Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση «Η Ξάνθη μπορεί να είναι η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021»

«Η Ξάνθη μπορεί να είναι η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021»

0
xanthi-polprotevousa
 

 Επιδόθηκε η ομόφωνη απόφαση του ΕΒΕ στο δήμαρχο Ξάνθης. Έτυχε θετικής αντιμετώπισης

 

Αναφορές στην Ξάνθη: « Στα ατού της Ξάνθης, μεταξύ άλλων, η καπνική ιστορία της, η αρχιτεκτονική της και το αρχαιοελληνικό παρελθόν της περιοχής».

 
 
«Αμ έπος αμ έργον» για τον πρόεδρο του ΕΒΕ Ξάνθης Στέλιο Μωραΐτη, ο οποίος δεν έχασε καθόλου χρόνο και άμα τη λήψη της ομόφωνης απόφασης προχθές στο Επιμελητήριο για την «Ξάνθη – Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2021», επισκέφτηκε χθες τον δήμαρχος Ξάνθης Μιχάλη Στυλιανίδη συνοδευόμενος από τον Β’ Αντιπρόεδρο κ. Σερκάν Χατίπ και τον Οικονομικό Επόπτη κ. Σπύρο Κάλφα και του την επέδωσαν. Μάλιστα όπως αναφέρεται και σε σχετική ανακοίνωση «σε πολύ φιλικό κλίμα αντάλλαξαν απόψεις με τον Δήμαρχο Ξάνθης και τόνισαν ότι είναι επιτακτική η ανάγκη να τεθεί στις άμεσες προτεραιότητες του Δήμου Ξάνθης η υποβολή φακέλου υποψηφιότητας για το σκοπό αυτό, καθώς τα οφέλη που θα προκύψουν για την Ξάνθη θα είναι πολλαπλάσια της προσπάθειας της οποίας θα χρειαστεί να προβούμε».
 
Αναφορές στην υποψηφιότητα της Ξάνθης
Υπενθυμίζουμε ότι ο κ. Μωραΐτης είχε συζητήσει αυτό το θέμα με τον δήμαρχο Ξάνθης και είχε υποβάλλει αυτή την πρόταση στις 26 Ιουλίου 2013 αλλά τότε είχε άτυπο χαρακτήρα. Το θέμα με την «Πολιτιστική Πρωτεύουσα» έχει αναθερμανθεί τελευταία αν και ο χρόνος υποβολής της υποψηφιότητας που πρέπει να συνοδεύεται και από μια πρόταση λήγει το 2015, καθότι και σε πανελλαδικό επίπεδο έχει εκδηλωθεί ζωηρό ενδιαφέρον από πολλές πόλεις τόσο που υπάρχουν δημοσιεύματα σε site που μιλούν για: « Εμφύλιος” στην Ελλάδα με φόντο την πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021. Σ’ αυτό το δημοσίευμα (iefmerida.gr) ανάμεσα στις άλλες πόλεις αναφέρεται και η Ξάνθη όμως με αμφίσημο τρόπο ενώ αίσθηση προκαλεί ότι επισημαίνεται ότι κάποιοι δεν καλοβλέπουν αυτή την υποψηφιότητα. Συγκεκριμένα αναφέρεται: «Ξάνθη: Εξαιρετικά αμφίβολο είναι, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, αν θα φτάσει στο σημείο να επισημοποιηθεί η υποψηφιότητα της Ξάνθης. Η πρόταση έγινε από το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της πόλης, το οποίο διακρίνει μέσω του θεσμού, προοπτική για ριζικές αλλαγές, ωστόσο αρκετοί είναι αυτοί που δεν βλέπουν με καλό μάτι την υποψηφιότητα αυτή. Στα ατού της Ξάνθης είναι, μεταξύ άλλων, η καπνική ιστορία της, η αρχιτεκτονική της και το αρχαιοελληνικό παρελθόν της περιοχής».
Μεταξύ των άλλων πόλεων που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον είναι η γειτονική μας Καβάλα, ο Πειραιάς(ο οποίος και παρουσιάζεται ως φαβορί), το Ναύπλιο, η Καλαμάτα, η Τρίπολη, η Ερμούπολη (Σύρου).
 
Μωραΐτης: «Η Ξάνθη μπορεί να το διεκδικήσει …»
Αφήνοντας πίσω του τις «μικρότητες και τις κακομοιριές κάποιων», όπως λέει χαρακτηριστικά ο κ. Στέλιος Μωραΐτης εκφράζει την πεποίθησή του ότι είναι μια μεγάλη ευκαιρία και μια μεγάλη πρόκληση για την Ξάνθη να αναδειχθεί πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπη το 2021 καθώς έχει όλες τις δυνατότητες και τα πλεονεκτήματα να το διεκδικήσει και να το πετύχει: «Αυτό που χρειάζεται είναι να το πιστέψουμε και όλοι μαζί δήμος και φορείς να το διεκδικήσουμε. Η πόλη μας, ο νομός μας έχει όλα τα πλεονεκτήματα για να το πετύχει. Θα προκύψουν πολλαπλά οφέλη για όλο τον νομό αν το πετύχουμε. Θα χρηματοδοτηθούν έργα από την Ε.Ε., θα προβληθεί η περιοχή μας. Είναι μια τεράστια ευκαιρία που πρέπει να την αδράξουμε και να δουλέψουμε για να το διεκδικήσουμε με αξιώσεις. Το Επιμελητήριο είναι και θα είναι αρωγός και υποστηριχτής της προσπάθειας που πρέπει να είναι μαζική», δηλώνει στο «Ε» ο κ. Μωραϊτης.
 
Θετικός ο Δήμαρχος
Ενθουσιασμένος με την ιδέα να είναι η Ξάνθη η πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021 δηλώνει ο δήμαρχος Ξάνθης κ. Μιχάλη Στυλιανίδης: «Όχι απλά το αγκαλιάζουμε αλλά μας ενθουσιάζει Αλλά έχουμε πολύ δρόμο, πρέπει να ερευνήσουμε τα πάντα, να κάνουμε τις κατάλληλες επαφές, να βρούμε όλα τα στοιχεία και τις προϋποθέσεις που θα μας βοηθήσουν να κάνουμε ισχυρή την υποψηφιότητα μας. Στο μεθεπόμενο δημοτικό συμβούλιο θα συζητήσουμε το θέμα της υποψηφιότητας και θα πάρουμε αποφάσεις».
 
Διευκρινήσεις
Η συμπλήρωση του φακέλου υποψηφιότητας, λοιπόν, κοστίζει περίπου 25.000 ευρώ ενώ το ύψος του ποσού που θα δαπανήσει κάθε πόλη για να προετοιμαστεί κατάλληλα, εξαρτάται αποκλειστικά από τις δικές της δυνάμεις ή καλύτερα από την τσέπη της. Η τυχερή πάντως, που θα καταφέρει να αναδειχτεί Πολιτιστική Πρωτεύουσα, θα πάρει και το βραβείο “Μελίνα Μερκούρη”, που ανέρχεται σε 1.500.000 ευρώ. Μάλιστα το ποσό θα το λάβει τρεις μήνες πριν ξεκινήσει και επίσημα η περίοδος της θητείας της ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα και εφόσον έχει φανεί συνεπής σε όλες τις δεσμεύσεις της προς τις αρμόδιες επιτροπές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η συγκεκριμένη επιδότηση μπορεί να φτάσει έως το 60% του συνολικού προϋπολογισμού που έχει υποβληθεί. Να σημειωθεί ότι οι ενδιαφερόμενες πόλεις μπορούν να υποβάλουν επίσημα αίτημα μέχρι 6 χρόνια πριν την έναρξη της εκδήλωσης, δηλαδή για τη διοργάνωση του 2021, το 2015 και θα ακολουθήσει αξιολόγηση από επιτροπή της ΕΕ. Για την ιστορία, τρεις ελληνικές πόλεις έχουν πάρει, μέχρι στιγμής, τον σχετικό τίτλο. Η Αθήνα το 1985, η Θεσσαλονίκη το 1997 και η Πάτρα το 2006 ενώ το 2021 εκτός από τη χώρα μας, Πολιτιστική Πρωτεύουσα θα αναδείξει και η Ρουμανία.
 
Μαριάννα Ξανθοπούλου
 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πέντε επερωτήσεις στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου ΑΜΘ την Τετάρτη

Τίθενται προς γνωμοδότηση δύο ΜΠΕ. Ζητεία από το ΥΠΑΑΤ η δωρεάν παραχώρηση της χρήσης του …