Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά «Ανοίγει» το πρόγραμμα για Νέους Αγρότες

«Ανοίγει» το πρόγραμμα για Νέους Αγρότες

0
agrotis neos
 

 Το πρώτο 15θημερο του Δεκέμβρη με Fast track διαδικασίες για ένταξη 6.000 δικαιούχων με πριμ πρώτης εγκατάστασης έως 20.000 ευρώ

 

99 νέοι αγρότες στην Ξάνθη από το πρόγραμμα νέων αγροτών του 2009. Διαπιστώθηκαν δυσλειτουργίες. Κρατούν μικρό καλάθι οι αγρότες του νομού

 
 
«Παράθυρο ελπίδας» για τους νέους άνεργους που θέλουν να στραφούν στον γεωργικό ή κτηνοτροφικό τομέα δίνοντας διέξοδο στο πρόβλημά τους και αποκομίζοντας ένα εισόδημα, αποτελεί το καινούργιο πρόγραμμα των Νέων Αγροτών που αναμένεται να προκηρυχθεί εντός του πρώτου 15θημερου του Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του Ειδικού Γραμματέα Κοινοτικών Πόρων Δημήτρη Ιατρίδη, και του αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάξιμου Χαρακόπουλου. Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα αυτό έχει «παγώσει» από το 2009 και τώρα «ξεπαγώνει» με Fast track διαδικασίες για ένταξη 6.000 δικαιούχων
στο πρόγραμμα με πριμ πρώτης εγκατάστασης έως 20.000 ευρώ που θα λαμβάνουν εφάπαξ (σε τρεις δόσεις) οι νέοι αγρότες οι οποίοι θα ενταχθούν. Να σημειώσουμε ότι το πριμ πρώτης εγκατάστασης διαφοροποιείται αναλόγως της περιοχής (ορεινή, μειονεκτική, πεδινή) και του είδους της εκμετάλλευσης (ζωική, φυτική, μικτή παραγωγή) και επίσης δεν συνδέεται με την επιδότηση που παίρνουν οι αγρότες όταν εγκριθούν τα σχέδια βελτίωσης που καταθέτουν για να ενταχθούν στο πρόγραμμα.
 
99 νέοι αγρότες στην Ξάνθη από το πρόγραμμα του 2009
…μας πληροφορούν από την Διεύθυνση Γεωργίας της Π.Ε. Ξάνθης, αριθμός σημαντικός αν και το πρόγραμμα – όπως μας πληροφορεί η υπεύθυνη κα Τσιαούση – παρουσίασε κάποιες διαδικαστικού τύπου δυσλειτουργίες. Από την Διεύθυνση Γεωργίας βέβαια δεν γνωρίζουν αν με το νέο πρόγραμμα θα γίνουν …100 ή θα τους ξεπεράσουν και όπως μας διαβεβαιώνουν δεν έχουν ενημερωθεί δι’ εγκύκλιου για ενεχόμενες διορθωτικές αλλαγές εκείνο όμως που γνωρίζουν είναι ότι η προκήρυξη του νέου προγράμματος έρχεται στην κατάλληλη στιγμή καθώς έχει διαπιστωθεί τα τελευταία 3 χρόνια ένα ολοένα αυξανόμενο ενδιαφέρον κυρίως νέων ανέργων αλλά και μεγαλύτερης ηλικίας που απευθύνονται στη Διεύθυνση Γεωργίας ζητώντας ενημέρωση για το πώς θα μπορούσαν μέσα από προγράμματα να στραφούν στον γεωργικό τομέα. Επίσης είναι γεγονός ότι η κρίση ωφέλησε τον αγροτικό τομέα καθώς οδήγησε σε μια στροφή στην πρωτογενή παραγωγή η οποία σε συνδυασμό με μια πιο ενισχυμένη οικολογική και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση που παρατηρείται στις νέες γενιές διαμόρφωσε μια νέα γενιά αγροτών που στρέφονται σε καινοτόμες και εναλλακτικές καλλιέργειες ξεφεύγοντας από τις συμβατικές και με αναζητώντας καλύτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά στα προϊόντα τους. Μ’ αυτά το δεδομένο το πρόγραμμα αποτελεί ένα επιπλέον κίνητρο για το ξεκίνημα μιας αγροτικής δράσης σε επιχειρηματική βάση.
 
Στόχος η ανανέωση του αγροτικού δυναμικού της χώρας
Αυτό αποτελεί και τον κυριότερο στόχο του προγράμματος και είναι ενδεικτικό άλλωστε ότι ο κ. Χαρακόπουλος υπογράμμισε την ανάγκη να προκηρύσσεται κάθε χρόνο το πρόγραμμα νέων αγροτών, προκειμένου να ανανεωθεί ηλικιακά το αγροτικό δυναμικό της χώρας. Γι’ αυτό το λόγο επεσήμανε την ανάγκη δέσμευσης σημαντικών πόρων στη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020 ώστε να είναι δυνατή η ετήσια προκήρυξη του συγκεκριμένου προγράμματος. Να σημειώσουμε ότι από το 2015 και μετά που θα ισχύσει η νέα ΚΑΠ πιστώνεται το 2% των ευρωπαϊκών κονδυλίων στον αγροτικό τομέα ενώ όπως προβλέπεται από την ΚΑΠ θα δίνονται επιδοτήσεις έως και 70.000 ευρώ και στους εν ενεργεία αγρότες.           
 
Ποια προβλήματα παρατηρήθηκαν στο πρόγραμμα του 2009
Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Ένωσης Γεωργών του Δ. Τοπείρου κ. Κώστας Δαλάτσης οι στρεβλώσεις του προγράμματος περασμένων ετών (καθιερώθηκε με την πρώτη ΚΑΠ του 2003) αφορούν κυρίως σε καθυστερήσεις των εγκρίσεων των σχεδίων βελτίωσης και όπως αναφέρει ακόμη μερικοί δεν έχουν λάβει τις οριστικές εγκρίσεις με αποτέλεσμα να μην επιδοτηθούν με το 40 – 70% για να στηρίξουν την καλλιέργειά τους ενώ είχαν πάρει μόνο την εφάπαξ επιδότηση. Επίσης ενώ αρχικά το κονδύλι ανέρχονταν στο ποσό των 200 εκ. μειώθηκε στα 100 εκ.: «Ελπίζουμε το νέο πρόγραμμα να είναι πιο λειτουργικό και να στηρίζει όχι μόνο την έναρξη της δράσης αλλά και την καλλιέργεια κάτι που δεν έκανε το παλαιό πρόγραμμα και αυτοί που εντάχθηκαν δεν βοηθήθηκαν πολύ».
 
Κρατούν μικρό καλάθι…
Αξιοσημείωτο είναι ότι κ. Δαλάτσης κρατά μικρό καλάθι και για το νέο πρόγραμμα εκφράζοντας ένα πεσιμισμό σ’ ότι αφορά τον γεωργικό τομέα της περιοχή μας που απορρέει – όπως λέει –από την απογοήτευση του κόσμου και από την απροθυμία και τον φόβο να ρισκάρει και ν’ αγωνιστεί για κάτι νέο: «Οι περισσότεροι από τους αγρότες έχουμε εγκλωβιστεί στις συμβατικές καλλιέργειες. Παρότι οι τιμές με τις συμβατικές καλλιέργειες δεν είναι καλές, ελάχιστοι ενδιαφέρονται να ρισκάρουν σε κάτι νέο και να πειραματιστούν. Δεν υπάρχει ενδιαφέρον για λειτουργήσουν συνεταιρισμοί μεταξύ παραγωγών με ίδιες καλλιέργειες ώστε να γίνεται μια πιο συντονισμένη προώθηση των προϊόντων τους, γενικά όλα λειτουργούν σε ένα κλίμα νωθρότητας και απογοήτευσης».
Κι αυτό βέβαια δεν είναι ο καλύτερος σύμβουλος για την ανάπτυξη της παραγωγικής βάσης
 
Μαριάννα Ξανθοπούλου
 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΑΜΘ: Ανησυχητική μείωση του αγροτικού πληθυσμού

Χάσαμε περίπου 50.000 κατ’ επάγγελμα αγρότες σε 10 χρόνια – Η τάση της βιολογικής κα…