Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Στο κυνήγι για την εύρεση φοιτητικού σπιτιού

Στο κυνήγι για την εύρεση φοιτητικού σπιτιού

0
enoikiazetai
 
 

Γονείς και πρωτοετείς φοιτητές «οργώνουν» τις πόλεις που βρίσκονται οι σχολές τους για να βρουν το κατάλληλο σπίτι

         

Όλα όσα πρέπει να ξέρεται για τον αγώνα που έπεται μετά την ανακοίνωση των βάσεων. Τι τιμές «παίζουν» στην Ξάνθη

 
Η ανακοίνωση των βάσεων έδωσε τέλος στην αγωνία χιλιάδων υποψηφίων και των οικογενειών τους. Μετά την πρώτη χαρά, οι περήφανοι γονείς και οι πρωτοετείς φοιτητές ξεκινούν την αναζήτηση για το φοιτητικό σπίτι που θα στεγάζει τα πρώτα βήματα των νέων μακριά από την οικογένεια τους. Αν και λόγο της οικονομικής κρίσης οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί έχουν μειωθεί, ωστόσο η ενοικίαση σπιτιού στον τόπο όπου θα πραγματοποιήσουν τις σπουδές τους για τους νέους φοιτητές της επαρχίας είναι αναπόφευκτη.
 
Αυξημένη ήδη από εχθές η κίνηση στην πόλη μας
Σύμφωνα με την μεσίτρια του κτηματομεσιτικού γραφείου «Χατζηδημητρίου & Συνεργάτες», Νάσια Χατζηδημητρίου, η κίνηση στην πόλη μας έχει ήδη αυξηθεί. Μιλώντας στο «Ε» η κ. Χατζηδημητρίου δήλωσε: «Έχουν ήδη ξεκινήσει να έρχονται οι πρωτοετείς φοιτητές με τους γονείς τους και τα περισσότερα καλά σπίτια έχουν ενοικιαστεί από το πρωί της Παρασκευής». Σχετικά με τις τιμές η μεσίτρια αναφέρει πως «τα νεόδμητα διαμερίσματα με ένα υπνοδωμάτιο και σαλοκουζίνα στο κέντρο της πόλης αγγίζουν τα 300 ευρώ, ενώ όσο απομακρυνόμαστε από αυτό μπορεί κανείς να βρει και στην τιμή των 200-250 ευρώ. Βέβαια, αν κάποιος προτιμά το κέντρο μπορεί να βρει σε καλύτερη τιμή (200-270), αλλά θα είναι παλιά».
Όσο αφορά τα επιπλωμένα διαμερίσματα, η κ. Χατζηδημητρίου αναφέρει ότι είναι ελάχιστα και τα συναντάμε κυρίως σε χώρους όπως στούντιο, ενώ τέλος, σημειώνει ότι «το φαινόμενο της συγκατοίκησης δεν είναι ιδιαίτερα συχνό», παρότι αποτελεί τρόπο με τον οποίο οι φοιτητές θα μπορούσαν να μειώσουν τα έξοδα και ο οποίος άλλωστε είναι ιδιαίτερα δημοφιλής σε άλλες χώρες της Ευρώπης.
 
Συμβουλές προς τους νέους φοιτητές από το ΚΕΠΚΑ
Το ΚΕΠΚΑ εξέδωσε έναν κατάλογο με συμβουλές προς τους νέους φοιτητές, σχετικά με το τι πρέπει να προσέξουν όταν θα «οργώνουν» την πόλη όπου βρίσκεται το ΑΕΙ ή το ΤΕΙ που πέρασαν, προκειμένου να βρουν το νέο τους φοιτητικό σπίτι.
  • Για την εύρεση κατοικίας, υπάρχουν, σε κάθε πόλη, μεσιτικά γραφεία, αγγελίες, στις εφημερίδες, ιστοσελίδες, ενοικιαστήρια, ανακοινώσεις κ.λπ. Καλό θα ήταν να ξεκινήσουνε, από τις τοπικές εφημερίδες, να αξιολογήσουνε τις μικρές αγγελίες που υπάρχουν, στους ειδικούς πίνακες ανακοινώσεων των σχολών, να επισκεφτούνε μεσιτικά γραφεία, να κάνουνε μια βόλτα στην πόλη.
  • Σε κάθε περίπτωση, όμως, ψάχνοντας, για σπίτι, πρέπει να γνωρίζουμε:
  • Τα σπίτια, στο κέντρο των πόλεων, είναι κατά κανόνα παλαιότερα και πιο ακριβά, σε σχέση, με αυτά, που βρίσκονται, εκτός κέντρου.
  • Ελέγχουμε την τοποθεσία του σπιτιού, τη γειτονιά και τι μας παρέχει αυτή (supermarket, τράπεζες, τακτική αστική συγκοινωνία, πρόσβαση στην πανεπιστημιούπολη κ.λπ.).
  • Ελέγχουμε, καλά, το σπίτι, για να διαπιστώσουμε τυχόν βλάβες και να τις επισημάνουμε, στον ιδιοκτήτη, ώστε να τις διορθώσει, πριν αρχίσουμε να κατοικούμε, στο σπίτι.
  • Μεγάλη προσοχή χρειάζεται, όταν αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, με τον ιδιοκτήτη, για την ενοικίαση του σπιτιού. Πρέπει να γνωρίζουμε:
  • Στις μισθώσεις κατοικιών, το ύψος του μισθώματος διαμορφώνεται, ελεύθερα και δεσμεύει και τις δύο πλευρές.
  • Η μίσθωση κατοικίας ισχύει, τουλάχιστον για τρία χρόνια και αν ακόμα έχει συμφωνηθεί μικρότερος ή αόριστος χρόνος.
  • Αν ο συμβατικός χρόνος έχει καθοριστεί μικρότερος της τριετίας και δεν υπάρχει συμφωνία αναπροσαρμογής του μισθώματος, για τον υπόλοιπο χρόνο, το καταβαλλόμενο μίσθωμα αυξάνεται, ετησίως, κατά ποσοστό εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75%) του τιμαρίθμου του κόστους ζωής, που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος, για τους αμέσως προηγούμενους δώδεκα (12) μήνες.
  • Η μίσθωση ορισμένου χρόνου λήγει, μόλις περάσει το διάστημα αυτό, χωρίς να απαιτείται τίποτε άλλο. Μάλιστα, θεωρείται ότι ανανεώνεται, για αόριστο χρόνο, όταν, μετά την παρέλευση του συμφωνημένου χρόνου, ο μεν ενοικιαστής εξακολουθεί να χρησιμοποιεί την κατοικία, ο δε ιδιοκτήτης δεν εναντιώνεται.
  • Η μίσθωση αόριστης διάρκειας, μετά την παρέλευση της τριετίας, λήγει, με καταγγελία του ιδιοκτήτη ή του ενοικιαστή.
  • Το ενοίκιο καταβάλλεται την ημερομηνία, που έχουν συμφωνήσει ιδιοκτήτης και ενοικιαστής.
  • Η καταβολή της εγγύησης δεν αποτελεί υποχρέωση του ενοικιαστή, που πηγάζει, από το νόμο, αλλά έχει επικρατήσει, ως μισθωτική συνήθεια.
  • Δεν αποδεχόμαστε και δεν υπογράφουμε όρους, που δεν κατανοούμε ή με τους οποίους δε συμφωνούμε, απόλυτα. Σε πολλά συμβόλαια ενοικίασης, περιέχονται όροι δυσμενείς, για τους ενοικιαστές π.χ. «Εάν ο ενοικιαστής διακόψει τη μίσθωση, πριν τη συμφωνημένη λήξη της, υποχρεούται να καταβάλει όλα τα ενοίκια, μέχρι τη λήξη». Τέτοιους όρους τους διαγράφουμε.
  • Ο ιδιοκτήτης έχει την υποχρέωση να παραδώσει, στον ενοικιαστή, την κατοικία κατάλληλη, για τη χρήση, που συμφωνήθηκε και να τη διατηρεί, κατάλληλα, κατά τη μίσθωση.
  • Ο ιδιοκτήτης φέρει τα βάρη του ακινήτου.
  • Ο ιδιοκτήτης αποδίδει, στον ενοικιαστή, τις αναγκαίες δαπάνες, που αυτός έκανε στο ακίνητο.
  • Ο ενοικιαστής δεν ευθύνεται, για φθορές ή μεταβολές, που οφείλονται, στη συμφωνημένη χρήση.
  • Αφού συμφωνήσουμε, υπογράφουμε, γραπτό μισθωτήριο συμβόλαιο και απαιτούμε αντίγραφο θεωρημένο, από την εφορία. Σε καμία περίπτωση, δεν αποδεχόμαστε προτάσεις για αποδείξεις ενοικίου ή συμφωνητικά, για ποσά διαφορετικά των πραγματικών. Γινόμαστε συνένοχοι, σε φοροδιαφυγή του ιδιοκτήτη.
  • Εμείς, από την πλευρά μας, ως ενοικιαστές, πρέπει να επιδείξουμε συνέπεια, ως προς την καταβολή των μισθωμάτων (= ενοικίων), την καλή χρήση του σπιτιού και την εφαρμογή των κανονισμών της οικοδομής.
  • Η καθυστέρηση καταβολής των δαπανών κοινοχρήστων έχει τα ίδια αποτελέσματα καθυστέρησης του ενοικίου.
  • Ο ενοικιαστής, κατά τη λήξη της μίσθωσης, έχει υποχρέωση να αποδώσει την κατοικία, στην κατάσταση, που την παρέλαβε.
  • Προσοχή! Από 01.01.2008, το χαρτόσημο έχει καταργηθεί, για τις κατοικίες.
  • Εάν απευθυνθούμε, σε μεσιτικό γραφείο, προσέχουμε να είναι νόμιμο. Ο μεσίτης δικαιούται αμοιβή γι’ αυτό ρωτούμε ποια είναι η αμοιβή του, και καταβάλουμε την αμοιβή μόνο αν ενοικιάσουμε το σπίτι, που μας πρότεινε. Επομένως, πληρώνουμε, αφού υπογράψουμε το συμβόλαιο, με τον ιδιοκτήτη.
  • Τα σπίτια τα επισκεπτόμαστε και τα ελέγχουμε, ημέρα.
  • Πριν αποφασίσουμε να υπογράψουμε συμβόλαιο, ενημερωνόμαστε, για τα κοινόχρηστα τους λογαριασμούς του σπιτιού και όλα τα έξοδα, που θα επιβαρύνουν το σπίτι, πέραν του ενοικίου.

Γ.Τ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Φονική πυρκαγιά σε ξενοδοχείο στη βορειοδυτική Τουρκία: 76 νεκροί και συγκλονιστικές μαρτυρίες

Εννέα συλλήψεις – Σοβαρά ερωτήματα για τη λειτουργία του συστήματος πυρασφάλειας Τραγωδία …