Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Άφησαν του μαθητές να… «αγιάσουν»

Άφησαν του μαθητές να… «αγιάσουν»

0
agiasmos 2-web
 

Πρώτο κουδούνι στα σχολεία του νομού. Χωρίς προβλήματα τελέστηκε ο αγιασμός

 

Δόθηκαν βιβλία στους μαθητές. Η έλλειψη νηπιαγωγών αφήνει εκτός πολλά προνήπια

   agiasmos 5-web
 
Το πρώτο κουδούνι της νέα σχολικής χρονιάς χτύπησε εχθές το πρωί για τους μαθητές της Ξάνθης, αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδας. Τα προαύλια των σχολείων γέμισαν με παιδικές φωνές και χαμόγελα μικρών και μεγάλων μαθητών, οι οποίοι παρευρέθηκαν στον αγιασμό των σχολείων τους και παρέλαβαν τα σχολικά τους βιβλία. Οι επίσημοι αγιασμοί της πόλης τελέστηκαν στο 4ο Δημοτικό (για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση) στις 9:30 και στο 2ο και 3ο Γυμνάσιο (για την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση) στις 10:30, παρουσία του Μητροπολίτη Ξάνθης κ. Παντελεήμονα, των τοπικών αρχών, καθώς και εκπροσώπους του Στρατού και της Αστυνομίας.
 
Ο πρώτος αγιασμός στην αυλή του ανακαινισμένου κτιρίου του 4ου Δημοτικού Σχολείου Ξάνθης
Ο πρώτος αγιασμός τελέστηκε φέτος μπροστά στο καινούριο ανακαινισμένο ιστορικό κτίριο του 4ου Δημοτικού Σχολείου Ξάνθης. Μετά την τέλεση της ακολουθίας ο Μητροπολίτης Ξάνθης, κ. Παντελεήμονας καλωσόρισε τους μαθητές της Α’ Δημοτικού και ευχήθηκε σε όλα τα παιδιά μια καλή και ευλογημένη χρονιά, κατά την οποία ο Θεός θα τους δώσει υγεία και φώτιση. Τις ευχές του όμως έδωσε και στο εκπαιδευτικό προσωπικό για καλή υπομονή και δύναμη στο έργο τους, αλλά και στους γονείς στον καθημερινό αγώνα της ζωής.
Στη συνέχεια το λόγο πήραν και οι τοπικοί άρχοντες Φώτης Καραλίδης και Μιχάλης Στυλιανίδης. Ο Αντιπεριφερειάρχης, Φώτης Καραλίδης, ευχήθηκε στα παιδιά δύναμη, υγεία και μια χρονιά γεμάτη χαμόγελα και τους ζήτησε να φροντίζουν τον χώρο τους όπως πρέπει, προκειμένου να μπορούν να χαίρονται που ζουν και δουλεύουν σε αυτόν. Με την σειρά του ο Δήμαρχος Ξάνθης εξέφρασε την βεβαιότητα του για μία γόνιμη και δημιουργική χρονιά, καθώς όπως δήλωσε «οι κτιριακές εγκαταστάσεις είναι ιδανικές και οι δάσκαλοι θα σας δώσουν τις γνώσεις που χρειάζονται. Βέβαια προϋπόθεση είναι η πολιτεία να λύσει τα προβλήματα της εκπαίδευσης και των εκπαιδευτικών, προκειμένου να μπορέσουν, χωρίς άλλα προβλήματα, να επιδοθούν στο βασικό τους έργο».
Την διαβεβαίωση ότι εκπαιδευτικοί και βιβλία είναι στην θέση τους δήλωσε με το που πήρε το λόγο ο Προϊστάμενος της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης, Αναστάσιος Μάρκου, ο οποίος κάλεσε τους μαθητές να νιώσουν το σχολείο σαν δεύτερο σπίτι τους και τους δασκάλους τους ως δεύτερους γονείς τους, τονίζοντας «αν ο πατέρας σας και οι μητέρα σας έχουν μια μικρή αγκαλιά για εσάς, οι δάσκαλοι σας έχουν μια πολύ μεγάλη που σας χωράει όλους». Απευθυνόμενος στους γονείς, αναφέρθηκε στον κοινό τους στόχο που είναι «αφενός να προοδεύσουν και να μορφωθούν τα παιδιά και αφετέρου να είναι χαρούμενα» και πρότεινε συνεργασία μεταξύ τους κατά την οποία τα όποια προβλήματα προκύπτουν θα λύνονται με συζήτηση. Τέλος, απολογήθηκε για την αδυναμία του να απορροφήσει όλα τα προνήπια, λόγω έλλειψης νηπιαγωγών και διαβεβαίωσε τους γονείς ότι αν μεριμνήσει η πολιτεία θα λειτουργήσουν όλα τα Νηπιαγωγεία, όπως έχουν προγραμματιστεί.
Κλείνοντας ο Διευθυντής του 4ου Δημοτικού, Θεόδωρος Μακρογιαννόπουλος, ευχήθηκε στους μαθητές του καλή χρονιά και καλή προσαρμογή σε αυτούς της Α’ Δημοτικού και σε όσους έχουν έρθει με μεταγραφή.
 
Αγιασμός με φόντο απεργίες
Σε απεργιακούς ρυθμούς τελέστηκε ο αγιασμός στα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Γυμνάσια και Λύκεια). Οι εκπαιδευτικοί –οι οποίοι είχαν ήδη προαναγγείλει τις κινητοποιήσεις τους- αν και δεν δημιούργησαν κανένα πρόβλημα στην ομαλή τέλεση της ακολουθίας, βρήκαν την ευκαιρία να ενημερώσουν τους γονείς μοιράζοντας φυλλάδια για τις νέες μεταρρυθμίσεις και τα σημεία διαμαρτυρίας τους.
Στο ίδιο κλίμα τελέστηκε και ο επίσημος αγιασμός στο 2ο και 3ο Γυμνάσιο, μετά το πέρας του οποίου μοιράστηκαν βιβλία στους μαθητές και οι καθηγητές έδωσαν ραντεβού στη μία η ώρα στην Πλατεία… για απεργία.
Γ.Τ.
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εντός Μαΐου ανοίγει η πλατφόρμα για τις νέες αιτήσεις στον Κοινωνικό Τουρισμό

Έως τέλος Ιουνίου θα πρέπει να ενεργοποιήσουν την επιταγή τους οι δικαιούχοι του 2023 &nbs…