Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Χωρίς δωρεάν κουλούρι φέτος οι μαθητές

Χωρίς δωρεάν κουλούρι φέτος οι μαθητές

0
mathites koullouri
 

 Ατόνησε η προσπάθεια που ξεκίνησε η Ομάδα Κοινωνικής Αλληλεγγύης σε συνεργασία με τους αρτοποιούς και της Πρωτοβάθμια Ξάνθης

 

Διανέμονταν κουλούρια σε 300 παιδιά των σχολείων του νομού. Τώρα δίνεται δωρεάν κολατσιό σε 3 σχολεία του νομού από το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος»

 
 
Ατόνησε φέτος το εγχείρημα που ξεκίνησε πριν 2 χρόνια η Ομάδα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ξάνθης να διανέμονται δηλαδή δωρεάν κουλούρια στα σχολεία και σε παιδιά που οι οικογένειες τους είχαν οικονομικά προβλήματα και αδυνατούσαν να τους εξασφαλίσουν το πρωινό τους. Αυτό βέβαια έγινε χωρίς να έχουν εκλείψει οι λόγοι που το είχαν καταστήσει αναγκαίο, δηλαδή της οικονομικής κρίσης και των δεινών που επέφερε στα νοικοκυριά. Υπενθυμίζουμε ότι το εγχείρημα βασίστηκε στη συνεργασία των αρτοποιών της Ξάνθης και της Πρωτοβάθμιας Ξάνθης όμως «σκόνταψε» στα φορολογικά των πρώτων και στην προστασία των προσωπικών δεδομένων των δεύτερων και το αποτέλεσμα είναι για φέτος να χάσουν και το κουλούρι τα παιδιά που το έχουν ανάγκη!  
 
Διανέμονταν κουλούρια σε 300 παιδιά των σχολείων του νομού
Να σημειώσουμε ότι η προσπάθεια της Ομάδας στηρίχτηκε από την Περιφερειακή Διεύθυνση ΑΜΘ η οπόία και ζήτησε μια καταγραφή του αριθμού των παιδιών ανά σχολείο ώστε να υπάρχει μια βάση δεδομένων. Σύμφωνα με τα στοιχεία που είχε δημοσιεύσει το «Ε» 300 παιδιά στο νομό είχαν ανάγκη και το κουλούρι. Το θέμα το χειρίστηκαν οι δάσκαλοι και οι διευθυντές των σχολείων με ιδιαίτερη λεπτότητα για να μην παραβιαστεί το δικαίωμα της προστασίας των προσωπικών δεδομένων. Αυτό αποτέλεσε και το κομβικό σημείο που τελικά ανέστειλε για φέτος τη συνέχιση της προσπάθειας καθώς προκειμένου να λύσει στο φορολογικό πρόβλημα που αντιμετώπιζαν οι αρτοποιοί που έπρεπε να κόβουν τιμολόγια και να πληρώνουν φόρο για τα κουλούρια που έδιναν δωρεάν, η Ομάδα ζήτησε από τα σχολεία να εφοδιάσουν τα παιδιά με ειδικές κάρτες ώστε να ελέγχεται ο αριθμός των δωρεάν διανεμηθέντων κουλουριών όμως οι δάσκαλοι αρνήθηκαν επικαλούμενοι θέμα παραβίασης προσωπικών δεδομένων.  
 
Δωρεάν κολατσιό σε 3 σχολεία του νομού από το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος»
Έτσι αυτή τη στιγμή η κοινωνική αλληλεγγύη στους μαθητές περιορίζεται σε τρία σχολεία και νηπιαγωγεία του νομού , του Δροσερού, των Κιμμερίων και του Ερασμίου, όπου υπάρχουν ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και συγκεκριμένα Ρομά. Τον καθημερινό επισιτισμό των μαθητών με σάντουιτς και χυμό έχει αναλάβει το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος».
 
Εγκρίθηκε η διανομή επιδοτούμενου γάλακτος στα σχολεία
Στο μεταξύ από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έγινε γνωστό στις 10 Οκτωβρίου η έναρξη του προγράμματος επιδότησης γάλακτος στα σχολεία. Το πρόγραμμα υλοποιείται για πρώτη φορά και αφορά το κοινοτικό Μέτρο επιδότησης της κατανάλωσης γάλακτος στα νηπιαγωγεία, δημοτικά και λύκεια της χώρας, δίνοντας την ευκαιρία σε όλους τους μαθητές, όλων των σχολείων της Ελλάδας να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα να καταναλώνουν μέσα στα σχολεία γάλα, επιδοτούμενο με περίπου 0,18 € ανά λίτρο, με χρήματα που προέρχονται εξολοκλήρου (100 % επιδότηση) από κοινοτικούς πόρους.
Σημειώνεται ότι το κοινοτικό αυτό μέτρο έχει δοκιμαστεί με επιτυχία, καθώς εφαρμόζεται σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 
Μπορεί να διανέμεται και δωρεάν…αν καλύψουν το κόστος άλλοι φορείς
Υπενθυμίζεται ότι από το υπουργείο δόθηκε παράταση στην κατάθεση των αιτήσεων μέχρι 31/10/2013. Αίτηση συμμετοχής στο μέτρο μπορούν να υποβάλουν οι φορείς που μπορούν να αναλάβουν τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμμετοχή σε αυτό και περιγράφονται στην υπ΄ αριθ. 268/12728/2013 (Β΄247) ΚΥΑ η οποία είναι ανηρτημένη παρακάτω.
Τέτοιοι φορείς μπορεί να είναι μία σχολική μονάδα ή σχολική επιτροπή, οι προμηθευτές των προϊόντων (στους οποίους περιλαμβάνεται και το κυλικείο) ή και μια οργάνωση, η οποία θα συσταθεί ειδικά για αυτό το σκοπό (πχ ένας Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων) και θα λειτουργεί για λογαριασμό ενός ή περισσοτέρων σχολικών μονάδων ή εκπαιδευτικών αρχών.
Η εν λόγω επιδότηση μπορεί να συνδυαστεί με πιθανούς άλλους πόρους φορέων (όπως πχ Δήμοι, ΜΚΟ, εθελοντικές οργανώσεις κτλ) προκειμένου το γάλα να διατίθεται δωρεάν στους μαθητές.
 
Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εκδήλωση με θέμα τη βία στα σχολεία από την ΕΛΜΕ Ξάνθης και τον Διδασκαλικό Σύλλογο Ξάνθης

Θα πραγματοποιηθεί στον Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης «Οικία Μάνου Χατζιδάκι» σήμερα το απόγε…