Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Σε συσπείρωση για την ανάπτυξη καλούν οι βιοτέχνες-βιομήχανοι της Θράκης

Σε συσπείρωση για την ανάπτυξη καλούν οι βιοτέχνες-βιομήχανοι της Θράκης

0
kataskeues
 

Θέτουν τα προβλήματα που ταλανίζουν τον κλάδο και σχηματοποιούν τα αιτήματα που αφορούν τη συνολική ενίσχυση του παραγωγικού ιστού

 
 
Με πρωτοβουλία των Συνδέσμων Βιοτεχνιών και Βιομηχανιών Έβρου – Ροδόπης – Ξάνθης πραγματοποιήθηκε στις 30-10-2013 στην Κομοτηνή κοινό Διοικητικό Συμβούλιο με θέματα:
1.Αφερεγγυότητα της Πολιτείας ως προς τις οφειλές της από επιστροφές προκαταβολών φόρων και ΦΠΑ, από καταβολή οφειλών με καθυστέρηση ετών , π . χ . (12%) , και οι επιπτώσεις αυτού στο κόστος στην λειτουργίας των επιχειρήσεων
2.Θέματα και προβλήματα από την δοθείσα Εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου σε δάνεια επιχειρήσεων της περιοχής μας
3.Πιθανολογούμενη ανάκληση της κρατικής ενίσχυσης Επιδότησης Τόκων 1993 -2005
4.Επιπτώσεις την εγκυκλίου (ΠΟΛ 1231 10/10/2013) για την έντοκη ανάκτηση του αφορολόγητου αποθεματικού από τις ΔΟΥ στις επιχειρήσεις της περιοχής
5.Προτάσεις για την ενίσχυση των επιχειρήσεων μας την επόμενη προγραμματική περίοδο.
 
Σημαντικά θέματα που εθίγησαν
Ο έντονος ρυθμός αποβιομηχάνισης της περιοχής μας, αποτέλεσμα του εχθρικού περιβάλλοντος που δημιουργεί η Πολιτεία με την ασάφεια των αποφάσεων της και την κακή εφαρμογή κεντρικών και τοπικών πολιτικών ανάπτυξης και την ανεπίτρεπτη και αδικαιολόγητη απουσία ελέγχων σε θέματα παραεμπορίου.
Η αρνητική επίπτωση ενεργειών της Πολιτείας απέναντι σε επιχειρήσεις που απασχολούν χιλιάδες εργαζόμενους, άμεσα και έμμεσα, είτε λόγω ανεπάρκειας, είτε λόγω άλλων συμφερόντων, είτε γραφειοκρατίας, είτε λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος, είτε υπολειτουργούσες υποδομές και υπηρεσίες με ασύμφορο κόστος χρήσης και παρότι αυτές σήμερα συνεισφέρουν πολλαπλώς στα χειμαζόμενα έσοδα του Κράτους.
Η έναρξη των διαδικασιών ανάκτησης των κρατικών ενισχύσεων σχετικά με το αφορολόγητο αποθεματικό (ΠΟΛ1231/2013) από τις επιχειρήσεις που έκαναν πραγματικές επενδύσεις και σήμερα απασχολούν ή καθεμιά δεκάδες και εκατοντάδες άτομα, μεταφέρει τραγικές επιπτώσεις στις επιχειρήσεις της περιοχή μας.
Την πιθανολογούμενη ανάκληση της επιδότησης επιτοκίου που δόθηκε τα έτη 1993-2005 ως κίνητρο προσέλκυσης ή μη αποχώρησης επιχειρήσεων από τις περιοχές μας.
Την διαρκώς αναβαλλόμενη υποχρέωση του Δημοσίου να εξοφλήσει τις οφειλές του ή να δεχθεί ουσιαστικό συμψηφισμό με απαιτήσεις όπως επιστροφή ΦΠΑ, επιστροφή προκαταβλητέων φόρων, επιδοτήσεις, οφειλές ευρύτερου Δημοσίου τομέα.
Την ανυπαρξία τραπεζικού συστήματος, ικανού να αντιληφθεί και να υποστηρίξει με τα κατάλληλα εργαλεία σύγχρονες και βιώσιμες επιχειρήσεις και το οποίο προσπαθεί να επιλύσει τα δικά του προβλήματος ρουφώντας πολύτιμο ενεργητικό από τις επιχειρήσεις.
 
Αιτήματα
Οι Σύνδεσμοι Βιοτεχνιών & Βιομηχανιών της Θράκης και τα μέλη τους (ως μέτοχοι, ως διοικήσεις αλλά και ως εργαζόμενοι) επιθυμώντας οι επιχειρήσεις να παραμείνουν στην περιοχή ζητούν:
•Συνέχεια, Αμεσότητα και Συνέπεια στις αποφάσεις της Ελληνικής Πολιτείας
•Την αρωγή της τοπικής Κοινωνίας και Πολιτείας στα ειδικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μεταποιητικές επιχειρήσεις ,μέσω της πίεσης προς το πολιτικό μας σύστημα, αλλά κυρίως μέσω της εθελοντικής συνεισφοράς όλων όσων μπορούν να συνεισφέρουν στην υγιή ανάπτυξη των περιοχών μας.
•την συμβολή κάθε σκεπτόμενου πολίτη για να υπερασπιστούν μαζί το επιχειρείν και να διατηρήσουν στην περιοχή τις μεταποιητικές επιχειρήσεις που ακόμη και σήμερα εν μέσω κρίσης, αποτελούν βραχίονα ανάπτυξης, απασχόλησης και ελπίδας για το μέλλον
•Την προτίμηση των προϊόντων με υψηλή τοπική προστιθέμενη αξία ως ελάχιστη ενέργεια επένδυσης και σεβασμού στο μέλλον του τόπου μας.
•Ανάπτυξη με σεβασμό στο Περιβάλλον και τις υφιστάμενες επιχειρήσεις, με έμφαση σε δράσεις και παραγωγές που συνδράμουν στην αειφόρο ανάπτυξη ,την απασχόλησης και αξιοποίηση της περιοχής . (Με   ρεαλισμό και υπευθυνότητα ) .-
•Προστασία κάθε επιχείρησης και κάθε θέσης εργασίας από πρόχειρες αποφάσεις Υπουργών και τραπεζών που δεν γνωρίζουν ούτε την Θράκη ούτε τις επιχειρήσεις της.
•Πραγματικός περιφερειακός σχεδιασμός και πολιτικές ενίσχυσης της Περιφέρειας.
Τα μέλη των συνδέσμων προτάσσουν τη συσπείρωση και καλούν σε μία προσπάθεια δημιουργίας ενός μετώπου υπευθυνότητας και ορθολογισμού, ώστε να είναι ορατή και ευδιάκριτη η κατεύθυνση ανάπτυξης προς την οποία πρέπει να ρυμουλκηθεί και η Πολιτεία με έμφαση στη στήριξη του παραγωγικού της ιστού.
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σε ισχύ το «Καλάθι των Νονών» – Έρχεται και το «Καλάθι του Πάσχα»

Παραμένει ενεργό το «Καλάθι της Σαρακοστής» έως τις 4 Μαΐου Από εχθές Δευτέρα 22 Απριλίου …