Σχόλια 15/11/13

0
Δένδιας: «θα σηκώσουμε κάθε πέτρα να πιάσουμε τους δολοφόνους». Αυτός είναι ακόμα στην λίθινη εποχή!
Θωμάς Βουγιουκλής


 
 
Λαθρέμποροι τσιγάρων
 Το λέγαμε από παλιά, πως οι υψηλοί φόροι στα τσιγάρα που έχουν χρόνια τώρα επιβάλλει οι κυβερνήσεις πως θα έχουν ως αποτέλεσμα να ενισχυθεί το λαθραίο τσιγάρο.
Έτσι κι έγινε βέβαια. Γέμισε η χώρα από λαθραία τσιγάρα και από πλανόδιους πωλητές, άνδρες και γυναίκες.
Είναι κανόνας της αγοράς. Όταν φορολογείς άγρια ένα προϊόν, περίμενε να μπει στην αγορά το λαθραίο που θα σου μειώσει το προσδοκώμενο να εισπράξεις ως κυβέρνηση φόρο.
Άραγε αυτά τα απλά πράγματα γιατί δεν τα σκέφτονται οι οικονομικοί μας εγκέφαλοι, απόφοιτοι ξένων γνωστών πανεπιστημίων;
Μα οι άνθρωποι είναι της θεωρίας, δεν γνωρίζουν την αγορά. Και το απέδειξαν και με το πετρέλαιο θέρμανσης. Που αντί να έχουν έσοδα από την κατανάλωσή του, έχουν σημαντική μείωση.
Κι αυτό, γιατί είναι ανίκανοι να συλλάβουν το λαθρεμπόριο καυσίμων.
«Ε»


 
Οδικά έργα
 Ανακοινώθηκε με κάθε επισημότητα πρόσφατα η χρηματοδότηση και ως εκ τούτου η συνέχιση των μεγάλων οδικών έργων.
Έργα που επί χρόνια τώρα είχαν σταματήσει λόγω έλλειψης κεφαλαίων. Τελικά αυτά εξασφαλίστηκαν από ευρωπαϊκά ταμεία και έτσι σύντομα οι οδικοί αυτοί άξονες, βασικοί για τη χώρα, θα υλοποιηθούν.
Αποτέλεσμα αυτής της απόφασης είναι ότι χιλιάδες άνθρωποι θα απασχοληθούν στην κατασκευή, ενώ θα κινηθούν εργοτάξια, βιοτεχνίες και βιομηχανίες. Πέρα δε από το θέμα της απασχόλησης, δεν θα πρέπει να μας διαφεύγει η εθνική σημασία για το μέλλον της χώρας από πλευράς διακίνησης ανθρώπων και αγαθών.
Μια υπενθύμιση αρκεί: Η ύπαρξη της Εγνατίας οδού έφερε κοντά την Ηγουμενίτσα με τον Έβρο. Σε ελάχιστες ώρες βρίσκεται κανείς στον προορισμό του και με ασφάλεια βέβαια.
«Ε»


 
 Αλλάζει ο καιρός
 Μέσα Νοέμβρη και σιγά-σιγά ο καιρός αλλάζει, γυρίζει προς το χειμωνιάτικο. Θα πείτε, καιρός του είναι και θα έχετε και δίκιο.
Βέβαια ακόμη τα καλοριφέρ δεν άρχισαν να καίνε, όμως οι δεξαμενές γεμίζουν. Μάλιστα φέτος τα στοιχεία δείχνουν πως αυτοί που θα βάλουν μπρος τους καυστήρες πετρελαίου είναι περισσότεροι από πέρυσι.
«Ε»


 
Διάψευση από τους ΑΝΕΛ
 Διέψευσαν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες τις δηλώσεις Μαριά για τις επαφές μεταξύ των δύο κομμάτων και την πιθανή συνεργασία τους στις αυτοδιοικητικές εκλογές.
Έτσι ο Νότης Μαριάς βρέθηκε εκτεθειμένος και προβληματισμένος για το «ρίξιμο» που του έκανε το κόμμα του. Βέβαια, το τι θα γίνει στη συνέχεια δεν μπορεί να προβλεφθεί ούτε να αποκλειστεί. Πολιτική είναι αυτή, όλα βρίσκονται στο τραπέζι ως πιθανά σενάρια.
«Ε»


 
Χρυσωρυχείο το ελληνικό γιαούρτι
 Πραγματικό αμόκ έχει καταλάβει τους Αμερικανούς με την κατανάλωση γιαουρτιού, το οποίο μάλιστα ονομάζουν greek yogurt! Η κατανάλωσή του αυξάνεται με γεωμετρικούς ρυθμούς στις ΗΠΑ, καθώς έχει γίνει συνώνυμο της υγιεινής διατροφής και της μακροβιότητας. Έχει γίνει αντικείμενο πολλών ερευνών και του αποδίδονται ένα σωρό ευεργετικές ιδιότητες που έχουν ενθουσιάσει τους αμερικανούς.
Σύμφωνα με μια έκθεση της Euromonitor International είναι ένα προϊόν-χρυσωρυχείο και πολλοί αμερικανοί θα ήθελαν να έχει και άλλες χρήσεις εκτός από να τρώγεται ως πρωινό.
Οι υπεύθυνοι μάρκετινγκ μεγάλων εταιριών καταναλωτικών αγαθών όπως η Procter & Gamble, η Unilever και η Dannon προσπαθούν να δημιουργήσουν προϊόντα με βάση το Ελληνικό γιαούρτι. Από προϊόντα υγείας, σαμπουάν μέχρι και αποσμητικά.
Από έρευνες που έχουν γίνει σε καταναλωτές αναδεικνύεται η μεγάλη αγορά που μπορεί να κατακτήσει το προϊόν. Οι καταναλωτές θέλουν να φτιαχτούν προϊόντα από γιαούρτι, όπως αντιγηραντικές κρέμες, οδοντόπαστες, πάνες για εξανθήματα κ.α.
Ιδού πεδίο δράσης λαμπρό για όσους θέλουν να καινοτομήσουν επιχειρηματικά. Ας εκμεταλλευτούν τη γιαουρτοφρενίτιδα που έχει κυριεύσει τους αμερικανούς. Μη μας μείνει μόνο το όνομα…


 
Υπόθεση Άλεξ
 Μία υπόθεση που είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο πριν μερικά χρόνια τη χώρα, έκλεισε στις δικαστικές αίθουσες εχθές. Πρόκειται για την εξαφάνιση του μικρού Άλεξ στη Βέροια, ο οποίος σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις δολοφονήθηκε από ομάδα συνομήλικών του, αλλά το πτώμα του δεν βρέθηκε ποτέ.
Το Πολυμελές Πρωτοδικείο Βέροιας επιδίκασε χρηματική αποζημίωση 150.000 ευρώ για ψυχική οδύνη στη μητέρα του μικρού Άλεξ, Νατέλα. Καταδικάστηκαν 13 από τους εναγόμενους, γονείς και κηδεμόνες των πέντε ανηλίκων που κρίθηκαν ένοχοι για το θάνατο του 11χρονου Άλεξ και τώρα καλούνται να καταβάλουν το παραπάνω χρηματικό ποσό.
Η υπόθεση έκλεισε μεν δικαστικά, χωρίς όμως η τραγική μητέρα να μάθει που βρίσκεται θαμμένο το σώμα του παιδιού της…


 
Τοπίο στην ομίχλη…
 Πολύ θολό είναι το τοπίο σ’ ότι αφορά τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου. Τίποτε ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει ούτε σ’ ότι αφορά τον αριθμό των συνδυασμών, των επικεφαλής των σχημάτων και των υποψηφίων που θα απαρτίζουν τους συνδυασμούς. Ιδιαίτερα στο δήμο Ξάνθης επικρατεί μια κατάσταση που οποιαδήποτε πρόβλεψη κινδυνεύει να χαρακτηριστεί αυθαίρετη. Αυτή η ρευστότητα και η θολούρα ενισχύεται από το γεγονός ότι δεν έχει ψηφιστεί ακόμη ο νέος εκλογικός νόμος και δεν είναι γνωστό τι ακριβώς θα ισχύσει. Ωστόσο εν κρυπτώ και παραβύστω (όσο μπορούν τουλάχιστον) δίνουν και παίρνουν οι επαφές και οι βολιδοσκοπήσεις. Βέβαιη θεωρείται η κάθοδος του Σωτήρη Τσιακίρογλου ο οποίος έχει ξεκινήσει από νωρίς να δουλεύει πάνω στη σύνθεση του συνδυασμού του, του οποίου το κύριο χαρακτηριστικό θα είναι μια ανεξάρτητη καθαρά αυτοδιοικητική παράταξη. Βέβαιη θεωρείται και η κάθοδος Πούλιου με τον Θανάση Ξυνίδη κατά δήλωσή τους. Όσο για την παράταξη Στυλιανίδη περιμένουμε απ’ εκεί να διαμοιραστεί σε τρεις τουλάχιστον συνδυασμού ήτοι: Μπενη – Τσέπελη και πιθανόν Δημαρχόπουλου και μόνο η κάθοδος του Αλέκου Κοντού θ’ αλλάξει άρδην το σκηνικό σ’ αυτό το χώρο. Ο ίδιος δεν ανοίγει τα χαρτιά του προφανώς περιμένοντας τις εξελίξεις, όμως δεν κλείνει την πόρτα για τέτοιου είδους σενάρια. Σ’ ότι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ κι εκεί είναι θολά τα πράγματα σ’ ότι αφορά ποιος θα ηγηθεί της παράταξης. Μειονοτικός συνδυασμός δεν θα κατεβεί ενώ για το ΚΚΕ προβλέπονται τα ίδια….
Αυτά προς το παρόν…
Μ.Ξ.  


 
 Για τα ΜΜΕ και τη σύσκεψη του τουρισμού
 Δεν ήμουνα μπροστά για να ξέρω την ένταση της αντίδρασης του κυρίου Μωραΐτη στην προχθεσινή σύσκεψη για τον τουρισμό που διοργάνωσαν η αντιπεριφέρεια και το ΕΒΕ, αλλά δεν ακούστηκαν και τα καλύτερα σχόλια. Αυτό που έχει σημασία ωστόσο, είναι οι εκπρόσωποι των φορέων να καταλάβουν ότι τα Μέσα Ενημέρωσης οφείλουν να έχουν παρουσία σε οτιδήποτε διαδραματίζεται στην πόλη, είτε προσκληθούν, είτε όχι και ανεξάρτητα από το αν το επιθυμούν διοργανωτές και πρωταγωνιστές και βεβαίως όχι μόνον όταν το επιθυμούν. Σε συσκέψεις, εκδηλώσεις, ημερίδες ή ότι άλλο από θεσμικούς φορείς οι ίδιοι μπορούν να καθορίζουν την ώρα των δηλώσεων για την αποτελεσματικότητα της διαδικασίας, εφόσον το κρίνουν απαραίτητο και αυτό είναι θεμιτό. Επίσης, μπορούν να πραγματοποιήσουν συσκέψεις κεκλισμένων των θυρών, αλλά πάντα με επαρκή αιτιολογία, όχι προς τα ίδια τα ΜΜΕ, αλλά προς τους πολίτες κατά κύριο λόγο και αυτό όσοι δεν το καταλαβαίνουν, σίγουρα θα πρέπει να πάρουν κάποια μαθήματα για το ρόλο του Τύπου.
Τώρα το γιατί κρίθηκε ότι σε μια σύσκεψη για τον τουρισμό με την παρουσία των τουριστικών πρακτόρων δεν… χρειάζεται να προσκληθούν τα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης είναι μία άλλη υπόθεση, που μπορεί να απασχολήσει τους ίδιους και να αφήσει τους υπόλοιπους να βγάλουν τα συμπεράσματά τους.
Ε.Δ.


 
Προκαταρκτική για Βατοπέδι και ζημία του Δημοσίου
 Ερωτηματικά προκαλεί η ανώνυμη επιστολή που στάλθηκε στον Άρειο Πάγο για την υπόθεση του Βατοπεδίου, αλλά και η πρωτοβουλία του αντιεισαγγελέα του ΑΠ Νίκου Παντελή να τη διαβιβάσει στους εισαγγελείς Οικονομικού Εγκλήματος, κίνηση που δείχνει ότι δεν έχει εξεταστεί εξ ολοκλήρου η υπόθεση παρά την πολυετή δικαστική διαδικασία.
Στην ανώνυμη επιστολή αφήνονται αιχμές για οικονομική ζημία σε βάρος του Δημοσίου στο θέμα της μονής Βατοπεδίου. Οι συντάκτες της επιστολής υποστηρίζουν ότι είναι μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Σημειώνεται ότι ορισμένα νυν και τέως μέλη του ΝΣΚ εμπλέκονται στην υπόθεση του Βατοπεδίου.
Ο αντιεισαγγελέας ζητά να διενεργηθεί προκαταρκτική έρευνα για να διαπιστωθεί αν οι ενέργειες του ελληνικού Δημοσίου στο θέμα του Βατοπεδίου προκάλεσαν πράγματι οικονομική ζημία, πράγμα που δείχνει ότι ο φάκελος για το κατά πόσο υπέστη ζημία το ελληνικό Δημόσιο παραμένει ανοιχτό, όσο και για την κυριότητα της Λίμνης Βιστωνίδας.
Ε.Δ.


 
Θέλει προσοχή
 Λόγω του κρύου δεν είναι λίγα τα αδέσποτα που βρίσκουν καταφύγιο κάτω από τα αυτοκίνητα ή στις ρόδες των αυτοκινήτων. Γι’ αυτό θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μην ξεχνάμε να χτυπήσουμε το καπό πριν θέσουμε σε κίνηση το όχημά μας.
Γ.Τ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Περί οδησήμανσης πάλι Ιδού κι άλλο ένα θέμα που καλείται ν’αντιμετωπίσει η παρούσα δημοτικ…