Σχόλια 23/10/13

0
Δεν μας τρομάζουν το Οριζόντια μέτρα όσο είμαστε ξαπλωμένοι στον Καναπέ!
Θωμάς Βουγιουκλής


 
 
Οι Ρομά
 Αναγνωρίζουμε όλοι πως η οικονομική κρίση έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα σε μεγάλο τμήμα του λαού. Και ανάμεσα σ’ αυτούς και στους Ρομά.
Από το σημείο αυτό όμως μέχρι του να γίνεται κάθε καταυλισμός των Ρομά σημείο αναφοράς παραβατικοτήτων κάθε μορφής και κατηγορίας, υπάρχει απόσταση.
Όπως υπάρχει απόσταση στην αντίληψη που επικρατεί για εύκολη απόκτηση χρημάτων, η μη συμμόρφωση με απλούς κανόνες λειτουργίας και σεβασμού των νόμων και η ελευθεριάζουσα διάθεση που γίνεται αυθαιρεσία.
Τους Ρομά εμείς στην Ξάνθη τους γνωρίζουμε καλά. Ζουν και λειτουργούν στη δική τους κοινωνία που κινείται πολλές φορές έξω και πέρα από τα κοινά στάνταρτ.
«Ε»


 
Τι πρέπει να γίνει
 Σίγουρα το πρόβλημα υπάρχει. Και σίγουρα είναι γνωστό, άσχετα εάν το επίσημο κράτος το κρύβει και δεν θέλει να το αντιμετωπίσει με σωστή παρέμβαση, οργανωμένη και μακροπρόθεσμη, σε βάθος χρόνων.
Το τι πρέπει να γίνει το είπε προχθές η κυρία Θάλεια Δραγώνα με άρθρο της στα ΝΕΑ. Το ζουμί: θα πρέπει η πολιτεία να παρέμβει με συγκεκριμένο πρόγραμμα, με μέθοδο και αποφασιστικότητα για να αλλάξει πρώτα το επίπεδο διαβίωσης, τις συνθήκες ζωής, τη μόρφωσή τους, την υγεία τους. Στοχευμένα και με χρονικό ορίζοντα. Όχι με πυροτεχνήματα και χρήματα που σπαταλούνται χωρίς ν’ αποδώσουν στην ουσία τίποτε.
Γνωστό είναι τι έγινε με τα προγράμματα στέγασης και άσκησης επαγγελματικής δραστηριότητας. Εκατομμύρια διατέθηκαν και ελάχιστα πήγαν στους Ρομά. Τα φάγαν οι ενδιάμεσοι.
Έτσι όμως πολιτική ένταξης και ανόδου του επίπεδου ζωής δεν θα γίνει ποτέ. Χρειάζεται πρόγραμμα, μέθοδος και υπομονή.
«Ε»


 
Κινούνται τα ακίνητα
 Αρχίζει να κινείται η αγορά ακινήτων. Μια αιτία το πάγωμα των αντικειμενικών τιμών και δεύτερο επίσης σημαντικό, η μείωση στο φόρο μεταβίβασης στο 3%. Έτσι, δίδεται φιλί ζωής στην ακίνητη έως τώρα αγορά ακινήτων!
Η κινητικότητα στην οικοδομή, δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για ολόκληρη την οικονομία, γνωστού όντως ότι ο κλάδος είναι μεγάλος και κινεί πολλά επαγγέλματα.
«Ε»


 
Ελλάδα αγάπη μου
 Έντονο εκδηλώνεται πλέον εδώ και λίγο καιρό το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για τις ελληνικές αγορές. Έχουμε αυξημένη ζήτηση στις μετοχές και τα ομόλογα.
Τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες η Ελλάδα έρχεται πρώτη μεταξύ των αναδυομένων αγορών σε ό,τι αφορά την εισροή κεφαλαίων.
Οι αποδόσεις των ομολόγων του Δημοσίου και των μετοχών του Χρηματιστηρίου είναι δείγμα εμπιστοσύνης για την πορεία της εθνικής οικονομίας.
Επιτέλους να αισιοδοξήσουμε λίγο, να πάρουμε κουράγιο για να τα βγάλουμε πέρα για το Χειμώνα που έρχεται.
-Το είπαμε πρόσφατα. Ο έχων περίσσευμα χρημάτων αυτήν την εποχή επενδύει στο Χρηματιστήριο.
«Ε»


 
Μήπως φταίει η τρόικα;
 Μέτρα με καθυστερήσεις ως συνήθως στη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας. Έτσι, για άλλη μια φορά, καθυστερημένα οι Αρχές παίρνουν μέτρα για την ασφαλή και σύμφωνα με το νόμο λειτουργία των Ληξιαρχείων.
Από την άλλη διαπιστώθηκε ότι το σύστημα έκδοσης βεβαιώσεων και υιοθεσιών είναι διάτρητο, όπως και αυτό της έκδοσης ταυτοτήτων.
-Πώς αλήθεια μια Ρομά είχε δύο ταυτότητες; Πώς είχε τόσα «ψεύτικα» παιδιά; Τόσο εύκολο ήταν γι’αυτήν; Όταν για να υιοθετήσει κάποιος ένα παιδί του βγάζουν το λάδι οι υπηρεσίες και τον ταλαιπωρούν χρόνια; Μήπως κι αυτοί είναι στο κύκλωμα για την αγοραπωλησία βρεφών; Και με όλα αυτά τα τραγικά, είμαστε εμείς, η Ελλάδα χώρα της Ευρώπης; Ή μήπως και γι’ αυτά όλα τα τριτοκοσμικά φταίει η τρόικα;
Είμαστε ένα κράτος που τώρα φτιάχνεται δυστυχώς. Και για να στηθεί θα χρειαστούν χρόνια μέχρι να γκρεμιστεί ό,τι υπάρχει, παρότι σάπιο.
«Ε»


 
Η Μαρία δεν βρίσκεται στη λίστα με τα αγνοούμενα παιδιά
 Νέα διάσταση δίνει στην υπόθεση της Μαρίας που βρέθηκε σε καταυλισμό τσιγγάνων στα Φάρσαλα η απάντηση της Ιντερπόλ ότι η Μαρία δεν βρίσκεται στη λίστα με τα παιδιά που αγνοούνται ή έχει δηλωθεί εξαφάνισή τους.
Μετά από αυτή την απάντηση της Ιντερπόλ στην Ελληνική Αστυνομία φαίνεται πως καταρρίπτεται το σενάριο περί αρπαγής και επικεντρώνονται οι έρευνες στην υπόθεση διακίνησης παιδιών μεταξύ αθίγγανων σε διάφορες χώρες της Ευρώπης.


 
Ψάχνουν κάλπες
 Μήπως τελικά οι βουλευτικές εκλογές είναι προ των πυλών, παρά τις διαψεύσεις που ακούγονται από τα πιο επίσημα χείλη (βλ. Σαμαράς, Βενιζέλος);
Με έγγραφό του που στάλθηκε στις 15 Οκτωβρίου, το υπουργείο Εσωτερικών ζητά από τους δήμους της χώρας να γνωστοποιήσουν μέχρι την 1η Νοεμβρίου «την επάρκεια των καλπών και παραβάν για τον εφοδιασμό των εκλογικών τμημάτων της περιφέρειάς τους… ενόψει των διπλών αυτοδιοικητικών εκλογών του 2014 καθώς και των εκλογών για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».
Μήπως στηθούν τριπλές κι όχι διπλές κάλπες και ψάχνουν να δουν από το υπουργείο αν υπάρχει επάρκεια για κάτι τέτοιο; Είναι κι αυτό ένα σενάριο…


 
 Το Νοσοκομείο Κέρκυρας
 Άθλια εντύπωση προκάλεσε στην κοινή γνώμη της χώρας όσα συνέβησαν στο Νοσοκομείο Κέρκυρας εις βάρος των Ελεγκτών.
Η αιτιολογία ότι το Νοσοκομείο έχει προβλήματα δεν ευσταθεί και ουδόλως δικαιολογεί την απουσία ιατρών και νοσηλευτών από το πόστο τους. Άλλο πράγμα το ένα, άλλο το άλλο. Επιτέλους ας τα ξεχωρίζουμε και να μην τα ισοπεδώνουμε.
Η δε άσκηση βίας (η παρεμπόδιση για την άσκηση της λειτουργίας κάποιου είναι νομικά άσκηση βίας), έγινε ένα μέσον που ξεκίνησε και ανδρώθηκε με την κάλυψη και προστασία κόμματος που τώρα δρα ανεξέλεγκτα.
Διότι δεν δικαιολογείται η παρεμπόδιση στον δημόσιο λειτουργό να ασκήσει έλεγχο ως εκ του καθήκοντος και των εντολών που λαμβάνει.
Αυτές είναι οι αλήθειες και η πραγματικότητα. Και όλα τ’ άλλα δικαιολογίες που δεν ευσταθούν. Στην περίπτωση όμως που δεν επιβληθούν αυστηρές ποινές στους πρωταίτιους, το φαινόμενο θα συνεχισθεί και έτσι η έννοια της νόμιμης άσκησης ελέγχου θα χαθεί.
«Ε»


 
Με νέο κτίριο του χρόνου οι Πολιτικοί Μηχανικοί
 Μέχρι το τέλος του 2014 αναμένεται να ολοκληρωθεί η κατασκευή των εγκαταστάσεων του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών. Οι εργασίες προχωρούν κανονικά και αυτοί που το εμπνεύστηκαν φιλοδοξούν οι υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις να τύχουν της αξιοποίησης τόσο από το πανεπιστήμιο όσο και από όλη την τοπική κοινωνία για τη διοργάνωση συνεδρίων, εκθέσεων και άλλων εκδηλώσεων, όχι μόνο γιατί αυτό αποτελεί και ένα τρόπο σύνδεσης με την τοπική πανεπιστημιακή σχολή, αλλά και γιατί θα αποτελεί μία άρτια υποδομή με πάρα πολλές δυνατότητες.
Ε.Δ.


 
Κανένα σήμα ακόμη για τη «Μαρία»
 Δεν έλαβε εντολή να ασχοληθεί με το ζήτημα της μικρής «Μαρίας», η καταγωγή της οποίας αναζητείται, η αστυνομική διεύθυνση της Ξάνθης, σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης. Η αναζήτηση των πραγματικών γονιών της έχει προσελκύσει εξαιρετικό ενδιαφέρον από διάφορες χώρες και κυρίως τη Βρετανία, ενώ σε εντατικούς ρυθμούς λειτουργεί μια ολόκληρη επιχείρηση, προκειμένου να λυθεί το μυστήριο του τρόπου που η μικρή κατέληξε στον τσιγγάνικο συνοικισμό.
Ε.Δ.


 
Παραδόθηκε η πλατεία
 Μερεμέτια έκανε χθες το συνεργείο του εργολάβου για το έργο της πλατείας. Συγκεκριμένα, το πρωί ασχολήθηκε με «αστοχίες» σε φρεάτια επί της οδού Βόγδου. Όπως μάθαμε μάλιστα, το έργο έχει και τυπικά παραδοθεί, δηλαδή ολοκληρώθηκε η μακρά διαδικασία.
Ε.Δ.


 

 
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Δημοτικές απορίες Ο πρωινός φίλος που μου τηλεφώνησε και μου έκανε την ερώτηση φαινόταν ότ…