Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Να μη γίνει κατάρα για την Περιφέρειά μας

Να μη γίνει κατάρα για την Περιφέρειά μας

0
tap thraki-web

 

Η διέλευση του αγωγού ΤΑΡ

 

Να συζητηθεί το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο ζητά ο Γιώργος Παυλίδης

 
pavlidisΤη συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο του θέματος της διαδρομής του αγωγού ΤΑΡ στην Περιφέρειά μας, ζητά η παράταξη της Περιφερειακής Αναγέννησης, με τη σημείωση πως όπου απαιτούνται να γίνουν διορθώσεις από τη διέλευση του αγωγού.
Είναι προφανές ότι η διέλευση του αγωγού στην Περιφέρειά μας πως ζημιώνει αγρότες και καλλιεργητές που διατηρούν παραγωγικές εκτάσεις.
Για το όλο θέμα, που θα απασχολήσει σοβαρά την τοπική κοινωνία, ο Γ. Παυλίδης, επικεφαλής της Περιφερειακής Αναγέννησης, σημειώνει:
 
«Διόρθωση και ρύθμιση ζητημάτων και προβλημάτων από την διέλευση του αγωγού τράνζιτ TAP από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης»
 Ο αγωγός ΤΑΡ είναι αναμφίβολα ένας τεράστιας στρατηγικής σημασίας ενεργειακός αγωγός , που αναβαθμίζει πολλαπλώς την στρατηγική σημασία της Χώρας και της περιοχής. Ειδικά σ΄ αυτή την κρίσιμη περίοδο είναι ένα μήνυμα εμπιστοσύνης των ενεργειακών αγορών στην Πατρίδα μας, με πολλαπλά οφέλη.
Ο αγωγός ΤΑΠ υποχρεωτικά θα διέρχεται κατά μήκος της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, παράλληλα περίπου με τα άλλα δίκτυα φυσικού αερίου, μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος, οδικά δίκτυα, σιδηροδρομικά κλπ. Όλα διέρχονται συσσωρεύονται από τη στενή λωρίδα γης μεταξύ συνόρων και Θρακικού Πελάγους, στην καλλιεργήσιμη έκταση νότια του ορεινού όγκου.
Με βάση τις παρακάτω παρατηρήσεις πρέπει να γίνουν διορθώσεις στους όρους και στην γραμμή διέλευσης, ώστε οι επιπτώσεις στις τοπικές κοινωνίες να είναι οι μικρότερες δυνατές.
Σύμφωνα με την μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων της κατασκευής αυτής απαιτείται απαλλοτρίωση έκτασης 250m εκατέρωθεν της πορείας του ΤΑΠ.
Γι αυτήν την αναγκαστική απαλλοτρίωση προβλέπεται ο κατασκευαστής να αποζημιώσει τους ιδιοκτήτες με ποσό ίσο με την αντικειμενική αξία των αγροτεμαχίων, ποσό πολύ μικρότερο από την πραγματική και την εμπορική αξία.
Φέρεται ότι απαγορεύεται η δόμηση δίπλα από τον αγωγό και σε απόσταση 2km και από τις δύο πλευρές, γεγονός που ακυρώνει την αξιοποίηση μεγάλων εκτάσεων γης, ισοδύναμων με χιλιάδες στρέμματα.
Τα αντισταθμιστικά οφέλη δεν περιέρχονται που θα δώσει η εταιρεία πρέπει για κάθε περιοχή χωριστά να διαπραγματευτεί η αρμόδια Περιφέρεια και να μην αποτελέσουν κεντρικούς πόρους για την εξώφληση του χρέους.Ιδιαίτερα στην Περιφέρεια μας που έχουν απενταχθεί έργα από το ΕΣΠΑ για το τελευταίο τρίμηνο 2013.
Σύμφωνα με ΤΕΕ-Ανατολικής Μακεδονίας η διέλευση του αγωγού από την περιοχή υποκρύπτει κινδύνους που είναι ανάγκη να διερευνηθούν: Αφενός διότι η πορεία της κατασκευής από περιοχή με παρουσία αυτοαναφλεγόμενου ορυκτού όπως είναι η τύρφη εμπεριέχει αυξημένο κίνδυνο για μία αλυσίδα εκρήξεων και παρατεταμένες πυρκαγιές σε διάφορα σημεία του σωλήνα. Αφετέρου υπάρχουν εκτιμήσεις από το ΓΕΩΤΕΕ ότι η περιοχή που θα πραγματοποιηθεί η επένδυση μπορεί να θεωρηθεί ύποπτη για καθίζηση.          
Έχει εκδοθεί οδηγία σύμφωνα με την οποία καλλιέργειες με εκτεταμένες και βαθιές ριζώσεις 500m δεξιά και αριστερά του ΤΑΠ να απαγορευτούν μόλις εγκατασταθεί το εργοτάξιο κατασκευής του.
Ηδη τα περιφερειακά τμήματα τού ΤΕΕ   από την εδαφική επικράτεια των οποίων θα διέλθει ο αγωγός, εργάζονται για να ετοιμάσουν κοινή εισήγηση προς το Υπουργείο Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για τα υπέρ και τα κατά αυτής της επένδυσης.
Πρόσθετα προβλήματα δημιουργούνται σε όλο το μήκος της διέλευσης. Είναι εντονότερα εκεί που οι λωρίδες γης έως την θάλασσα είναι στενότερες και ήδη συσσωρεύονται περισσότερα δίκτυα, (Ν.Καρβάλη, περιοχές Αμαξάδων, Διαλαμπής, Κοπτερού κλπ). Δημιουργούνται προβλήματα σε όλο τον κάμπο που είναι βαλτώδης από Κρηνίδες Καβάλας έως τη Μαυρολεύκη Δράμας.
Υπάρχει κατάργηση αγροτικών δρόμων, αρδευτικών δικτύων ,αντλιοστασίων και υπόγειων δικτύων της ΔΕΗ.
Κατόπιν όλων αυτών ζητούμε και εισηγούμαστε την εισαγωγή του θέματος στο Περιφερειακό Συμβούλιο, με αντικείμενο την λήψη απόφασης υποβολής προτάσεων για την άμβλυνση των επιπτώσεων σε βάρος της τοπικής κοινωνίας, την βελτίωση και διόρθωση των όρων και την συγκρότηση άποψης τα ανταποδοτικά να περιέρχονται στην Περιφερειακή και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Ζητούμε να κληθούν στην συζήτηση τα τμήματα του ΤΕΕ και του ΓΕΩΤΕ, όπως και άλλοι εμπλεκόμενοι από τις Τεχνικές και γεωργικές υπηρεσίες της Περιφέρειας, με έγγραφες εισηγήσεις.
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Φονική πυρκαγιά σε ξενοδοχείο στη βορειοδυτική Τουρκία: 76 νεκροί και συγκλονιστικές μαρτυρίες

Εννέα συλλήψεις – Σοβαρά ερωτήματα για τη λειτουργία του συστήματος πυρασφάλειας Τραγωδία …