Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Στα αζήτητα τα ληγμένα στην Ξάνθη

Στα αζήτητα τα ληγμένα στην Ξάνθη

0
ligmena 2 2
 

Δεν έχει μπει κανένα ράφι σε κανένα πολυκατάστημα ή συνοικιακό παντοπωλείο

 

«Ο έλληνας θέλει ν’ αγοράζει πάντα το πιο φρέσκο…ληγμένα δεν θ’ αγοράσει», υποστηρίζουν οι παντοπώλες

 

 

Ημερομηνία λήξης μάλλον θα έχει η ρύθμιση που δίνει την δυνατότητα στα ληγμένα προϊόντα να καταναλωθούν έχοντας ως δέλεαρ την μειωμένη τιμή καθώς φαίνεται πως θα ακυρωθεί στην πράξη αφού στην πλειοψηφία τους οι καταναλωτές είναι αρνητικοί να τα αγοράσουν και τα πολυκαταστήματα αλλά και τα συνοικιακά παντοπωλεία αρνούνται να τα βάλουν στα ράφια τους. Το θέμα έχει πάρει κοινωνικές διαστάσεις που συνδέονται ευθέως με την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των ελλήνων πολιτών, της φτωχοποίησης λόγω της οικονομικής κρίσης και των παραγώγων της και αυτό λειτουργεί ως καθοριστικός παράγοντας τόσο για τους καταναλωτές που ενώ δεν φοβούνται για την υγεία τους φοβούνται όμως τον στιγματισμό αν απλώσουν χέρι στο ράφι με τα ληγμένα και τους επαγγελματίες του χώρου που θεωρούν ότι τα ληγμένα υποβαθμίζουν το κατάστημά τους. Να σημειώσουμε ότι η απόφαση αυτή του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας έχει αντιμετωπιστεί με χλευασμό και ειρωνεία με δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου γεγονός που ανάγκασε τον υφυπουργό κ. Σκορδά ν’ απαντήσει σε δημοσιεύματα του Bloomberg και της Hurriyet για τα “ληγμένα” (παρουσιάζεται παρακάτω)
 
Κανένα ράφι με ληγμένα στην Ξάνθη
Από την 1η Σεπτεμβρίου άρχισε η εφαρμογή του μέτρου και σύμφωνα με έρευνα του «Ε» κανένα πολυκατάστημα αλλά και συνοικιακό παντοπωλείο στην Ξάνθη δεν έχει βάλει το ειδικό ράφι με ληγμένα προϊόντα. Συγκεκριμένα ο διευθυντής του πολυκατάστημα Μαρινόπουλος της οδού Τσιμισκή μας πληροφόρησε ότι δεν έχει γίνει το ειδικό ράφι με τα ληγμένα και ότι η εταιρεία προς το παρόν τουλάχιστον δεν προτίθεται να διαθέτει ληγμένα. Ανέφερε όμως ότι υπάρχει ένα σχετικό ενδιαφέρον πελατών που ρωτούν αν τελικά θα πωλούνται ληγμένα στα καταστήματα Μαρινόπουλος. Καθαρά από ληγμένα και τα καταστήματα Μασούτης. Μάλιστα ο διευθυντής του Grand Μασούτης 1ο χιλ. Ξάνθης – Πετεινού κ. Μανιάς εξήγησε πως η εταιρεία είναι αρνητική να βάλει ληγμένα στα καταστήματα Μασούτης επειδή θεωρεί ότι αυτό δεν μπορεί να βοηθήσει τα νοικοκυριά και ότι αποτελεί υποβάθμιση και στιγματισμό του καταναλωτή. Επισημαίνει δε ότι μέχρι τώρα κυνηγούσαν τα ληγμένα ενώ τώρα τα διαθέτουν και μάλιστα από ειδικό ράφι. Όχι λένε και τα ΑΒ Βασιλόπουλος και τα καταστήματα Lidl στην Ξάνθη.
 
Ο έλληνας θέλει ν’ αγοράζει πάντα το πιο φρέσκο…ληγμένα θ’ αγοράσει;
Όχι όμως λένε και τα συνοικιακά παντοπωλεία. Όπως επισημαίνει ο πρόεδρο; των Παντοπωλών Ξάνθης κ. Καραπαντζίδης ότι παρά το γεγονός ότι δεν προτίθενται να βάλουν ληγμένα οι παντοπώλες στα μαγαζιά τους και γιατί τα θεωρούν ευτελισμό για τους πελάτες τους αλλά και γιατί θεωρούν ότι και να τα βάλουν θα τους μείνουν στο ράφι αφού δεν θα τα αγοράσουν . Δίνει μάλιστα μια ευοίωνη προοπτική για την κρίση που αφορά την επαρχία και την Ξάνθη: «Είναι γεγονός ότι όλοι έχουμε επηρεαστεί από την κρίση. Ο κόσμος αγοράζει τα απαραίτητα όχι το παραπάνω που αγόραζε κάποτε. Όμως ο έλληνας και το βλέπω στους ξανθιώτες πελάτες μου είναι πολύ ευαισθητοποιημένος με την ποιότητα στα τρόφιμα. Θέλει ν’ αγοράσει πάντα το πιο φρέσκο. Θέλει γάλα ημέρας αβγό ημέρας…Δεν αγοράζει φρούτα 2 ημερών, ληγμένα θ’ αγοράσει; Κι αυτό που βλέπω είναι ότι αλλιώς χτύπησε η κρίση την Αθήνα αλλιώς εμάς. Η Αθήνα αυτή τη στιγμή πεινάει…Εκεί πάνε στο φούρνο και αγοράζουν 2 φέτες ψωμί! Εμείς δεν έχουμε τέτοια φαινόμενα και μακάρι να μην τα δούμε»!
 
 Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxnathopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Το ΤΕΕ σχεδιάζει την Ελλάδα του αύριο»

Στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από την ίδρυσή του το ΤΕΕ Roadsho…