Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Ανήσυχοι οι κτηνοτρόφοι, «βλέπουν» περικοπές στην ενιαία ενίσχυση

Ανήσυχοι οι κτηνοτρόφοι, «βλέπουν» περικοπές στην ενιαία ενίσχυση

0
ktinotrofoi-web
 

 Μετά τις μειώσεις στην επιστροφή φόρου πετρελαίου και την εξισωτική αποζημίωση, όπου η δεύτερη δόση καταβλήθηκε κατά 20% μειωμένη στην Ξάνθη

 

Συνάντηση της Ομοσπονδίας για κινητοποιήσεις- Ναι λένε οι κτηνοτρόφοι της Ξάνθης. Σε «αναμμένα κάρβουνα» για τα κρούσματα ευλογιάς στα πέριξ

 

 

 
Με το βλέμμα σε ενδεχόμενες περικοπές στην επιδότηση της ενιαίας ενίσχυσης βρίσκονται οι κτηνοτρόφοι, που είδαν στους λογαριασμούς τους σημαντικές μειώσεις στη δεύτερη δόση της εξισωτικής αποζημίωσης (όσοι τη δικαιούνται), αλλά και στην επιστροφή του φόρου πετρελαίου.
Οι κτηνοτρόφοι της Πανελλήνιας Ένωσης συναντήθηκαν χθες στη Λάρισα για να αποφασίσουν για κινητοποιήσεις, διαμαρτυρόμενοι τόσο για τις περικοπές στην εξισωτική αποζημίωση, που κυμάνθηκε στο 10-40% για παραγωγούς- κατοίκους ορεινών και μειονεκτικών περιοχών, όσο και για την μειωμένη κατά 40% περίπου επιστροφή του φόρου πετρελαίου. Εκεί βρέθηκε και ο αντιπρόεδρος του συλλόγου κτηνοτρόφων Ξάνθης Σάκης Λουκμακιάς, που στηρίζει τις κινητοποιήσεις, καθώς και στην περιοχή μας οι κτηνοτρόφοι πλήττονται έντονα από τις περικοπές, τόσο στην ορεινή περιοχή, όσο και σε περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί μειονεκτικές, όπως οικισμοί των Τοξοτών, της Εξοχής, των Μαγγάνων, του Μαγικού και της Διομήδειας.
 
20% μειώσεις στη δεύτερη δόση της εξισωτικής αποζημίωσης στους κτηνοτρόφους της Ξάνθης
Μειωμένη κατά 20% περίπου είναι η δεύτερη δόση της εξισωτικής αποζημίωσης για τους κτηνοτρόφους της Ξάνθης, το ύψος της οποίας αναμενόταν να είναι συνολικά 1.500 ευρώ, όπως τα προηγούμενα χρόνια, ενώ περικοπές είδαν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς την προηγούμενη Παρασκευή και στη δεύτερη δόση της επιστροφή φόρου πετρελαίου, που αντιστοιχεί στο ήμισυ του ποσού. «Πρόκειται για μία αρνητική εξέλιξη που έγινε χωρίς καμία προειδοποίηση. Το κράτος κάνει τώρα, παραμονές της καταβολής της ενιαίας ενίσχυσης, που αναμένεται σε 10-15 ημέρες μία επίδειξη. Θέλει να δει ότι οι κτηνοτρόφοι δεν αντιδρούν για να μειώσει και το κονδύλι των επιδοτήσεων για την ενιαία ενίσχυση», αναφέρει στο «Ε» ο κ. Λουκμακιάς.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ, «η πληρωμή των Μέτρων της Εξισωτικής Αποζημίωσης έτους 2012 έγινε μετά την εξέταση των ενστάσεων, με 63.806 δικαιούχους και ποσό 42.393.277,60 ευρώ». Στις 12 Ιουλίου 2013 δόθηκε η προκαταβολή 81.331.919,15 ευρώ σε 62.038 δικαιούχους. Συνεπώς το σύνολο των χρημάτων που δίνονται φέτος μόλις που φτάνει τα 130 εκατ. ευρώ, αντί των 160 εκατ. ευρώ που δίνονται συνήθως τα τελευταία χρόνια. Πάντως, η αιτία στην οποία αποδίδεται ανεπίσημα η μείωση της εξισωτικής είναι η περικοπή των επιλέξιμων εκτάσεων βοσκότοπων κατά 40-50%.
Πάντως, ο ΟΠΕΚΕΠΕ διευκρινίζει ότι στην εν λόγω πληρωμή εφαρμόστηκαν κρατήσεις για ποινές Πολλαπλής Συμμόρφωσης όλων των ετών καθώς και Αχρεώστητα Εξισωτικής έτους 2011 και δεν επηρεάζονται από το πρόγραμμα δράσης για τους βοσκοτόπους που εφαρμόζεται για το 2103. Ακόμη, δεν αναμένεται να δοθούν και άλλα υπόλοιπα, αφού μειωμένη εξισωτική πήραν και όσοι ε βάση την μοριοδότηση η σειρά κατάταξής τους είναι μετά την συμπλήρωση των 130 εκ. ευρώ.
 
Ελπίζουν να παραμείνουν σταθερές και το χειμώνα οι τιμές των ζωοτροφών
Όσον αφορά στις φετινές τιμές των ζωοτροφών, ο αντιπρόεδρος των κτηνοτρόφων εξέφρασε την ικανοποίηση του κλάδου για την μείωση της τιμής, σχολιάζοντας ότι αν οι τιμές διατηρηθούν σε αυτά τα επίπεδα και στο «βαρύ χειμώνα» θα είναι ιδιαίτερα ευχαριστημένοι. Σήμερα, μπορούν να βρουν καλαμπόκι με 0,19-0,20 €/κιλό. Ωστόσο ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι τιμή των ο,12 €/κιλό που πουλάει ο αγρότης στον έμπορο/μεσίτη είναι εξαντλητική καθώς δίνει τεράστιο εύρος κέρδους στο μεσάζοντα και πολύ λίγα στον καλλιεργητή που αναλαμβάνει το κόστος της παραγωγής.
 
Σε συναγερμό για την ευλογιά
Οι κτηνοτρόφοι της Ξάνθης πάντως, αλλά και της ευρύτερης περιοχής βρίσκονται σε «αναμμένα κάρβουνα» το τελευταίο διάστημα και λόγω του κινδύνου της εμφάνισης ευλογιάς στα πρόβατα, μετά την εμφάνιση κρουσμάτων στον Έβρο, τη Θεσσαλονίκη, αλλά και τη γειτονική Βουλγαρία. «Βρισκόμαστε σε επιφυλακή. Η ασθένεια αυτή μεταφέρεται ακόμη και με τον αέρα ή με τα λάστιχα των αυτοκινήτων. Αν χτυπηθούν από ευλογιά ακόμη και 5 ζώα, θα μεταφερθεί και στα υπόλοιπα του κοπαδιού, πράγμα που αυτόματα σημαίνει ότι θα ξεκληριστούν ολόκληρες κτηνοτροφικές μονάδες, πολλές από τις οποίες είναι οικογενειακές επιχειρήσεις», σημειώνει ο κ. Λουκμακιάς, προσθέτοντας ότι: «οι αποζημιώσεις μπορεί να ξεκίνησαν να καταβάλλονται, όμως το κύριο ζήτημα είναι να μη χάσουμε τα κοπάδια μας. Είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι, καθώς μιλάμε για 200.000 περίπου γιδοπρόβατα στο νομό».
Χθες, πραγματοποιήθηκε στην Ορεστιάδα σύσκεψη για τα κρούσματα ευλογιάς που σαν συνέπεια έχει να θανατωθεί ένα μεγάλο μέρος του ζωικού κεφαλαίου.
 
Ξεκίνησαν οι αποζημιώσεις για τα ζώα που θανατώθηκαν
Από 50 ευρώ μέχρι και 250 ευρώ, ανάλογα με την ηλικία του ζώου, τη φυλή και τα γενεαλογικά πιστοποιητικά καθαροαιμίας κυμαίνεται το ύψος της αποζημίωσης των ζώων που θανατώθηκαν από ευλογιά στην Περιφερειακή Ενότητα του Έβρου.
Με τα μέχρις στιγμής στοιχεία από την Περιφερειακή Ενότητα Έβρου έχουν θανατωθεί πάνω από 2.000 αιγοπρόβατα, ενώ εντός του Σεπτεμβρίου έχουν καταβληθεί 63.135 ευρώ στους δικαιούχους.
Τις ανησυχίες των κτηνοτρόφων της ευρύτερης περιοχής έσπευσε να κατευνάσει ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάξιμος Χαρακόπουλος σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Έβρου του ΠΑΣΟΚ Γεωργίου Ντόλιου, ενημερώνοντας ότι το υπουργείο προχώρησε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες που προβλέπονται από την εθνική και κοινοτική νομοθεσία.
Πάντως, ο κ. Λουκμακιάς δεν πείσθηκε από την ίδια διαβεβαίωση που του έδωσε σε συνάντηση ο αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης Φώτης Καραλίδης, αφού ολοκλήρωσε τη συζήτηση με συντομία και δεν άκουσε τις προτάσεις του συλλόγου για την προστασία της περιοχής, όπως ανέφερε ο αντιπρόεδρος.
Ακόμη, στην απόφαση του ΥΠΑΑΤ καθορίζεται και η ενίσχυση που θα χορηγηθεί, προκειμένου οι αιγοπροβατοτρόφοι της περιοχής να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες ανάγκες που δημιουργήθηκαν εξαιτίας του υποχρεωτικού εγκλεισμού των ζώων τους και της αδυναμίας χρήσης των βοσκοτόπων, λόγω της εμφάνισης κρουσμάτων ευλογιάς. Δικαιούχοι είναι οι γεωργοί που έχουν υποβάλλει δήλωση εκμετάλλευσης – ενιαία αίτηση ενίσχυσης και διατηρούν τουλάχιστον 20 αιγοπρόβατα, πλην εκείνων των οποίων τα πρόβατα σφαγιάσθηκαν.
 
Ελένη Διαφωνίδου

ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συνεδρίασε η Επιτροπή Παρακολούθησης του Π.ΑΛ.Υ.Θ. για την Ενίσχυση της Αλιείας και Υδατοκαλλιέργειας

Συζητήθηκαν τα επόμενα βήματα και η αξιοποίηση του προγράμματος για τη θωράκιση της αλιευτ…