Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πολιτική Επικαιρότητα Ζώνη θερμοκηπιακών καλλιεργειών στην Ξάνθη

Ζώνη θερμοκηπιακών καλλιεργειών στην Ξάνθη

0
tsaftaris thermokipia
 

 Επίσκεψη του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Α. Τσαυτάρη στα «ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΑ ΘΡΑΚΗΣ» στο Εράσμιο

 

Απηύθυνε κάλεσμα για σύμπραξη του κράτους με τον επιχειρηματικό κόσμο.Σύμπραξη και όχι παραχώρηση του Σταθμού Γεωργικής Έρευνας στο Κουτσό

 
 
Την ένταξη της νότιας περιοχής του νομού μας στις θερμοκηπιακές ζώνες με την χρήση της γεωθερμίας, ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αθανάσιος Τσαυτσάρης ο οποίος περιοδεύει στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη εποπτεύοντας έργα που χρηματοδοτούνται από το «Αλ. Μπαλτατζής», όπως το μεγάλο αρδευτικό της Χρυσούπολης καθώς επίσης και επενδύσεις στο χώρο της γεωθερμίας. Στα πλαίσια αυτά επισκέφτηκε το πρωί της Δευτέρας τα υπό κατασκευή «Θερμοκήπια Θράκης», την πρώτη μεγάλη θερμοκηπιακή επένδυση με χρήση γεωθερμίας που υλοποιούν η Κοινοπραξία της ΕΛΑΣΤΡΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ με θυγατρικές των ΠΛΑΣΤΙΚΩΝ ΘΡΑΚΗΣ, ύψους 4 εκ. ευρώ σε πρώτη φάση που αναπτύσσεται σε οικόπεδο 40 στρεμμάτων στο Εράσμιο. Ο υπουργός συνοδεύονταν από τον Γενικό διευθυντή του ελληνικού Οργανισμού ΔΗΜΗΤΡΑ (πρώην ΕΘΙΑΓΕ) κ. Μαλίδη, τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, τον γεν. Γραμματέα του υπουργείου και τον αντιπρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ καθώς επίσης και τον περιφερειάρχη ΑΜΘ κ. Άρη Γιαννακίδης. Στο χώρο των Θερμοκηπίων τον υποδέχτηκαν οι εκπρόσωποι των εταιρειών κ. Κουτσοθανάσης Στέλιος, αναπληρωτής Διευθύνων σύμβουλος ΕΛΑΣΤΡΟΝ και ο κ. Μαντζαβίνος Νικόλαος, εκπρόσωπος των ΠΛΑΣΤΙΚΩΝ, οι οποίοι και τον ενημέρωσαν για την πορεία της επένδυσης και τα τεχνικά της χαρακτηριστικά. Παρόντες επίσης ήταν και ο αντιπεριφερειάρχης κ. Φώτης Καραλιδης, ο δήμαρχος Αβδήρων κ. Τσολακίδης καθώς και αγρότες της περιοχής.  
 
Ευκαιρία για θερμοκηπιακές επενδύσεις δίνει η γεωθερμία
thermokipioΩς ένα «ανεξάντλητο ορυκτό πλούτο» σε μια περιοχή υποβαθμισμένη εξαιτίας της υφαλμύρωσης χαρακτήρισε ο υπουργός το γεωθερμικό πεδίο του Ερασμίου επισημαίνοντας ότι είναι μια μεγάλη ευκαιρία και συνάμα μια πρόκληση για τον επιχειρηματικό κόσμο αλλά και τους μικρούς αγρότες να επενδύσουν με θερμοκηπιακές καλλιέργειες. Ανακοίνωσε δε την πρόθεση του υπουργείου να δημιουργήσει διάφορες ζώνες χρήσης προκειμένου νa διευκολύνει τις επενδύσεις. Στο νομό μας θα υπάρχουν δύο ζώνες , η θερμοκηπιακή και η κτηνοτροφική: «Πρέπει να δώσουμε στους ανθρώπους που θέλουν να επιχειρήσουν στον γεωργικό τομέα τα ίδια εργαλεία που δίνουμε και στον βιοτέχνη με τη βιοτεχνική ζώνη και στον βιομήχανο με τη βιομηχανική ζώνη. Να απλουστευτεί η διαδικασία αδειοδότησης, να μαζευτούν κρίσιμες μάζες παραγωγής τεχνογνωσίας» επεσήμανε ο υπουργός εξηγώντας τους λόγους για τη δημιουργία των ζωνών. Αναφορικά με τη συγκεκριμένη επένδυση είπε: «Είναι επένδυση καινοτόμα και έχει το πλεονέκτημα ότι βρίσκεται κοντά στη Εγνατία και τους κάθετους άξονες, στα λιμάνια και το αεροδρόμιο. Επομένως έχει εύκολη πρόσβαση στην Ανατολική Ευρώπη»
 
Κάλεσμα για σύμπραξη του κράτους με τον επιχειρηματικό κόσμο
Επίσης ο κ. Τσαυτάρης απηύθυνε κάλεσμα στον επιχειρηματικό κόσμο να συμπράξει με το υπουργείο στηρίζοντας την προσπάθειά του να ενισχύσει την έρευνα και την καινοτομία. Ανέφερε δε ότι ο Σταθμός στη Χρυσούπολη που θα λειτουργήσει άμεσα και ότι θα είναι πρότυπος στη έρευνα και στην καινοτομία: «Θέλουμε ο επιχειρηματικός κόσμος να συμπράξει μαζί μας. Συμπράττουμε σαν κράτος με τον Ελληνικό Οργανισμό ΔΗΜΗΤΡΑ με την τοπική αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ βαθμού θέλουμε να συμπράξουμε με τον επιχειρηματικό κόσμος με το ίδιο τρόπο καιστο κομμάτι της έρευνας και της καινοτομίας. Ο Σταθμός στη Χρυσούπολη θα γίνει πρότυπος έρευνας, τεχνολογίας και εκπαίδευσης στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες και στην αξιοποίηση της γεωθερμίας. Είναι ευκαιρία και ο κόσμος των επιχειρήσεων να πει και μεις μαζί, να δώσει υποτροφίες να στηρίξει αυτή την προσπάθεια». Απ’ την πλευρά του ο κ. Κουτσοθανάσης ανέφερε ότι η Κοινοπραξία θα στηρίξει αυτή την προσπάθεια και αναφερόμενος στην επένδυση σημείωσε ότι θα λειτουργήσει σαν πιλότος δίνοντας ζωή σ’ ένα τόπο που δεν μπορούσε να καλλιεργηθεί ή να γίνει χρήση κτηνοτροφική καθώς επίσης και θέσεις απασχόλησης. Μάλιστα ανέφερε ότι σε πρώτη φάση θα εργαστούν 40 – 45 άτομα.
 
Σύμπραξη και όχι παραχώρηση του Σταθμού Γεωργικής Έρευνας στο Κουτσό
Να σημειώσουμε ότι ο κ. Τσαυτάρης ερωτηθείς για την πορεία υλοποίησης του προγράμματος αναδασμών μας συνέστησε «…να μην ανησυχούμε» και ότι το υπουργείο έχει ως προτεραιότητα τους αναδασμούς ενώ ο κ. Καραλίδης ανέφερε ότι ο αναδασμός του Ερασμίου προχωράει καθώς υπάρχει ανάδοχος για την μελέτη εδώ και δύο μήνες. Σ’ ότι αφορά όμως το θέμα του Σταθμού Γεωργικής ¨Έρευνας Ξάνθης για τον οποίο ο δήμος Αβδήρων έχει καταθέσει αίτημα προς τον υπουργό να το παραχωρήσει προκειμένου να αναπτύξει διάφορες δραστηριότητες ο δήμος (φυτώριο, να στεγάσει τη γεωπονική υπηρεσία κ.ά.) ο κ. Τσαυτάρης έδωσε μια …διφορούμενη απάντηση στον κ. Τσολακίδη του τύπου ναι μεν αλλά: «Θα συμπράξουμε στο να αξιοποιηθούν οι εγκαταστάσεις. Δεν συμφωνώ στο δώστο να το κάνω μουσείο ή πολιτιστικό κέντρο. Ναι να δοθεί αλλά να μπορεί να το χρησιμοποιεί και το υπουργείο για κατάρτιση αγροτών και παροχή τεχνογνωσίας. Θέλουμε τη συνέργεια ο δήμος και η περιφέρεια εταίρος…», σημείωσε ο κ. Τσαυτάρης.
 
Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Πολιτική Επικαιρότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η ελληνική απάντηση στα τουρκικά σενάρια για ΑΟΖ με τη Συρία

Διπλωματική εγρήγορση και πρωτοβουλίες στην Ε.Ε. για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο…