Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Κίνδυνος να τιναχτεί «στον αέρα» το έργο της Σάρδεων

Κίνδυνος να τιναχτεί «στον αέρα» το έργο της Σάρδεων

0
dim symvoulio oct 13 4-web
 

Σε νέες περιπέτειες ο δήμος Ξάνθης, το δημοτικό συμβούλιο με πλειοψηφία αποφάσισε να ματαιώσει τη διάλυση της σύμβασης με τον ανάδοχο

 

Στις παγίδες αυτής της απόφασης αναφέρθηκε με έντονο τρόπο ο Θανάσης Ξυνίδης στη χθεσινή συνεδρίαση. Καταψήφισαν «Πολίτες για την Αλλαγή» και Ν. Ανταμπούφης

 
   dim symvoulio oct 13 2-web
 
Στο καινούργιο του «σπίτι» συνεδρίασε για πρώτη φορά το δημοτικό συμβούλιο Ξάνθη, σ’ ένα χώρο με τα παλιά ακόμη έπιπλα, αλλά με ατμόσφαιρα λίγο-πολύ ξένη για όλους, πράγμα που γρήγορα έδωσε τη θέση του στο γνωστό κλίμα που επικρατεί στις συνεδριάσεις. Η προσοχή επικεντρώθηκε στο ζήτημα των εξελίξεων και της «τύχης» που θα έχει τελικά το έργο της επέκτασης της Σάρδεων όχι μόνο για όσα προηγήθηκαν, αλλά και μετά την ίδια τη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στη συνεδρίαση.
 
Ψηφίσματα για Χρυσή Αυγή και Κέντρο Κράτησης Μεταναστών
Ο Νίκος Ανταμπούφης πρότεινε να στηρίξει το Σώμα ένα ψήφισμα που θα διατρανώνει την αποφασιστικότητα και συνεχή ενασχόλησή του με την εγκληματική και επικίνδυνη δράση της Χρυσής Αυγής, δείγματα της οποίας είδαμε και στην περιοχή μας. Μαζί του συμφώνησε ο Χρίστος Πούλιος, ο οποίος υπερθεμάτισε με παράλληλη ευαισθητοποίηση του δημοτικού συμβουλίου σχετικά με το ζήτημα του «προσωρινού» χαρακτήρα του Κέντρου Κράτησης Μεταναστών, με το οποίο ασχολήθηκε και ο Μητροπολίτης. Το κείμενο αποφασίστηκε να συνταχθεί από άτυπη επιτροπή. Σε αυτή ζήτησε να είναι μέλος ο Γιώργος Κολλάρος, που στήριξε την πρωτοβουλία. Τελικά, ως μέλη ορίστηκαν οι Δρεμσίζης, Ανταμπούφης, Κολλάρος και Παπασταματίου.
 
Προβλημάτισε και δίχασε τα έργο της επέκτασης της Σάρδεων
Στα εντός ημερησίας θέματα, το ενδιαφέρον των συμβούλων συγκέντρωσε το ζήτημα της ματαίωσης της διάλυσης της σύμβασης του έργου της επέκτασης της οδού Σάρδεων και η συγκρότηση επιτροπής που θα κρίνει το βάσιμο των απαιτήσεων του αναδόχου. Στις επίμονες ερωτήσεις του Θανάση Ξυνίδη γιατί οδηγήθηκε η εξέλιξη του έργου σε αυτή την κατάσταση η προϊσταμένη τω τεχνικών υπηρεσιών Κατερίνα Μανά εξήγησε ότι η ματαίωση προέκυψε εκ του νόμου επειδή παρήλθε η οριακή προθεσμία της ολοκλήρωσης του έργου. Ωστόσο, αυτό συνέβη γιατί τμήμα του χώρου δεν ήταν διαθέσιμο, επειδή απαιτήθηκαν πρόσθετες εγκρίσεις από τον στρατό, τον ΟΤΕ και την ΑΜΘ. Από την πλευρά του, τον κίνδυνο να απενταχθεί το έργο αν αποφασιστεί η διάλυση επεσήμανε ο Δημήτρης Βορίδης, ενώ η Μπέτυ Πατσίδου αναφέρθηκε στις οικονομικές απαιτήσεις του αναδόχου για τις μέχρι τώρα ενέργειες που φτάνουν τα 271.000 ευρώ.
Ο κ. Ξυνίδης επανήλθε εντονότερα υπογραμμίζοντας τον κίνδυνο της ανάληψης ευθύνης από την πλευρά του Σώματος αν λάβουν αυτή την απόφαση. «Η εργολαβία δεν ‘περπάτησε’ σωστά γιατί ο μελετητής των Τεχνικών Υπηρεσιών δεν έκανε σωστά τη δουλειά του. Αν διαλυθεί η εργολαβία, ο δήμος υπάρχει περίπτωση να επωμιστεί το σύνολο του κόστους των θετικών ζημιών. Και αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχει κόστος σε χρήματα του δημοσίου για απόφαση που λάβαμε εμείς», ανέφερε και απευθυνόμενος στην κ. Μανά πρόσθεσε: «σας ζητάμε περισσότερη προσοχή. Δε βλέπετε ότι οι αιρετοί είναι στο σκαμνί συνέχεια;».
Επί πολλή ώρα έδινε διευκρινίσεις στη συνέχεια η κ. Μανά, καθώς οι σύμβουλοι ζητούσαν να μάθουν αν με την προκείμενη απόφαση ξεκινά η διαδικασία ματαίωσης της διάλυσης της σύμβασης ή αν η επιτροπή θα εισηγηθεί για το θέμα αυτό. Ο δήμαρχος έβαλε «πλάτη» στις Τ.Υ. σημειώνοντας ότι: εδώ και 15 χρόνια που είμαι στο δήμο είναι η πρώτη φορά που τίθεται τέτοιο θέμα. Είναι άδικο για τους υπηρεσιακούς να ρίχνουμε βέλη και να θίγουμε υπολήψεις. Πράγματι αυτό το έργο αντιμετώπισε πολλά προβλήματα , τα οποία δεν μπορούσε να προβλέψει ο μελετητής. Ο Χρίστος Πούλιος σχολίασε ότι: «δείξαμε την καλή μας διάθεση στηρίζοντας τα δύο συμπληρωματικά έργα που απαιτήθηκαν , όμως αυτό δε μπορούμε να το ψηφίσουμε», ενώ και ο Νίκος Ανταμπούφης είπε ότι θα έπρεπε να συνεδριάσει εκτάκτως το δημοτικό συμβούλιο όταν προέκυψε το θέμα.
Τελικά, η απόφαση για τη ματαίωση της διάλυσης της σύμβασης του έργου και η συγκρότηση επιτροπής που θα καθορίσει τις θετικές ζημίες με βάση τις απαιτήσεις του εργολάβου ελήφθη με 13 υπέρ, 7 κατά των «Πολιτών για την Αλλαγή» και ένα του Νίκου Ανταμπούφη, μία αποχή από τη Μπέτυ Πατσίδου, με την αιτιολογία ότι δεν υπήρξε σωστή ενημέρωση και τέσσερις λευκές ψήφους από το Φίλιππο Φιλίππου, τον Απόστολο Αγκόρτσα, τον Χουσεΐν Αχμέτογλου και του Γιώργου Κολλάρου.
Ακόμη με 7 υπέρ και 13 κατά δεν «περπάτησε» η πρόταση του Δημήτρη Βορίδη για σύσταση επιτροπής που θα εξέταζε πιθανές ευθύνες στον τρόπο επίβλεψης της όλης διαδικασίας.
 
Με πλειοψηφία το τεχνικό πρόγραμμα
Μετά την προβλεπόμενη διαδικασία στις αρμόδιες επιτροπές του δήμου, πέρασε με πλειοψηφία από το δημοτικό συμβούλιο το τεχνικό πρόγραμμα του 2014, το οποίο, όπως για μια ακόμη φορά επεσήμανε ο δήμαρχος είναι λιτό και περιορισμένο λόγω των στενών οικονομικών, περισσότερο στη φιλοσοφία της συντήρησης, των επισκευών και των μικρών παρεμβάσεων, με εξαίρεση κάποια έργα μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων.
Στη σύντομη συζήτηση που ακολούθησε ο κ. Πούλιος αναρωτήθηκε γιατί πρέπει πρώτα να γίνουν τα έξοδα συντήρησης στο δημοτικό πάρκινγκ και μετά να δοθεί προς δημοπράτηση, με το δήμαρχο να του απαντά ότι το κονδύλι αφορά στη μόνωση της οροφής και ο κ. Ανταμπούφης αντιτάχθηκε για ακόμη μια φορά στην εκμετάλλευση του πάρκινγκ από ιδιώτη.
 
Σταθερά σε γενικές γραμμές τα δημοτικά τέλη
Με παρατηρήσεις, ερωτήσεις, μικροεντάσεις και πάντως χωρίς ιδιαίτερο ενδιαφέρον πέρασαν και από το δημοτικό συμβούλιο οι αποφάσεις για την αναπροσαρμογή τω τελών, κατά πλειοψηφία ή ομόφωνα, που είχαν συζητηθεί και στην οικονομική επιτροπή και πάντως, χωρίς να σημειώνονται μεγάλες αλλαγές στο ύψος των δημοτικών τελών σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.
 
Ελένη Διαφωνίδου

ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πέντε επερωτήσεις στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου ΑΜΘ την Τετάρτη

Τίθενται προς γνωμοδότηση δύο ΜΠΕ. Ζητεία από το ΥΠΑΑΤ η δωρεάν παραχώρηση της χρήσης του …