Απέστειλε επιστολή προς το Γ. Στουρνάρα μαζί με άλλους πέντε βουλευτές της ΝΔ
Χαρακτηρίζουν… παγκόσμια πρωτοτυπία το εν λόγω μέτρο σημειώνοντας ότι οι «εύκολες» ταμειακές λύσεις γεννούν αντιδράσεις, που δημιουργούν ένα αρρωστημένο κλίμα
Επιστολή προς τον Υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα απέστειλε ο Βουλευτής της Ξάνθης Αλέξανδρος Κοντός μαζί με πέντε ακόμη βουλευτές, προκειμένου να κάνουν φανερές και επιτακτικές τις ενστάσεις τους στο προσχέδιο νόμου περί «Ενιαίου Φόρου Ακινήτων» και συγκεκριμένα στη φορολόγηση των αγροτεμαχίων, σημειώνοντας τις ολέθριες συνέπειες μίας ακόμη «εύκολης» ταμειακής λύσης.
Η εκτίμηση της αξίας της αγροτικής γης δεν πρέπει να γίνεται με τη γειτνίασή της ή μη με παραθαλάσσια περιοχή
«Η αγροτική-παραγωγική γη είναι εθνικό, δημόσιο αγαθό, καθώς αποτελεί το βασικό συντελεστή-κεφάλαιο της πρωτογενούς παραγωγής, για την εξασφάλιση σε πρώτο στάδιο της διατροφικής επάρκειας.
Πουθενά στον κόσμο δεν φορολογείται η κατοχή-χρήση της αγροτικής γης, παρά μόνο το εισόδημα που προέρχεται από την εκμετάλλευσή της. Όπως, άλλωστε, πουθενά στον κόσμο δεν φορολογούνται τα μηχανήματα ενός εργοστασίου» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστολή.
Πουθενά στον κόσμο δεν φορολογείται η κατοχή-χρήση της αγροτικής γης, παρά μόνο το εισόδημα που προέρχεται από την εκμετάλλευσή της. Όπως, άλλωστε, πουθενά στον κόσμο δεν φορολογούνται τα μηχανήματα ενός εργοστασίου» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστολή.
Μάλιστα η φορολόγηση της αγροτικής-παραγωγικής γης με συντελεστές ανάλογα με το εάν αυτή «βλέπει» ή όχι σε δρόμο ή εθνική οδό ή με το πόσο απέχει από τη θάλασσα χαρακτηρίζεται από τους πέντε βουλευτές ως παγκόσμια πρωτοπορία, καθώς, όπως επικαλούνται, σύμφωνα με την επιστήμη της Αγροτικής Οικονομίας η εκτίμηση της αξίας της αγροτικής γης γίνεται με τη μέθοδο της κεφαλαιοποίησης της επιτυγχανόμενης εγγείου προσόδου ή του λαμβανομένου ενοικίου, και όχι φυσικά με τη γειτνίασή της ή μη με παραθαλάσσια περιοχή.
Απαράδεκτη η φορολόγηση. Στην έσχατη περίπτωση θα έπρεπε να ήταν συμβολική
Επιπλέον, στην επιστολή αναφέρεται πως η φορολόγηση της αγροτικής-παραγωγικής γης θα μπορούσε να γίνει μόνο στην περίπτωση που επρόκειτο περί ενός εκτάκτου-εφάπαξ μέτρου για τη βελτίωση της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας και μόνο υπό την προϋπόθεση ότι το ύψος του τιμήματος-φόρου ήταν για τους αγρότες κατόχους αγροτικής-παραγωγικής γης «συμβολικού» χαρακτήρα, ώστε να τηρηθεί η συνταγματική επιταγή συμβολής τους στα φορολογικά βάρη. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, σύμφωνα με τους πέντε βουλευτές, «κρίνεται ως απαράδεκτη, εγείροντας ενδεχομένως ζητήματα αντισυνταγματικότητας και τυχόν παραβίασης διατάξεων του ευρωπαϊκού δικαίου της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου».
Μια ευνομούμενη πολιτεία δεν φορολογεί την κατοχή-χρήση αγροτικής γης, αλλά του εισοδήματος που προκύπτει από την εκμετάλλευσή της
Λαμβάνοντας υπόψη μια σειρά από μέτρα που εφαρμόζονται η πρόκειται να εφαρμοστούν τον επόμενο χρόνο, οι πέντε βουλευτές συμπεραίνουν ότι «όχι έλλειμμα δεν πρόκειται να υπάρξει από τη μη φορολόγηση της αγροτικής γης ή τη φορολόγησή της με ένα «συμβολικό» ποσό, αλλά αύξηση των δημόσιων εσόδων». Μάλιστα, υπογραμμίζουν ότι «το ζητούμενο μιας ευνομούμενης πολιτείας δεν είναι η φορολόγηση της κατοχής-χρήσης αγροτικής γης, αλλά του εισοδήματος που προκύπτει από την εκμετάλλευσή της».
Τέλος, στην επιστολή επισημαίνεται «πως οι «εύκολες» ταμιακές λύσεις γεννούν αντιδράσεις, πολύ πιο ισχυρές από εκείνες που κάποιος μπορεί να φανταστεί, ενώ αντί να εξυγιάνουν μια κατάσταση δημιουργούν ένα αρρωστημένο κλίμα, που σε καμιά περίπτωση δεν έχει να κάνει με τη συνταγματική επιταγή περί δίκαιας και ανάλογα του εισοδήματος κατανομή των φορολογικών βαρών».
Επιμέλεια: Γεωργία Ταραξοπούλου