών σε σχολεία της Ξάνθης και της Κομοτηνής. Οι εκδηλώσεις standup comedy είναι φέτος άφθονες με κωμικούς από διάφορα σημεία της χώρας και αυτές έχουν προγραμματιστεί να γίνουν και στις γειτονικές πόλεις Καβάλας, Κομοτηνής και Αλεξανδρούπολης, ώστε οι πολίτες της Περιφέρειας να έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν από πρώτο χέρι τα μυστικά της κωμωδίας και standup, αφού πρόκειται για ένα είδος αρκετά άγνωστο στη χώρα μας, που όμως γνώρισαν οι ξανθιώτες τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της διοργάνωσης του φεστιβάλ. Να σημειώσουμε ότι για ακόμη μια χρονιά θα λάβουν χώρα τα παιχνίδια κωμικού θεάτρου και αυτοσχεδιασμού “theatre wars”, που πέρυσι, όταν και διοργανώθηκαν για πρώτη φορά είχαν ενθουσιάσει το κοινό. Φέτος, νέος κύκλος κωμικών μαχών σε συνεργασία με τον σύνδεσμο ομάδων Improv B. Ελλάδος, BOOκοβω Improv και με ακόμη πιο δελεαστικό έπαθλο μια ημερήσια εκδρομή με ιστιοπλοϊκό σκάφος.
Ακόμη, η έκθεση γελοιογραφίας της Λέσχης Ελλήνων Γελοιογράφων για τα 30 χρόνια του ΚΕΘΕΑ Θα φιλοξενηθεί από το φεστιβάλ, στον πολυχώρο BlackBox. Τέλος, το Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη φιλοξενεί την έκθεση κόμιξ “Ένα τσιγάρο χρόνος” των Τάσου Παπαϊωάννου και Ηλία Κυριαζή, που εκτέθηκε στο 2ο φεστιβάλ Κωμωδίας.
 
Πολύτιμη η συμμετοχή πολιτιστικών συλλόγων
Ο εμπνευστής του φεστιβάλ Παναγιώτης Κούδας, που είδε την ιδέα του να υλοποιείται χάρη στον ενθουσιασμό και την υποστήριξη φίλων και φορέων εξηγεί ότι το σημαντικό στη φετινή διοργάνωση είναι ότι εξαπλώνεται. Εξίσου σπουδαίο είναι ότι πραγματοποιείται για 3η συνεχόμενη χρονιά. «Την πρώτη φορά ίσως γίνει τυχαία, τη δεύτερη ενδέχεται από ενθουσιασμό, όμως την τρίτη χρονιά δείχνει ότι γίνεται θεσμός», αναφέρει ο Παναγιώτης, stand up comedian και ο ίδιος, που παραδέχεται ότι ο κόσμος φέτος άρχισε να το ζητάει και να το αναγνωρίζει. Ακόμη, προσθέτει ότι υπάρχει περισσότερη εμπειρία από την πλευρά των διοργανωτών τη φετινή χρονιά, αλλά αυτή συμπληρώνεται αφενός με τη στήριξη της Περιφέρειας ΑΜΘ και αφετέρου με τη δραστηριοποίηση και τη συμμετοχή πολιτιστικών συλλόγων, όπως το “Τεχνουργείο”, “η Γέφυρα”, “οι Βάτραχοι” και η BLACK BOX art group.
«Στόχος μας είναι να κάνουμε κάτι αναγνωρίσιμο», καταλήγει ο Παναγιώτης Κούδας, «να γίνει θεσμός της πόλης, όπως το καρναβάλι, οι γιορτές παλιάς πόλης και το Χατζιδάκειο και η περίοδος να χαρακτηρίζεται από αυτό».
 
Ελένη Διαφωνίδου

ediafonidou@empros.gr

 
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Από ‘δώ ως το φεγγάρι»: Ένα εργαστήριο για παιδιά από το Residui Teatro της Ισπανίας

Την Κυριακή 28 Απριλίου 2024 και ώρες 11:00-13:30  στο Σπίτι Πολιτισμού της ΦΕΞ Η Φιλοπρόο…