Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Η βροχή έσβησε την φλόγα της απεργίας

Η βροχή έσβησε την φλόγα της απεργίας

0
apergia noe
 

Μικρή η συμμετοχή των πολιτών στην χθεσινή κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ-ΓΣΕΕ

 

Ζωτικής σημασίας να βρεθεί ένας νέος αποτελεσματικός τρόπος να δείξουν τις ενστάσεις τους οι εργαζόμενοι

 
 
Με μικρή συμμετοχή των εργαζομένων πραγματοποιήθηκε η χθεσινή απεργία στην πόλης μας στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων που εξήγγειλαν η ΑΔΕΔΥ και η ΓΣΕΕ. Οι ελάχιστοι απεργοί συγκεντρώθηκαν στις 10 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο Ξάνθης, όπου αφού αναγνώστηκε το ψήφισμα της απεργίας αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν πορεία στο κέντρο της πόλης.
Όπως φαίνεται και από το μικρό αριθμό συμμετεχόντων, οι εργαζόμενοι κουράστηκαν να χάνουν τα μεροκάματα τους για να πραγματοποιούν αγώνες που το μόνο που φέρνουν είναι νέα μέτρα. Εξάλλου, το να απεργεί κανείς πια, όπως αναφέρουν οι συνδικαλιστές, είναι πολυτέλεια, λόγω του αντίκτυπου που έχει μετά κάτι τέτοιο στο μισθό του.
 
Σ. Παπαχρήστου: «Το κουράγιο του λαού έχει τελειώσει»
«Η κατάσταση των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των νέων, των ανέργων είναι τραγική. Ίσως και το κουράγιο του λαού να έχει τελειώσει γι’ αυτό και τα συνθήματα του λαού είναι “όχι άλλο”. Δυστυχώς, αυτό το “όχι άλλο” το είπαμε πάρα πολλές φορές» αναφέρει ο Γραμματέας του Ε.Κ.Ξ Σπύρος Παπαχρήστου και συμπληρώνει «πάλι μιλάνε για περικοπές συντάξεων και ομαδικές απολύσεις. Θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του όλο το πολιτικό σύστημα και περισσότερο η κυβέρνηση γιατί η κατάσταση μάλλον θα πάει εκτός ελέγχου. Ένα φαινόμενο που θα μπορούσαμε να το χαρακτηρίσουμε αλητεία τώρα έχει εξελίχθη σε κοινωνικό φαινόμενο. Ο κόσμος “σκοτώνει” για 5 και 10 ευρώ».
Όσο αφορά τη μικρή συμμετοχή, ο ίδιος αναφέρει ότι οφείλεται στην απογοήτευση του κόσμου. «Η συμμετοχή είναι μικρή γιατί ο κόσμος έχει κουραστεί. Ίσως αυτό να είναι κακό σημάδι» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαχρήστου. Βέβαια, ο Γραμματέας του Ε.Κ.Ξ δεν παρέλειψε να σχολιάσει το γεγονός ότι οι απεργίες και οι πορείες υστερούν σε αποτελεσματικότητα.
«Οι πορείες και οι απεργίες που πραγματοποιούσαν παλαιότερα είχαν κάποιο νόημα. Δεν μπορούμε στον 21 αιώνα να κάνουμε απεργία για να έχουμε θέρμανση, να ταΐσουμε τα παιδιά μας. Αυτά θα έπρεπε να είναι αυτονόητα. Γι’ αυτό εύχομαι να μην έχουμε ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Ο λαός θα πρέπει να βρει άλλο τρόπο να δείξει τις ενστάσεις του. Σήμερα το να κάνεις απεργία είναι πολυτέλεια για αυτόν που εργάζεται. Ο άνεργος έχει παραδοθεί» σημειώνει ο ίδιος.
 
Χ. Ευστρατίου: «Αυτό το κάτι άλλο ψάχνουμε και εμείς ως συνδικαλιστικό κίνημα»
«Δυστυχώς για ακόμη μια φορά η συμμετοχή των εργαζομένων δεν είναι μεγάλη, αν και η απεργία γίνεται για τα δικαιώματα τους. Τα προβλήματα πλέον είναι αισθητά σε όλους. Η περικοπή μισθού είναι δυσβάσταχτη για τους συναδέλφους ακόμη και γι’ αυτούς που θέλουν να απεργήσουν» αναφέρει ο πρόεδρος του Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ Ξάνθης κ. Χαράλαμπος Ευστρατίου και συμπληρώνει ότι πρώτο θέμα στην ατζέντα έχουν τις απολύσεις των εργαζομένων της ΣΕΚΑΠ, καθώς 6 ακόμη ακολούθησαν το δρόμο της εξόδου.
Μάλιστα, ο ίδιος εκτιμά ότι οι κινητοποιήσεις από εδώ και πέρα συνέχεια θα κλιμακώνονται, ενώ τόνισε πως οι πολίτες δεν αντέχουν άλλο.
Κλείνοντας, ο κ. Ευστρατίου τόνισε και αυτός πως πρέπει να βρεθεί ένας νέος πιο αποτελεσματικός τρόπος να δείξει ο λαός την αγανάκτηση του.
«Αυτό το κάτι άλλο ψάχνουμε και εμείς ως συνδικαλιστικό κίνημα. Δυστυχώς ακόμη δεν το έχουμε βρει. Γι’ αυτό και σε κάθε συγκέντρωση ζητάμε τη γνώμη των συναδέλφων» σημειώνει ο ίδιος.
 
Γεωργία Ταραξοπούλου
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δυσεύρετο το εργατικό δυναμικό στην Ξάνθη

Προσφορά εργασίας υπάρχει αλλά οι άνεργοι προτιμούν τα επιδόματα –  Παράπονα εργοδοτ…