Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Αφιερώματα «60 λεπτά Ελλάδα – 60 λεπτά Ξάνθη»

«60 λεπτά Ελλάδα – 60 λεπτά Ξάνθη»

0
manesis xanthi
 

Στην πόλη και την ευρύτερη περιοχή βρέθηκε η εκπομπή του Alpha που παρουσιάζει την καθημερινότητα στην ελληνική επικράτεια

 

Συνέντευξη με τον δημοσιογράφο – παρουσιαστή Νίκο Μάνεση

 
 
Στην Ξάνθη βρέθηκε το περασμένο διήμερο το συνεργείο της εκπομπής του Alpha «60 λεπτά Ελλάδα», καθώς η πόλη μας ήταν ο επόμενος σταθμός στην περιοδεία που πραγματοποιεί σε διάφορες πόλεις της ελληνικής επικράτειας.
Η αποστολή κατέφθασε στην Ξάνθη τη Δευτέρα. Αρχικά μεταφέρθηκε στην ορεινή περιοχή όπου έγιναν γυρίσματα σε πολλά χώρια, όπως Εχίνος, Κένταυρος, Σμίνθη, Θέρμες, κ.α. ενώ από το πρωί της Τρίτης ξεκίνησαν οι λήψεις σε διάφορα σημεία της πόλης, όπως το «Σπίτι Μάνου Χατζιδάκη» και φυσικά τοποθεσίες στην Παλιά Πόλη, την αγορά και αλλού. Η τετραμελής αποστολή αποτελούμενη από τον δημοσιογράφο – παρουσιαστή Νίκο Μάνεση, τον αρχισυντάκτη κ. Φρέσκο, έναν κάμεραμαν και έναν ηχολήπτη, γευμάτισαν στο «διά χειρός Σωτήρη» του κ. Τσιακίρογλου κι έπειτα μεταφέρθηκαν σε άλλα χωριά του Νομού, όπως η Μορσίνη, οι Τοξότες, η Γαλάνη κ.α., ενώ ολοκληρώνοντας χθες το βράδυ τις λήψεις αναχώρησαν για την Αλεξανδρούπολη όπου ήταν ο επόμενος σταθμός της περιοδείας.
 
Ν. Μάνεσης: «Η ομορφιά της Ξάνθης είναι καθηλωτική»
 Το «Ε» συνάντησε τον δημοσιογράφο – παρουσιαστή κ. Μάνεση και συνομίλησε μαζί του σχετικά με το χρονικό της επίσκεψης στην Ξάνθη και την ευρύτερη περιοχή. Αναλυτικά:
 
«Ε»: Είναι η πρώτη φορά που επισκέπτεστε την Ξάνθη;
Ν.Μ.: «Έχω ξαναέρθει άλλη μία φορά όμως όχι για ρεπορτάζ, είχα κάποια συγγενικά πρόσωπα που έμεναν εδώ, έναν συνονόματο ξάδερφο που παντρεύτηκε σε ένα χωριό της περιοχής και έναν θείο. Έκανα διακοπές στη Μαρώνεια και τους είχα επισκεφθεί, όμως μιλάμε για 15 χρόνια πριν. Όλα έχουν αλλάξει εδώ».
 
«Ε»: Ποιες είναι οι εντυπώσεις σας από την πόλη;
Ν.Μ.: «Η πόλη είναι πανέμορφη, καθηλωτική, ένα από τα «διαμάντια» της Ελλάδας και απ’ ότι βλέπω αξιοποιείται τουριστικά. Σε αυτό τον τομέα βέβαια πρέπει να υπάρξει προσοχή και να μην υπάρξει υπέρμετρη αλλαγή στην πόλη και χάσει την ταυτότητά, το χρώμα και την ιδιαιτερότητά της. Εδώ μπορείς να προβάλλεις τον πολιτισμό και τη φύση της ευρύτερης περιοχής. Επίσης συνάντησα πολύ φιλόξενους και εξαιρετικούς ανθρώπους που μας βοήθησαν όπου χρειάστηκε. Σε γενικές γραμμές η αίσθησή μου είναι ότι και στην Ξάνθη η κρίση είναι διαφορετική απ’ ότι στην Αθήνα όπου τα πράγματα είναι πολύ άσχημα. Παρά την ανεργία και τα προβλήματα που χτυπούν όλη την ελληνική περιφέρεια, εδώ η κρίση δεν είναι τόσο επώδυνη όπως τα μεγάλα αστικά κέντρα».
 
«Ε»: Βρεθήκατε μόλις για δύο ημέρες στην πόλη, πιστεύετε ότι είναι χρόνος αρκετός ώστε να καταγραφούν, οι ομορφιές, οι τοποθεσίες, οι απόψεις κατοίκων κλπ.;
Ν.Μ.: «Οι αποστολές που κάνουμε δεν είναι μεγάλης χρονικής διάρκειας, λόγω της κρίσης είναι «low budget» (χαμηλού κόστους), προσπαθούμε μέσα σε δύο ημέρες να χωρέσουμε ό,τι περισσότερο γίνεται. Όποιος δει την εκπομπή μας και του πούμε ότι όλα γίνονται σε δύο ημέρες δεν μας πιστεύει. Βέβαια δύο ημέρες γεμάτες, από την ανατολή του ήλιου μέχρι αργά το βράδυ. Είμαστε δύο συνεργεία, βρισκόμαστε σε συνεχή επικοινωνία και προσπαθούμε να τα καταγράψουμε όλα.
Σε αυτή την εκπομπή καταγράφουμε την καθημερινότητα, δεν ψάχνουμε για να αποκαλύψουμε σκάνδαλα, ούτε έρευνα, ούτε ιστορική αναδρομή ή τουριστικό ρεπορτάζ, βέβαια όταν βρίσκεσαι σε μία περιοχή με μαγευτική φύση όπως π.χ. η διαδρομή Τοξότες – Λιβερά δεν μπορείς να μην καταγράψεις τα όμορφα τοπία και να τα προβάλλεις, με αυτά εξάλλου «ντύνουμε» το θέμα μας και την παρουσίαση του κάθε τόπου. Εμείς καταγράφουμε την καθημερινότητα, θετικά ή αρνητικά».
 
«Ε»: Για να βγει αυτό το όμορφο αποτέλεσμα των εκπομπών ασφαλώς θα χρειάζονται πολλές ώρες δουλειάς.
Ν.Μ.: «Πολλές ώρες δουλειά, ενώ υπάρχει και η απόλυτη χημεία ανάμεσα στα μέλη του συνεργείου. Γίνεται μία προεργασία από την Αθήνα πριν ξεκινήσουμε όμως συνήθως όλα ανατρέπονται. Όταν πας σε ένα μέρος όπως π.χ. η Ξάνθη, έχεις άλλα στο μυαλό σου και συναντάς άλλα. Εδώ για παράδειγμα, ενώ περπατούσα στο δρόμο συναντούσα περιπτώσεις ανθρώπων απ’ όπου προέκυπταν ενδιαφέροντα ρεπορτάζ».
 
«Καταγράψαμε τις ομορφιές αλλά και τα προβλήματα της ορεινής περιοχής»
 Συνεχίζοντας, ο κ. Μάνεσης αναφέρθηκε στην πρώτη ημέρα της περιοδείας στο Ν. Ξάνθης, όπου με το τηλεοπτικό συνεργείο του επισκέφθηκαν την ορεινή περιοχή, ενώ έφτασαν μέχρι και τη… Βουλγαρία. Για το τι συνάντησαν εκεί, ανέφερε:
 
«Ε»: Την 1η ημέρα της διαμονής σας επισκεφθήκατε την ορεινή περιοχή, ποιες οι εντυπώσεις σας από εκεί;
Ν.Μ.: «Πήγαμε στην ορεινή περιοχή, τα «πομακοχώρια» και εφ’ όσον φτάσαμε μέχρι τις Θέρμες περάσαμε και στη Βουλγαρία! Εκεί συναντήσαμε στο Ζλάτογκραντ κάποιους Έλληνες που είχαν πάει για αναψυχή. Στα ορεινά χωριά οι κάτοικοι μας μίλησαν για αρκετά προβλήματα, π.χ. στις Θέρμες για τα λουτρά ότι δεν έχουν πολλούς πελάτες και χρειάζονται μεγαλύτερη αξιοποίηση, στον Εχίνο για το ότι δεν υπάρχουν πολλές δουλειές και οι άνθρωποι αναγκάζονται να μεταναστεύσουν για ανεύρεση εργασίας κ.α. Βέβαια μπορώ να πω ότι, επειδή το συναντώ συχνά, όλοι οι Έλληνες, ανεξαρτήτως θρησκεύματος, έχουμε τη γκρίνια μέσα μας και πάντα θα διαμαρτυρόμαστε για κάτι. Θα πρέπει να δούμε ότι δεν μας φταίνε μόνο οι άλλοι για ότι μας συμβαίνει αλλά να δούμε και τα δικά μας λάθη. Σχετικά με το οδοιπορικό στην ορεινή περιοχή, είδα ότι οι ορεσίβιοι είναι τραχείς άνθρωποι, πολύ φιλόξενοι και μιλάνε σταράτα».
Ο κ. Μάνεσης παρουσιάστηκε νηφάλιος και κατατοπισμένος σχετικά με τα ζητήματα στην παραπάνω περιοχή και τον πληθυσμό της. Ο ίδιος είπε σχετικά:
Ν.Μ.: «Δεν μπήκα στο μείζον θέμα με τις καταστάσεις που έχουν περάσει, αυτά θα τα κρίνουν οι ιστορικοί του μέλλοντος, όπως και τα λάθη του παρελθόντος. Προσωπικά θεωρώ ότι λάθη του ελληνικού κράτους οδήγησαν κάποιους ανθρώπους στην αγκαλιά της Τουρκίας. Το ρεπορτάζ μας βέβαια δεν επεκτάθηκε σε αυτό το θέμα αλλά στα προβλήματα της καθημερινότητας, την κρίση, τον πολιτισμό, τις δραστηριότητες, τις συνήθειες κλπ. Θα είχε όμως κάποια στιγμή ενδιαφέρον να γίνει μία εκπομπή για τα πομακοχώρια όπου το λόγο δεν θα είχαν οι δημοσιογράφοι, αλλά οι εκεί κάτοικοι και ιστορικοί από Ελλάδα, Τουρκία και Βουλγαρία ώστε να δούμε τι τελικά συνέβη εκεί».
Ολοκληρώνοντας τη συνέντευξη στο «Ε», ο δημοσιογράφος – παρουσιαστής της εκπομπής «60 λεπτά Ελλάδα» απευθυνόμενος στους Ξανθιώτες είπε: «Μέσα από την εφημερίδα σας θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους συναντήσαμε για την βοήθεια και τη φιλοξενία σας. Δυστυχώς μας τα χάλασε λίγο η σημερινή (σ.σ. χθεσινή) βροχή και δεν μπόρεσα να δω κάποια μέρη. Ελπίζω να μου δοθεί σύντομα η ευκαιρία να βρεθώ ξανά στην Ξάνθη για περισσότερες ημέρες».
* Ο… αθλητικός χαρακτήρας που επρόκειτο να λάβει η παρουσίαση της εκπομπής, με τη συμμετοχή σε αυτήν μελών του ξανθιώτικου ποδηλατικού συλλόγου «Πήγασος» δεν έγινε πραγματικότητα, λόγω των καιρικών συνθηκών. Αρχικά ήταν προγραμματισμένη επίσκεψη του τηλεοπτικού συνεργείου στη διαδρομή ανάμεσα στα μοναστήρια που βρίσκονται περιμετρικά της πόλης και λήψη πλάνων με το αγωνιστικό τμήμα του «Πήγασου», όμως η βροχή άλλαξε τα σχέδια.
** Η εκπομπή «60 λεπτά Ελλάδα στην Ξάνθη» θα μεταδοθεί από τον Alpha πιθανόν μέσα στον ερχόμενο Δεκέμβριο (οι εκπομπές προβάλλονται κάθε Τετάρτη στις 23:45). Μόλις οριστικοποιηθεί από τον τηλεοπτικό σταθμό η ημέρα προβολής της θα το ανακοινώσουμε μέσα από το «Ε».
 
Δημήτρης Καλτέκης
dkaltekis@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αφιερώματα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Βιβλιοπρόταση της Παρασκευής: «Η χαμένη άνοιξη» του Στρατή Τσίρκα

Ιούλιος 1965. Ο Αντρέας, δεκαοχτώ χρόνια πολιτικός πρόσφυγας, επιστρέφει επιτέλους στην πα…