Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Η Ξάνθη στο 101ο Παγκόσμιο Οδοντιατρικό Συνέδριο στην Κωνσταντινούπολη

Η Ξάνθη στο 101ο Παγκόσμιο Οδοντιατρικό Συνέδριο στην Κωνσταντινούπολη

0
 

Τέσσερις οδοντίατροι έδωσαν το παρών στη διοργάνωση, που πραγματοποιήθηκε 28-31 Αυγούστου

 

Α. Πανταζόπουλος: «αποτυπώθηκε η παγκόσμια τάση που δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στον τομέα της πρόληψης και στις επιπτώσεις του σύγχρονου τρόπου ζωής στη στοματική υγεία»

 
Η Ξάνθη, αλλά και η Θράκη δώσαν το παρών στο 101ο Παγκόσμιο Οδοντιατρικό Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε 28 έως 31 Αυγούστου στο Συνεδριακό Κέντρο της Κωνσταντινούπολης. Εκεί βρέθηκαν ο πρόεδρος του συλλόγου της Ξάνθης Ανδρέας Πανταζόπουλος, ο Νίκος Ιωσηφίδης, ο Κώστας Θεοδωρακέλης, ο Χασάν Μαλκότς και ενδεχόμενα και άλλοι οδοντίατροι της περιοχής από τη μειονότητα. Συνολικά, το γκρουπ από τη Θράκη περιλάμβανε 30 άτομα και ενδεχομένως και άλλους που πήγαν αυτόνομα.
Το μότο της φετινής διοργάνωσης της Παγκόσμιας Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, με αφορμή τη διεξαγωγή του συνεδρίου σε μια πόλη που φημίζεται για τις γέφυρές της που ενώνουν δύο ηπείρους, ήταν: «Γεφυρώνοντας τις ηπείρους για την παγκόσμια στοματική υγεία».
 
8.000 σύνεδροι στο παγκόσμιο συνέδριο οδοντιάτρων
Όπως μας περιγράφει ο Ανδρέας Πανταζόπουλος, στη διοργάνωση βρέθηκαν περίπου 8.000 μέλη, κυρίως από την Τουρκία, αλλά και από κάθε άλλο μέρος του πλανήτη. Εξάλλου, μόνο στην Κωνσταντινούπολη λειτουργούν πέντε οδοντιατρικές σχολές, δημόσιες και ιδιωτικές, οι οποίες έδωσαν το δικό τους παρών με παρουσιάσεις φοιτητών και εκθέσεις.
Στο κτίριο του συνεδρίου, που διαθέτει πέντε ορόφους κάτω από την επιφάνεια της γης, έλαβαν χώρα δεκάδες ομιλίες με σύγχρονα θέματα για την στοματική υγεία, καθώς και πλήθος εκθέσεων οδοντιατρικών εργαλείων, μηχανημάτων, υλικών από εταιρίες από πολλά μέρη του κόσμου. Φυσικά δεν έλειψαν και οι πολιτιστικές εκδηλώσεις, με μουσικές βραδιές και συγκροτήματα.
 
Δεκάδες ομιλίες, παρουσιάσεις και εκθέσεις στο συνέδριο
Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στο συνέδριο στην πρόληψη στον τομέα της στοματικής υγείας. Υπήρχαν βέβαια θεματικές ενότητες για τη θεραπευτική ιατρική, τα φάρμακα κλπ, ωστόσο οι ομιλητές εστίασαν περισσότερο στην πρόληψη, μιας και η διατροφή, το στρες, οι σύγχρονες συνθήκες ζωής έχουν επίδραση στα δόντια και τη στοματική κοιλότητα, με συμπτώματα που εμφανίζονται όλο και συχνότερα στους πολίτες. «Στο συνέδριο διαφάνηκε η παγκόσμια τάση στο χώρο της στοματικής υγείας και είναι πολύ σημαντικό ότι δόθηκε έμφαση στην πρόληψη, τόσο σε παιδιά, όσο και σε ενήλικες», σημειώνει ο κ. Πανταζόπουλος. Ανάμεσα στους ομιλητές, ήταν και δύο-τρεις έλληνες, κυρίως από το εξωτερικό. Ωστόσο, όπως αναφέρει ο κ. Πανταζόπουλος, η διοργάνωση μειονεκτούσε στον τομέα σων μεταφράσεων, αφού σε ορισμένες περιπτώσεις οι διαλέξεις γινόταν στα τουρκικά, χωρίς να υπάρχει αυτόματη μετάφραση, έλλειψη που ενδέχεται να οφείλεται στην εσπευσμένη αλλαγή του τόπου διεξαγωγής του συνεδρίου από την Κορέα στην Κωνσταντινούπολη.
Τέλος, ανάμεσα στα εκθέματα υπήρχε ειδικό ρομπότ (με χαρακτηριστικά ασιάτη) που προσομοίωνε τον ασθενή και το οποίο… αντιδρούσε όταν τον πονούσε ο γιατρός! Η τεχνολογία αυτή βέβαια που χρησιμοποιείται σε πανεπιστημιακές σχολές σε τίποτα δε μοιάζει με τα πλαστικά δόντια και τις πλαστικές γνάθους που βιδώνουν και χρησιμοποιούν οι φοιτητές των οδοντιατρικών τμημάτων της Ελλάδας!
 
12 Σεπτεμβρίου: Ευρωπαϊκή Ημέρα Στοματικής Υγείας
Να σημειωθεί τέλος ότι με απόφαση του Συμβουλίου των Ευρωπαίων οδοντιάτρων καθιερώθηκε η 12η Σεπτεμβρίου, ως Ευρωπαϊκή Ημέρα Στοματικής Υγείας. Φέτος, το θέμα είναι «Στοματική υγεία και καπνός». Για το λόγο αυτό εκδηλώσεις θα λάβουν χώρα σε διάφορα σημεία της ΕΕ. Όπως επισημαίνει και ο πρόεδρος του συλλόγου της τάξης: «είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι η στοματική υγεία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της καλής υγείας και φυσικής κατάστασης. Στο στόμα αποτυπώνονται οι πρώιμες εκδηλώσεις διαφόρων ασθενειών και γι’ αυτό πρέπει να μάθουμε πώς να το φροντίζουμε σωστά».
 
Ελένη Διαφωνίδου
 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Φύσηξε» και γεμίσαμε σκόνη στην Ξάνθη

Καλυμμένα τα αυτοκίνητα, οι δρόμοι και τα μπαλκόνια – Μιλά ο καθηγητής ΔΠΘ και Διευθυντής …