Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πολιτική Επικαιρότητα Γ. Καλαντζής: «η χώρα μας ξέρει και να ακούει και να διορθώνει λάθη»

Γ. Καλαντζής: «η χώρα μας ξέρει και να ακούει και να διορθώνει λάθη»

0
tzami sminthi1-web
 

 Επίσκεψη του γενικού γραμματέα Θρησκευμάτων στο τζαμί της Σμίνθης, του οποίου η κατασκευή τελικά θα ολοκληρωθεί με τη λύση που δόθηκε

 

Ξεκίνησε η επιμόρφωση των ιεροδιδασκάλων χθες στην Κομοτηνή. Συνεργασία και με πανεπιστημιακό τμήμα θεολογίας

 
 
Το τζαμί της Σμίνθης επισκέφθηκε χθες το μεσημέρι ο γενικός γραμματέας Θρησκευμάτων Γιώργος Καλαντζής, προκειμένου και επισήμως να ενημερώσει για τη λύση που δόθηκε στο ζήτημα του τεμένους, που είχε παγώσει τις διαδικασίες ανέγερσής του για έξι χρόνια.
Τον γενικό γραμματέα συνόδευσε ο διευθυντής του γραφείου πολιτικών υποθέσεων Νίκος Πιπερίγκος και στο χώρο του τεμένους συναντήθηκαν με τον ιμάμη και τον πρόεδρο της διαχειριστικής επιτροπής Αδέμ Αδέμ.
 
Η τροπολογία που έφερε τη λύση
Το ζήτημα που προέκυψε, επειδή η κείμενη νομοθεσία έφερε ένα δυσθεώρητο πρόστιμο στο τζαμί της Σμίνθης για πολεοδομικές παραβάσεις, αίρεται με τη σχετική τροπολογία που δίνει τη δυνατότητα ανέγερσης τζαμιών και χωρίς ρυμοτομικό σχέδιο. Όπως δήλωσε ο γενικός γραμματέας, μόλις ολοκληρωθούν κάποια διαδικαστικά θέματα θα μπορούν να ξεκινήσουν και πάλι οι εργασίες.
Όπως ο ίδιος εξήγησε, μέσω της τροπολογίας, οι τυχόν αυθαιρεσίες στην κατασκευή τεμενών ή εβραϊκών συναγωγών θα έχουν την ίδια τύχη με ό,τι επιφυλάσσεται για τις εκκλησίες, ενώ για την ορεινή περιοχή της Ξάνθης, που έχει ορισμένες ιδιαιτερότητες για ιστορικούς λόγους, αφού κάηκαν επί βουλγαρικής κατοχής οι τίτλοι ιδιοκτησίας και όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καλαντζής, «είναι κοινό μυστικό ότι δεν υπάρχουν ρυμοτομικά σχέδια για κανέναν οικισμό», υπάρχει ιδιαίτερη πρόβλεψη, ώστε οι ευνοϊκές διατάξεις να ισχύσουν και σ’ αυτή την περιοχή.
 
Μόνο η γραφειοκρατική διαδικασία έμεινε για να ξεκινήσουν οι εργασίες
Εξερχόμενος από το τζαμί, ο κ. Καλαντζής, στις δηλώσεις του ανέφερε: «η περίπτωση του τζαμιού της Σμίνθης είναι πολύ ενδιαφέρουσα για όλους μας και πρέπει να αποτελέσει μελέτη περίπτωσης, πώς δηλαδή ένα αυτονόητο δικαίωμα που προστατεύει το σύνταγμα για τη θρησκευτική ελευθερία τους, κατέληξε να δημιουργήσει τόσο κακές εντυπώσεις και να πληγώσει τόσους ανθρώπους. Βρήκαμε λύση πια και μένουν μόνο οι γραφειοκρατικές πλευρές της για να προχωρήσουμε και να γίνει τελικά αυτό το τζαμί, που θα κοσμεί όλη την περιοχή και που θα είναι μία ακόμη απόδειξη ότι η χώρα μας και ξέρει να ακούει και ξέρει να διορθώνει λάθη».
Τις ευχαριστίες του στον ίδιο τον κ. Καλαντζή, αλλά και όλους όσους προώθησαν το θέμα και σε αυτούς που έδωσαν τελικά τη λύση, εξέφρασε ο κ. Αδέμ Αδέμ, που σημείωσε ότι το τζαμί ξεκίνησε να ανεγείρεται από το 2003, αλλά τα τελευταία έξι χρόνια βρίσκεται στην ίδια κατάσταση, αναμένοντας την πολυπόθητη εξέλιξη που τελικά ήρθε.
 
Επίσημη πρώτη για την επιμόρφωση των ιεροδιδασκάλων
Ο Γιώργος Καλαντζής βρέθηκε στη Θράκη, με αφορμή την έναρξη της επιμόρφωσης των προσληφθέντων Ιεροδιδασκάλων Ισλαμικής θρησκείας, που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στο αμφιθέατρο του κτιρίου του Μουσικού Σχολείου Κομοτηνής. Απηύθυνε χαιρετισμό μαζί με τους Μουφτήδες Κομοτηνής, Ξάνθης, Διδυμοτείχου, καθώς και τον Περιφερειακό Διευθυντή Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, Σάββα Μελισσόπουλο.
Σχετικά με τη νέα αυτή διαδικασία, ο κ. Καλαντζής επεσήμανε ότι: «αυτό που έγινε έχει και ουσιαστική και συμβολική σημασία. Την ουσιαστική θα την κρίνουν όσοι συμμετέχουν για το επίπεδο εκπαιδευτών και εισηγητών. Εμείς προσπαθούμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό σε σχέση με το παρελθόν. Με σοβαρό, επιστημονικό τρόπο, με διάρκεια, με διαφάνεια και δημοσιότητα να υποστηρίξουμε το ισλάμ και στη Θράκη βεβαίως και για τους μουσουλμάνους σε όλη τη χώρα». Ακόμη, συμπλήρωσε ότι: «πρέπει να γνωρίσουν και οι υπόλοιποι στην Ελλάδα και την Ευρώπη το μήνυμα ειρήνης, συμφιλίωσης, αγάπης και αλληλοσεβασμού που οι μουσουλμάνοι εδώ στη Θράκη δείχνουν και έδειξαν και μάλιστα και σε δύσκολες εποχές».
Τα μαθήματα θα γίνουν σε συνεργασία με πανεπιστημιακό τμήμα θεολογίας, καθώς και από μουσουλμάνους της Θράκης, τους οποίους η ελληνική Πολιτεία επέλεξε και εμπιστεύτηκε.
 
Ελένη Διαφωνίδου

ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Πολιτική Επικαιρότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Νικήτας Κακλαμάνης: Νέος πρόεδρος της Βουλής με 247 ψήφους

Σαφής στήριξη από την πλειοψηφία, ενώ 50 βουλευτές δήλωσαν «παρών» Με 247 ψήφους υπέρ, ο Ν…