Καταφτάνει η ομάδα των επιστημόνων που θα διενεργήσει την πρώτη εξωτερική αξιολόγηση των τμημάτων της Πολυτεχνικής
Απόφαση για διήμερη κατάληψη πήρε ο σύλλογο φοιτητών Πολυτεχνικής. Στην Κομοτηνή ή ακόμη και σε ξενοδοχείο ενδέχεται να διενεργηθούν οι εργασίες της αξιολόγησης
Σε ετοιμότητα και εγρήγορση , διαφορετικά εννοούμενη από κάθε πλευρά, βρίσκεται η πανεπιστημιακή κοινότητα εν αναμονή της ομάδας αξιολογητών που καταφτάνει σήμερα, με σκοπό να ερευνήσει τις δυνατότητες της πολυτεχνικής σχολής του ακριτικού μας πανεπιστημίου. Η πενταμελής ομάδα των αξιολογητών, που αποτελείται από διακεκριμένους έλληνες επιστήμονες σε πανεπιστήμια του εξωτερικού, και συγκεκριμένα τρεις από πανεπιστημιακά ιδρύματα των ΗΠΑ, 1 από τον Καναδά και 1 από το Ηνωμένο Βασίλειο, θα ασχοληθεί σήμερα και αύριο με τα τμήματα των Πολιτικών Μηχανικών και των Αρχιτεκτόνων, ενώ στις αρχές του Νοεμβρίου θα επικεντρωθεί στους Ηλεκτρολόγους Μηχανικούς και στη συνέχεια στους Μηχανικούς Παραγωγής και Διοίκησης. Το τμήμα των Μηχανικών Περιβάλλοντος δεν εντάσσεται στη διαδικασία προς το παρόν αν και ήταν το πρώτο που αξιολογήθηκε πριν τρία χρόνια.
Πενταμελής ομάδα αξιολογητών στην Ξάνθη
«Πρόκειται για την πρώτη εξωτερική αξιολόγηση που γίνεται στο τμήμα των Πολιτικών Μηχανικών», αναφέρει ο πρόεδρος του συμβουλίου του πανεπιστημίου, καθηγητής του τμήματος κ. Αθανάσιος Καραμπίνης, εξηγώντας ότι κάθε σχολή υποχρεούται να προβαίνει κάθε δύο χρόνια σε εσωτερική αξιολόγηση, βάσει της οποία θα γίνει και η αξιολόγηση στη συνέχεια από την ομάδα των επιστημόνων. «Είναι μια ευκαιρία για εμάς να δείξουμε τα επιτεύγματα του πανεπιστημίου μας, σε ερευνητικό επίπεδο, σε εργαστήρια, σε εγκαταστάσεις. Να δείξουμε ότι το ακριτικό μας πανεπιστήμιο, όχι μόνο δεν υστερεί, αλλά υπερέχει και σε τομείς από άλλα πολυτεχνεία της χώρας. Ότι λειτουργεί με 150 οργανικές θέσεις διοικητικών λιγότερες απ’ ότι προβλέπεται όταν άλλα ιδρύματα έχουν πλεόνασμα. Ότι σε κάθε μέλος ΔΕΠ αντιστοιχεί διπλάσιος αριθμός φοιτητών. Ότι έχει σημαντικά μικρότερη χρηματοδότηση κι όμως η ποιότητα και το επίπεδο σπουδών δεν υστερούν», συμπληρώνει ο ίδιος.
Κατάληψη από το Σύλλογο Φοιτητών Πολυτεχνικής
Διαφορετική άποψη έχει ο σύλλογος των φοιτητών της Πολυτεχνικής, που πήρε απόφαση να κάνει κατάληψη σήμερα και αύριο, με σκοπό να διαμαρτυρηθεί για τη διαδικασία της αξιολόγησης, στην οποία είχε αντιδράσει έντονα και όταν είχε ψηφιστεί. Η απόφαση ελήφθη στη γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Τετάρτη, ενώ για τη συνέχιση των κινητοποιήσεων ο σύλλογος θα αποφασίσει σε νέα ΓΣ στις 30 Οκτωβρίου.
Το πλαίσιο της κατάληψης υποστηρίχτηκε από την ΑΡΕΝ, την ΕΑΑΚ και τις Αγωνιστικές Κινήσεις. Το σκεπτικό τους κατά της αξιολόγησης είναι ότι η αξιολόγηση δεν εφαρμόζεται για να γίνει καλύτερο το πανεπιστήμιο, αλλά για να καταγραφούν ελλείψεις, τις οποίες θα κληθούν να καλύψουν εταιρίες-χορηγοί. «Η αξιολόγηση εντάσσεται στη διαδικασία της ιδιωτικοποίησης της Παιδείας και της λογικής της «παιδείας-εμπορεύματος» και του «φοιτητή-πελάτη», σημειώνει ο Σωτήρης Αλεξίου από την ΑΡΕΝ, μεταφέροντας το παράδειγμα του πανεπιστημίου του Βόλου, όπου βάσει των προτάσεων των αξιολογητών ανέλαβαν έργα για την κάλυψη των ελλείψεων εταιρίες. Ακόμη σημειώνει ότι με την αξιολόγηση, τα περιφερειακά πανεπιστήμια θα υστερούν σημαντικά στα ranking διεθνώς με αποτέλεσμα να διαλύονται τα επαγγελματικά δικαιώματα των φοιτητών τους.
Για τους λόγους αυτούς μαζί με την κατάληψη οι φοιτητές διοργανώνουν πανεκπαιδευτική πορεία την Πέμπτη στις 6 μμ με σημείο συγκέντρωσης τα προκάτ.
Α. Καραμπίνης: «αν κάποιος θέλει να κλείσει το πανεπιστήμιο, το απαξιώνει μη κάνοντας αξιολόγηση»
Η κατάληψη, όπως είναι φυσικό, θα δυσχεραίνει σημαντικά το έργο των αξιολογητών, αφού δε θα είναι δυνατό να εισέλθουν στους χώρους του πανεπιστημίου. Η διαδικασία είναι πιθανό να πραγματοποιηθεί είτε σε κάποιο ακαδημαϊκό κτίριο στην Κομοτηνή ή ακόμη και σε ξενοδοχείο της πόλης. Πάντως, υπάρχουν φοιτητές που εκδήλωσαν την επιθυμία να συμμετέχουν στη διαδικασία της αξιολόγησης και να έρθουν σε επαφή με τους αξιολογητές.
Ως προς αυτή την απόφαση του συλλόγου πάντως, ο κ. Καραμπίνης σχολιάζει: «με αυτό τον τρόπο αδικούν τις προσπάθειες και του πανεπιστημίου και των νέων που τελειώνουν από τα τμήματά του. Έχουμε πράγματα να επιδείξουμε, εργαστήρια, ερευνητικές εργασίες, αλλά αυτή η στάση μας κρατάει σε μειονεκτική θέση. Οι αξιολογητές θα κάνουν μία αποτίμηση που θα είναι στο διαδίκτυο, θα μπορούν επιστήμονες, καθηγητές και μελλοντικοί φοιτητές να ενημερώνονται για το πανεπιστήμιό μας. Πρέπει να προτιμήσουμε την κουλτούρα αξιολόγησης, από την κουλτούρα της απομόνωσης. Άλλωστε, η αξιολόγηση δεν είναι τιμωρητικό όπλο και έχει βελτιωτικό χαρακτήρα», και καταλήγει λέγοντας: «αν κάποιος θέλει να κλείσει το πανεπιστήμιο, δεν κάνει αξιολόγηση για να το απαξιώσει».
Ελένη Διαφωνίδου