Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Στο τραπέζι του διαλόγου και τα ανταποδοτικά οφέλη από τον αγωγό TAP

Στο τραπέζι του διαλόγου και τα ανταποδοτικά οφέλη από τον αγωγό TAP

0
synantisi perifereia
 
 

Σύσκεψη στην περιφέρεια. Παρουσίαση του έργου από τα στελέχη της Διοίκησης του Ελληνικού Τμήματος του Αγωγού

 

Η κατασκευή του θα ξεκινήσει το 2015. Γιαννακίδης: «Υποστηρίζουμε τις προστιθέμενες αξίες που θα προκύψουν από τον Αγωγό ΤΑΡ»

 
Συνολική παρουσίαση του αγωγού TAP από τα στελέχη της Διοίκησης του Ελληνικού Τμήματος του Αγωγού, πραγματοποιήθηκε σε συνάντηση στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ στην Κομοτηνή, την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2013 στις 11 το πρωί. Η συνάντηση εντάσσεται στα πλαίσια της δημόσιας διαβούλευσης για τον αγωγό που βρίσκεται σε εξέλιξη από τις αρχές Αυγούστου και πρόκειται να ολοκληρωθεί στα τέλη Οκτωβρίου 2013. Συμμετείχαν ο Περιφερειάρχη Άρης Γιαννακίδη, οι Αντιπεριφερειάρχες Ξάνθης και Καβάλας κύριοι Καραλίδης και Γρανάς , οι δήμαρχοι Κομοτηνής κ. Πετρίδης, Αλεξανδρούπολης κ. Λαμπάκης, Καβάλας κ. Σιμιτζής, Αβδήρων κ… Τσολακίδης, ο πρόεδρος τυ ΕΒΕ Ξάνθης κ. Μωραϊτης καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες της περιφέρειας.
 
Η κατασκευή του αγωγού θα ξεκινήσει το 2015
Από πλευράς του Αγωγού ΤΑΡ παραβρέθηκαν οι κύριοι Στάθης Θεοδωρόπουλος, Κώστας Τσιρίκης και Γιώργος Χατζηδάκης οι οποίοι και αναφέρθηκαν στα τεχνικά χαρακτηριστικά του αγωγού , το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου αλλά και σ’ ότι αφορά στην σκοπιμότητα κατασκευής, στη γεωστρατηγική σημασία για τη χώρα μας και στα οφέλη και στις προοπτικές που ανοίγονται για την Περιφέρεια ΑΜ-Θ, την οποία διασχίζει ο αγωγός. Όπως ειπώθηκε η κατασκευή του αγωγού θα ξεκινήσει το 2015 και η μεταφορά φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν θα αρχίσει το 2019.
Συζητήθηκε επίσης και η δυνατότητα πρόσβασης της Περιφέρειας ΑΜ-Θ σε φυσικό αέριο, οι διαδικασίες απαλλοτριώσεων, η απασχόληση τοπικού εργατικού και τεχνικού δυναμικού.
 
Στο τραπέζι και τα ανταποδοτικά οφέλη
Στο τραπέζι του διαλόγου τέθηκε και το θέμα των ανταποδοτικών οφελών για την περιφέρεια και για τους δήμους που διασχίζει ο αγωγός, θέμα που ανέδειξε πρώτος ο δήμαρχος Αβδήρων Βασίλης Τσολακίδης. Υπενθυμίζουμε ότι έχει στείλει σχετική επιστολή και στην ΚΕΔΕ στην ΠΕΔ ΑΜΘ αλλά και τις ΠΕΔ Κεντρικής, Δυτικής Μακεδονίας και της Ηπείρου από τις οποίες διέρχεται ο αγωγός. Όπως μας πληροφορεί βρήκε υποστηριχτή της πρότασή του να δοθεί τέλος διέλευσης στους δήμους που διασχίζει ο αγωγός σ’ όλες τις ΠΕΔ ενώ με την άποψή του ταυτίστηκε απόλυτα ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης ο οποίος μάλιστα πρότεινε να το διεκδικήσουν δυναμικά. Όπως είπε ο κ. Τσολακίδης που νιώθει δικαιωμένος για την θέση του που βρίσκει υποστηριχτές οι εκπρόσωποι του αγωγού έδειξαν διετιθεμένοι να το συζητήσουν, γεγονός που πείθει ολοένα και περισσότερους για το δίκαιο του αιτήματος. Γενικώς τα στελέχη της εταιρείας ήταν διαλλακτικοί και μάλιστα ανέφεραν ότι πρόκειται να τροποποιηθεί η χάραξη στην περιοχή των Φιλίππων επειδή αντιδρούν κάτοικοι. Να σημειώσουμε ότι έχει κατατεθεί πλήρης μελέτη περιβαλλοντικών και κοινωνικών επιπτώσεων στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
  
Άρης Γιαννακίδης: «Υποστηρίζουμε τις προστιθέμενες αξίες που θα προκύψουν από την κατασκευή του Αγωγού ΤΑΡ»
Ο Περιφερειάρχης Άρης Γιαννακίδης, ευχαρίστησε τα στελέχη του TAP για την επίσκεψή τους και τόνισε για μια φορά ακόμη ότι σε Περιφερειακό επίπεδο προσδοκούμε οφέλη από την κατασκευή του αγωγού, αναζητούμε τις μελλοντικές προοπτικές και υποστηρίζουμε τις προστιθέμενες αξίες που θα προκύψουν.
Όπως ο ίδιος δήλωσε χαρακτηριστικά «θεωρούμε ότι αποτελεί εθνική αναγκαιότητα η μεταφορά του φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν. Από εκεί και πέρα όμως θα πρέπει να δούμε και τις ιδιαιτερότητες της Περιφέρειας μας, τους προβληματισμούς της τοπικής κοινωνίας σχετικά με τις αποζημιώσεις, καθώς και την ανταποδοτικότητα που θα έχουμε. Πιστεύω πως θα υπάρξει ένας καλός δίαυλος επικοινωνίας και συνεργασίας για να φτάσουμε σ’ ένα αποτέλεσμα που να δημιουργεί κοινωνική συναίνεση».
 
Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Την Πέμπτη θα διεξαχθεί η συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής και του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ξάνθης

Αναλυτικά τα θέματα που θα συζητηθούν Την Πέμπτη 25 Απριλίου θα διεξαχθούν οι συνεδριάσεις…