Αρχική ΓΝΩΜΕΣ Ξεκίνησε η Ελληνική «Ελιά»

Ξεκίνησε η Ελληνική «Ελιά»

0
 
Δεν είναι μόνο τα ονόματα των ανθρώπων που συμμετέχουν, δεν είναι μόνο το «ζουμερό» πολιτικό κείμενο που υπογράφουν, δεν είναι μόνο το τεράστιο πολιτικό κενό που επιχειρεί να καλύψει η κίνηση για την Κεντροαριστερά που εκδηλώθηκε και για την οποία είχαμε μια από πρώτο χέρι ενημέρωση από τον Σταύρο Μπένο που ήταν μαζί μας το Σαββατοκύριακο, στην παρουσίαση του βιβλίου του Τάσου Σουλακάκη.
Αυτό που κυρίως αποπνέει το Μανιφέστο για την Κεντροαριστερά είναι ένα άρωμα ελπίδας για να ξεφύγει επιτέλους αυτή η χώρα και η πολιτική της ζωή από την καρικατούρα της αντιπαράθεσης ανάμεσα στο μνημόνιο και το αντιμνημόνιο, που το μόνο που πέτυχε μέχρι στιγμής είναι η τερατογέννηση της Χρυσής Αυγής, η συνομωσιολογία των Ανεξάρτητων Ελλήνων και ο εγκλωβισμός ενός τμήματος της Αριστεράς στον λαϊκισμό και τον ακτιβισμό της μούντζας και των γιαουρτωμάτων.
«Υπάρχουν στιγμές στην πορεία ενός έθνους, γράφει η ‘έκκληση-πρόσκληση’, που οι ιστορικές παρατάξεις είναι υποχρεωμένες να επαναθεμελιωθούν, να ορίσουν ξανά την παρουσία τους στην πολιτική ζωή του τόπου. Αλλιώς παρακμάζουν και εξαφανίζονται». Και συνεχίζει, οριοθετώντας τους στόχους της Κίνησης: «Αυτός είναι ο νέος ρόλος της ιστορικής παράταξης της Σοσιαλδημοκρατίας, της δημοκρατικής Αριστεράς, του φιλελεύθερου Κέντρου, όλου του κεντροαριστερού χώρου: Εθνική Ανασυγκρότηση, αλλαγή του κράτους και του παραγωγικού μοντέλου, νέα συμπόρευση της εθνικής αυτογνωσίας με τον προοδευτικό λαϊκό ευρωπαϊσμό. Όρος για την εκπλήρωσή του είναι η σύγκλιση και η συνεργασία όλων των συλλογικών μορφών και των πολιτών που δεν αναγνωρίζονται ούτε στη Δεξιά ούτε στη νεοκομμουνιστική -εθνολαϊκιστική Αριστερά».
Η οργανωτική μορφή της Κίνησης, που θα καθορισθεί στην ιδρυτική Συνέλευση για μια Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη, προτείνεται να είναι μια «κοινή στέγη» για τα κόμματα και τους φορείς που θα την συγκροτήσουν, χωρίς να απαιτείται η διάλυση των κομμάτων και των συλλογικοτήτων.
Μετά από αυτά δεν υπάρχουν προσχήματα και επιχειρήματα για δήθεν «καθαρότητες» , ούτε για αποκλεισμούς, οι οποίοι στην ουσία αποβλέπουν στην διατήρηση θώκων και στην παγίωση ιδεολογικών αγκυλώσεων.
Οι επόμενες δημοτικές εκλογές θα αποτελέσουν ένα πρώτο τεστ για τη εφαρμογή της «Ελιάς» και στο χώρο της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης. Η πρωτοβουλία των πέντε ανεξάρτητων Δημάρχων, το προαναγγέλλει. Οι εξελίξεις για τη δημιουργία του φορέα της Κεντροαριστερό προβλέπονται να είναι καταλυτικές μιας και θα απελευθερώσουν τεράστιες δυνάμεις που θα κινητοποιηθούν για να συμβάλουν στη δημιουργία μιας σύγχρονης, ισχυρής και δημιουργικής Ελλάδας. Η πρόκληση για τη δημιουργία της ελληνικής «Ελιάς» είναι ολοκάθαρη και η ευθύνη απέναντι στη χώρα, στη δημοκρατία και στις επόμενες γενιές είναι τεράστια.
Εμείς είμαστε αναφανδόν μαζί τους. Δεν πρέπει να χαθεί αυτή η ευκαιρία…
 
Γιάννης Λασκαράκης

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Γιάννης Λασκαράκης
Περισσότερα άρθρα από ΓΝΩΜΕΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Προσεγγίζοντας την λογοτεχνία της Κύπρου – Μέρος 3ο

Ο Χριστιανισμός στην Κύπρο  – Οι Απόστολοι Βαρνάβας και Παύλος Προσεγγίζοντας τη Λογ…