Ενώ λειτουργούν εδώ και 20 χρόνια, το ΤΑΙΠΕΔ προτίθεται να επιβάλει διοικητικά μέτρα για αυθαίρετη κατάληψη του χώρου
Εκ νέου ζητά την παραχώρηση της χρήσης ο δήμος Ξάνθης. Φόβοι ότι οι διεκδικήσεις του Δημοσίου θα διώξουν μαζί και το τένις από την πόλη, ελλείψει άλλων χώρων για προπονήσεις
Σε αναταραχή βρίσκεται το τελευταίο διάστημα ο Όμιλος Αντισφαίρισης Ξάνθης και μαζί του, όλοι οι μικροί και μεγάλοι φίλοι του τένις, εξαιτίας της πρόθεσης του ΤΑΙΠΕΔ να εκδιώξει τον όμιλο από τα γήπεδα, όπου λειτουργεί τα τελευταία 20 χρόνια. Στην υπόθεση εμπλέκεται και ο δήμος της Ξάνθης που είχε αιτηθεί από το 1989 την παραχώρηση του χώρου για να λειτουργήσουν τα γήπεδα του τένις.
Ζητούν αποβολή και αποζημίωση από τον Όμιλο Αντισφαίρισης!
Η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας μέσω της Κτηματικής Υπηρεσίας Ξάνθης, παρακάμπτοντας τον δήμο, με έγγραφό της στις 2 Οκτωβρίου απευθείας προς τον Όμιλο, του ζητά να υποβάλει τις παρατηρήσεις του επί της αυτοψίας που διενεργήθηκε, όπου και η υπηρεσία πιστοποιεί την αυθαίρετη κατάληψη του χώρου. Μάλιστα, συνέταξε πρωτόκολλο Διοικητικής Αποβολής, σημειώνοντας ότι απορρέει υποχρέωση για αποζημίωση και ότι η υπηρεσία προτίθεται να επιβάλει τα μέτρα διοικητικής προστασίας που προβλέπονται.
Ο δήμος το ζήτησε, η Κτηματική Υπηρεσία σώπασε
Από το 1989 το δημοτικό συμβούλιο Ξάνθης είχε λάβει ομόφωνη απόφαση να ζητήσει από την τότε Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου την παραχώρηση της κυριότητας των δύο τμημάτων 6.000 τμ και 13.000 τμ, οι οποίοι είχαν ήδη χαρακτηριστεί ως χώροι αθλητικών κέντρων. Τότε, και ο Όμιλος Αντισφαίρισης είχε καταθέσει αίτημα παραχώρησης της έκτασης ώστε να κατασκευαστούν γήπεδα τένις. Μάλιστα, ο Όμιλος ζητούσε να επισπευστεί η διαδικασία, προκειμένου να αξιοποιηθούν σχετικά κονδύλια από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, ύψους 6 εκ. δρχ επί προϋπολογισμού 16 εκ. δρχ. Στην απάντησή της την ίδια χρονιά, η ΚΕΔ ενημέρωσε το δήμο ότι δεν μπορεί να παραχωρήσει την κυριότητα παρά μόνο τη χρήση, πράγμα που δεν εμποδίζει την αξιοποίηση των κονδυλίων. Κατόπιν αυτού, το δημοτικό συμβούλιο Ξάνθης έλαβε νέα ομόφωνη απόφαση για να ζητήσει την παραχώρηση της έκτασης των 6.000 τμ και στη συνέχεια να την παραχωρήσει στον Όμιλο Αντισφαίρισης Ξάνθης, ώστε αυτός να προβεί στη δημιουργία των αθλητικών εγκαταστάσεων, πράγμα που κοινοποίησε και στην ΚΕΔ. Στο θέμα επανήλθε με έγγραφό του και όσο δεν είχε υπάρξει καμία ανταπόκριση από την κτηματική υπηρεσία, ο τότε δήμαρχος Φίλιππος Αμοιρίδης, με το οποίο ζητούσε να ολοκληρωθεί η παραχώρηση. Η Κτηματική Υπηρεσία Ξάνθης διαβίβασε αρμοδίως το έγγραφο στην Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου (κλιμάκιο Καβάλας), αλλά ποτέ δεν υπήρξε ανταπόκριση, παρά μόνον στο τέλος του 2012, οπότε και το ΤΑΙΠΕΔ άρχισε να ενδιαφέρεται για την εν λόγω έκταση.
Για 24 χρόνια δεν αμφισβητήθηκε το δικαίωμα
Ο δήμαρχος της Ξάνθης Μιχάλης Στυλιανίδης απέστειλε το Μάιο του 2013 έγγραφο προς την Κτηματική Υπηρεσία, εξηγώντας το ιστορικό, αλλά και τους λόγους που οδήγησαν το δήμο στη διαχείριση του θέματος με αυτό τον τρόπο. Στο κείμενο αναφέρεται ότι τα γήπεδα τένις κατασκευάστηκαν και υφίστανται από το 1989, με την ανοχή του Δημοσίου και μέχρι σήμερα, με κονδύλια της Γ.Γ. Αθλητισμού, σε εφαρμογή του σχεδίου πόλεως και των αποφάσεων του δημοτικού συμβουλίου, καθώς και της έγκρισης της ΚΕΔ ότι δύναται να παραχωρηθεί η έκταση. Άλλωστε, όπως σημειώνεται τον χώρο κατείχε το νομικό πρόσωπο του δήμου Ξάνθης «Αθλητικός Οργανισμός Δήμου Ξάνθης» μετά από μεταβίβαση της χρήσης, από τον τότε νομάρχη (1993). Ο δήμαρχος εμμένει ότι εδώ και 24 χρόνια που υφίστανται οι εν λόγω εγκαταστάσεις δεν αμφισβητήθηκε το δικαίωμα της χρήσης από το Δημόσιο και γι’ αυτό ο δήμος είχε βέβαιη πεποίθηση ότι ορθώς η έκταση χρησιμοποιείται για αθλητικούς σκοπούς και μόνον. Με το σκεπτικό ότι η καθυστέρηση οφείλεται στην πλευρά του Δημοσίου, καθώς και ότι η νομοθεσία προβλέπει και επιτρέπει τέτοιου είδους παραχώρηση, ο δήμαρχος ζητά εκ νέου την ολοκλήρωση της διαδικασίας παραχώρησης της χρήσης, δηλώνοντας με αυτό τον τρόπο και την βούληση της δημοτικής αρχής να μην επιτρέψει να υλοποιηθούν τα σχέδια του ΤΑΙΠΕΔ, αλλά αντίθετα ο χώρος να συνεχίσει να χρησιμοποιείται για αθλητικούς σκοπούς.
Άλλωστε, και ο ίδιος ο δήμος προέβη σε δαπάνες φωτισμού, περίφραξης, καθαριότητας κλπ για να προσφέρει αυτό το χώρο στους ξανθιώτες και γι’ αυτό δε θέλει να δει την γραφειοκρατία να οδηγεί στην εγκατάλειψη και την καταστροφή ένα χώρο, στον οποίο καθημερινά αθλούνται δεκάδες συμπολίτες.
Δεν υπάρχουν άλλα γήπεδα. Φεύγει ο όμιλος, φεύγει και το τένις από την πόλη
Αυτά τα πραγματικά περιστατικά επικαλείται και ο Όμιλος Αντισφαίρισης Ξάνθης που σήμερα βρίσκεται αντιμέτωπος, όχι μόνο με την κίνδυνο της αποβολής από το χώρο, αλλά και με την πιθανότητα να του επιβληθεί αποζημίωση για τη χρήση του. Ο πρόεδρός του Ηλίας Βασιλούδης, ενημερώνοντας ότι μέσω δικηγόρου είχε ήδη μπει στη διαδικασία για νέο αίτημα παραχώρησης, αλλά τους πρόλαβαν οι εξελίξεις, σημείωσε στο «Ε» ότι: «σε αυτό το χώρο ο όμιλος λειτουργεί εδώ και 20 χρόνια. Έχει δύο προπονητές και έναν μόνιμο υπάλληλο καθαριότητας. Κάθε χρόνο φοιτούν περίπου 100 παιδιά, ενώ δεκάδες συμπολίτες που αγαπούν το άθλημα έχουν χώρο για να προπονούνται, με δεδομένο μάλιστα ότι η πόλη δε διαθέτει άλλα γήπεδα τένις. Για τη λειτουργία του όλα αυτά τα χρόνια, συμπολίτες δουλεύοντας εθελοντικά και συνεισφέροντας, μαζί με τη συνεργασία του δήμου, ανέλαβαν και τη συντήρηση του χώρου, αλλά και την ανάδειξη του αθλήματος στην περιοχή, ενώ διοργάνωσαν και διάφορες αθλητικές εκδηλώσεις.
Ο κύριος φόβος πάντως για το μέλλον τόσο των γηπέδων, όσο και της αντισφαίρισης εν γένει στην Ξάνθη είναι ότι το ΤΑΙΠΕΔ θα τους αποβάλει, τα γήπεδα θα ερημώσουν, θα υποστούν φθορές και αν κάποια στιγμή προχωρήσει η διαδικασία της παραχώρησης το ενδιαφέρον θα έχει υποχωρήσει, τα χρήματα δε θα υπάρχουν για τις επισκευές και διάθεση δε θα έχει κανείς για να ξεκινήσει από την αρχή…
Ελένη Διαφωνίδου