Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Μεταναστευτικό …τσουνάμι πλήττει το νομό μας

Μεταναστευτικό …τσουνάμι πλήττει το νομό μας

0
oikodomoi 1-empros
 

 Άδειασε το Σαμακώβ…και τα ορεινά χωριά. Το 60% των οικοδόμων δουλεύουν έξω. Πολλοί πέφτουν θύματα απάτης από εταιρείες

 

Σκληρές και ανθυγιεινές οι συνθήκες εργασίας των εργατών στη ναυπηγοεπισκευαστική. Πολλοί νέοι έχουν πνευμονολογικά προβλήματα…

 
 
 
Στην κορύφωσή του βρίσκεται το κύμα μετανάστευσης στο νομό μας που παρουσιάζει μεγάλη διόγκωση ιδιαίτερα στα χρόνια της κρίσης. Οι απώλειες σε νέο εργατικό δυναμικό είναι πολύ μεγάλες και δεν καταγράφονται πουθενά παρά μόνο στην καθημερινή λειτουργία της κοινωνίας. Εντοπίζονται κυρίως στα χωριά της ορεινής ζώνης του νομού αλλά και σε συνοικισμούς μέσα στην πόλη της Ξάνθης ενώ και η πεδινή ζώνη αιμορραγεί από οικονομικούς μετανάστες.
 
Άδειασε το Σαμακώβ…και τα ορεινά χωριά
Όπως μας μεταφέρουν κάτοικοι του συνοικισμού Σαμακώβ δεν υπάρχει οικογένεια από τις 300 – 350 του συνοικισμού που δεν έχει ένα τουλάχιστον μετανάστη στην Γερμανία ή στο Βέλγιο: «Έχει αδειάσει ο τόπος από νέους…Πάνε για δουλειά… εδώ δεν έχει …χαϊρ» , μας λέει ο Τζεμήλ κάτοικος του συνοικισμού. Οι περισσότεροι νέοι του συνοικισμού που φεύγουν είναι οικοδόμοι ή δουλεύουν στην ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη. Έρχονται σε επαφή με εταιρείες ξένες ή ντόπιες (υπάρχουν μερικές και στον Εχίνο) και συνάπτουν συμβάσεις για δουλειά στην Γερμανία, στο Βέλγιο, στην Ολλανδία, στην Γαλλία όμως πολλές φορές πέφτουν θύματα εξαπάτησης και δυστυχώς δεν υπάρχει καμιά δικλείδα ασφαλείας για να τους προστατεύσει καθώς δεν κατευθύνονται οργανωμένα και δεν παρακολουθείται η πορεία τους έξω. Άλλωστε τα παραδείγματα όπου εργαζόμενοι πέφτουν θύματα είναι πολλά με κορυφαίο αυτό που συνέβη το Σεπτέμβριο του 2008 όταν τρεις εργάτες (1 από Ξάνθη και 2 από Κομοτηνή ) οι οποίοι έπεσαν θύματα μιας εταιρείας και έκαναν απεργία πείνας ζητώντας τα δεδουλευμένα τους σε πόλη της Γαλλίας. Μάλιστα για τον ένα είχε τραγική κατάληξη καθώς έχασε την ζωή του. Υπενθυμίζουμε ότι το θέμα είχε πάρει μεγάλη δημοσιότητα στη Γαλλία και εδώ. (Το «Ε» το είχε καλύψει με 3 ρεπορτάζ).
 
Το 60% των οικοδόμων δουλεύει έξω…
Όπως μας πληροφορεί ο πρόεδρος του σωματείου Οικοδόμων Ξάνθης το 60% των οικοδόμων δουλεύει αυτή τη στιγμή έξω. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο χωριό Πάχνη που έχει 100 οικοδόμους οι 80 είναι μετανάστες. Αιτία φυσικά η σαρωτική ανεργία που μαστίζει τον κλάδο και αγγίζει το 98%! Ο κ. Κεχαγιά επισημαίνει τους κινδύνους που διατρέχουν οι οικοδόμοι και οι εργάτες στην ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη ενώ δεν διστάζει να τους χαρακτηρίζει «σύγχρονους δούλους» : «Δεν υπάρχει κανένα δίχτυ ασφαλείας γι αυτούς τους εργάτες. Τους τάζουν μεγάλα μεροκάματα αλλά τις περισσότερες φορές αλλιώς τους τα’ παν αλλιώς τα βρίσκουν . Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που δεν τους πληρώνουν δώρα, δεν τους κολλάνε ένσημα. Και εργάζονται κάτω από τις πιο δύσκολες και πιο ανθυγιεινές συνθήκες. Είναι οι σύγχρονοι δούλοι…».
 
Πολλοί νέοι έχουν πνευμονολογικά προβλήματα…
Ιδιαίτερα για τους εργάτες της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης που εργάζονται στα ναυπηγεία και οι οποίοι δεν έχουν σωματείο ο κ. Κεχαγιά αναφέρει ότι οι συνθήκες εργασίας είναι πολύ ανθυγιεινές και πολλοί νέοι σε ηλικία εργάτες παρουσιάζουν σοβαρά πνευμονολογικά προβλήματα καθώς εισπνέουν χημικά: «Είναι πολλά νέα παιδιά που έχουν καταστραφεί τα πνευμόνια τους. Εισπνέουν στόκο, χημικά από τις βαφές και έχουν συσσωρεύσεις μέσα στα πνευμόνια τους με αποτέλεσμα να έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας. Κι από πάνω να τους εξαπατούν. Δεν είναι συλλήβδην όλες οι εταιρείες απάτη, υπάρχουν και σοβαρές αλλά πολλές φορές το πρόβλημα δημιουργείται από τους υπεργολάβους που αναλαμβάνουν τα έργα και δεν τηρούν τις συμβάσεις. Δυστυχώς η πολιτεία κωφεύει και δεν λαμβάνει καμιά μέριμνα γι αυτούς τους ανθρώπους! Και το χειρότερο είναι ότι δεν έχουν καμιά ελπίδα να δουλέψουν κοντά στα σπίτια τους…», καταλήγει ο κ. Κεχαγιά.
 
Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στα ραντάρ των Ινδών ελληνικά λιμάνια – Τα σχέδια για Αλεξανδρούπολη

Διαγωνισμοί για την πώληση ή και παραχώρηση υποδομών και ακινήτων από το ΤΑΙΠΕΔ Τρεις διαγ…