Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα «Φαρμάκι» τα πρωτότυπα φάρμακα

«Φαρμάκι» τα πρωτότυπα φάρμακα

0
farmaka akriveia
 

Η γενόσημα ή τα πληρώνουμε απ’ την τσέπη μας. Αλλάζει ο υπολογισμός συμμετοχής στα φάρμακα των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ

 
 Έχουν ζήτηση τα γενόσημα στην Ξάνθη αλλά δουλεύει και το …τεφτέρι
 
 
  Δεν έχουν τελειωμό τα «βάσανα» των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ. Μετά το «ψαλίδισμα» σε διαγνωστικές εξετάσεις τώρα ο Οργανισμός εφαρμόζει μια πιο συντηρητική πολιτική στον τομέα του φαρμάκου με στόχο να προωθήσει τα γενόσημα που έχουν μικρότερο κόστος σε σχέση με τα πρωτότυπα. Έτσι «πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη» θα κληθούν να βάλουν όσοι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ επιμένουν να πάρουν το πρωτότυπο φάρμακό τους και όχι κάποιο γενόσημο αφού από χθες με ΚΥΑ του υπουργού Υγείας θα καλούνται να καλύψουν ολόκληρη τη διαφορά ανάμεσά στην ασφαλιστική και τη λιανική τιμή τους. Η απόφαση πάντως δεν αφορά πρωτότυπα φάρμακα που δεν έχουν γενόσημο, καθώς ο ΕΟΠΥΥ σε αυτή την περίπτωση θα συνεχίσει να καταβάλλει το 50% της διαφοράς.
 
Τα πρωτότυπα φάρμακα πληρώνονται
Όπως μας εξηγεί ο φαρμακοποιούς Νίκος Λεοντής η διαφορά έγκειται στη διαφορά της ασφαλιστικής με την λιανική τιμή πώλησης του φάρμακου. Δηλαδή μέχρι τώρα ο ασφαλισμένος πλήρωνε το 25% της τιμής του πρωτότυπου φαρμάκου και το 50% της διαφοράς μεταξύ της ασφαλιστικής και της λιανικής τιμής. Το υπόλοιπο 50% το κατέβαλε ο ΕΟΠΥΥ. Με το νέο καθεστώς θα πληρώνει το 25% της συμμετοχής του και το …100% της διαφοράς των δύο τιμών! Για παράδειγμα: Το Lapitor 40 mg είναι ένα πρωτότυπο φάρμακο και χορηγείται σε άτομα με υψηλή χοληστερίνη για την προστασία από καρδιοαγγειακά επεισόδια. Μάλιστα υπήρξε οδηγία από την Ε.Ε. να μειωθεί στο 10% η συμμετοχή του ασφαλισμένου για να προστατευθεί ο πληθυσμός. Για το συγκεκριμένο σκεύασμα για το οποίο απαιτούνται δύο το μήνα ο ασφαλισμένος πληρώνει 2,58 συμμετοχής (25%) και 5,18 (το 50% της διαφορά της λιανικής και της ασφαλιστικής τιμής) και του κόστιζε 15, 52 το μήνα(2 σκευάσματα). Τώρα θα πληρώνει 2,58+ 10,38 (100% της διαφοράς της τιμής )και 25,95 (για δύο σκευάσματα δηλαδή περίπου 10 ευρώ περισσότερα το μήνα. Την ίδια στιγμή για δύο κουτιά γενόσημα θα πληρώνει 5,20!
 
Έχουν ζήτηση τα γενόσημα στην Ξάνθη
Το νέο μέτρο είναι βέβαιο ότι θα λειτουργήσει ως κίνητρο για την προώθηση των γενόσημων που ως γνωστόν αρχικά οι ασφαλισμένοι τα αντιμετώπισαν και με κάποια επιφυλακτικότητα. Η οικονομική δυσπραγία όμως δεν αφήνει περιθώρια και για πολλές σκέψεις καθ’ όσον είναι γνωστό ότι πολλοί φαρμακοποιοί και στην Ξάνθη δίνουν φάρμακα με το …τεφτέρι! Απ’ την μια η τιμή των γενόσημων που είναι δελεαστική απ’ την άλλη η εμπέδωση της άποψης ότι τα γενόσημα είναι το ίδιο αποτελεσματικά με τα πρωτότυπα καθώς περιέχουν την ίδια δραστική ουσία έχουν άρει τις επιφυλάξεις. Σύμφωνα με τον κ. Λεοντή ο κόσμος άρχισε να εμπιστεύεται τα γενόσημα και να τα ζητά ενώ με το μέτρο αυτό αναμένεται να αυξηθεί η ζήτηση.
 
Αντιδρά ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών
Ο νέος τρόπος υπολογισμού της συμμετοχής έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, ο οποίος κάνει λόγο για ασθενείς δύο ταχυτήτων.
«Ουσιαστικά οδηγούμαστε στον διπλασιασμό της συμμετοχής του ασθενή σε πολλές κατηγορίες φαρμάκων που αφορούν στις παθήσεις με τη μεγαλύτερη συχνότητα. Πρόκειται για μία ακόμα δυσβάσταχτη και απαράδεκτη επιβάρυνση του ασθενή ο οποίος έχει φτάσει πλέον στα όρια των αντοχών του» αναφέρει ο ΙΣΑ, και προσθέτει ότι το μέτρο τίθεται σε εφαρμογή με μεγάλη προχειρότητα και χωρίς την επαρκή επεξεργασία. «Ο ασθενής θα βρεθεί στο δίλημμα να επιλέξει είτε το φθηνό φάρμακο είτε να πληρώσει από την τσέπη του το πρωτότυπο. Η αλλαγή της αγωγής μπροστά στον πάγκο του φαρμακείου εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους καθώς υπάρχει πιθανότητα να οδηγήσει σε απορρύθμιση της πάθησης» σημειώνει ο ΙΣΑ.
 
Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΟΗΕ: Καταπέλτης για τις ανθρωπιστικές συνέπειες του πολέμου στη Γάζα – Σχεδόν το 70% των θυμάτων γυναίκες και παιδιά

Η έκθεση του Γραφείου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδικάζει τις παραβιάσεις του διεθνούς δικα…