Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση «Θερμό» κλίμα για την ανάπτυξη του ιαματικού τουρισμού στο νομό

«Θερμό» κλίμα για την ανάπτυξη του ιαματικού τουρισμού στο νομό

0
thermes loutra
 

Ανοίγουν τα σύνορα για προσέλκυση ασφαλισμένων των κρατών της Ε.Ε

Είναι θέμα χρόνου η Αναγνώριση των Πηγών των Λουτρών Ποταμιάς

 

Στο δρόμο του εκσυγχρονισμού και οι θερμές πηγές των Θερμών. Ετοιμάζουν και το φάκελο για την Αναγνώριση των Πηγών

 
 
Νέες προοπτικές ανοίγονται για την ανάπτυξη του ιαματικού τουρισμού και στην περιοχή μας καθώς παρέχεται η δυνατότητα προσέλκυσης τουρισμού υγείας από χώρες της Ε.Ε. Η θετική αυτή εξέλιξη απορρέει από την ενσωμάτωση τον Οκτώβριο της Κοινοτικής Οδηγίας 24/2011 για τη διασυνοριακή υγειονομική περίθαλψη, σύμφωνα με την οποία θα μπορούν εκατομμύρια ασφαλισμένοι των κρατών της Ε.Ε να λαμβάνουν υπηρεσίες υδροθεραπείας όπου επιθυμούν, πληρωμένες από το ασφαλιστικό ταμείο της χώρας τους. Αυτό δίνει άλλη διάσταση και άλλες προοπτικές στο νομό μας που έχει το συγκριτικό πλεονέκτημα να έχει σε δύο διαφορετικά σημεία θερμές πηγές, τις ιαματικές πηγές της Ποταμιάς στο Δήμο Αβδήρων και τις Ιαματικές Πηγές των θερμών στο Δήμο Μύκης, αν βέβαια αξιοποιηθούν. Να σημειωθεί ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη των Πηγών μέσα στον χάρτη των ταξιδιωτικών προορισμών είναι η Αναγνώρισή τους σύμφωνα με τον νόμο Πετραλιά (2006) και αυτό επιτυγχάνεται όταν πληρούνται οι προδιαγραφές και αφού οριοθετηθεί η Ζώνη Προστασίας των Πηγών.
 
Είναι θέμα χρόνου η Αναγνώριση των Πηγών των Λουτρών Ποταμιάς
loutra potamiasΌπως μας πληροφορεί ο δήμαρχος Αβδήρων Βασίλης Τσολακίδης που παρακολούθησε την ημερίδα «Ιαματικός Τουρισμός για μια Νέα Στρατηγική Ανάπτυξη» που διοργάνωσαν η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), ο Σύνδεσμος Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας (ΣΔΙΠΕ) στο οποίο ο δήμος Αβδήρων είναι μέλος και ενημερώθηκε για τις νέες εξελίξεις, η αναγνώριση των πηγών είναι θέμα χρόνου για τα Λουτρά της Ποταμιάς καθώς ο σχετικός φάκελος με όλες τις απαιτούμενες μελέτες έχει κατατεθεί στην αρμόδια επιτροπή του ΕΟΤ η οποία και αναμένεται να συνεδριάσει τον Οκτώβριο. Αυτό δίνει ένα προβάδισμα στο δήμο Αβδήρων αν σκεφτεί κανείς ότι από τις 123 Πηγές στην Ελλάδα περίπου 5 – 6 είναι Αναγνωρισμένες σύμφωνα με τις νέες προδιαγραφές. Παράλληλα η δημοτική αρχή Αβδήρων εκδήλωσε την πρόθεσή της να εκμισθώσει τα δικαιώματα χρήσης των Λουτρών σε ιδιώτη πλειοδότη του διεθνούς διαγωνισμού που πρόκειται να προκηρύξει. Για το λόγο αυτό με απόφαση του Δημοτικού συμβουλίου έχει αναθέσει σε επιτροπή επιστημόνων την εκπόνηση ενός master plan λειτουργίας των Λουτρών. Στους όρους κατάρτισης του διαγωνισμού περιλαμβάνεται εκσυγχρονισμός και των εγκαταστάσεων η πιστοποίηση των κτιριακών υποδομών και των παρεχόμενων υπηρεσιών ώστε να υπάρχει η δυνατότητα να προσεγγιστεί η Ευρωπαϊκή αγορά.
 
Τσολακίδης: «Ετοιμάζουμε master plan αναζητώντας επενδυτή…»
«Στην ημερίδα ενημερωθήκαμε από εκπροσώπους της ΠΕΤΑ (Πανελλήνια Εταιρεία Τοπικής Αυτοδιοίκησης) πώς μπορούμε να προσεγγίσουμε επενδυτές. Οι περισσότεροι δήμοι που έχουν Λουτρά θέλουν να τα εκμισθώσουν. Το ίδιο και μεις. Με δεδομένες τις συνθήκες δεν μπορούμε να τα αναπτύξουμε και να τα αξιοποιήσουμε όπως ένας ιδιώτης επενδυτής. Τα Λουτρά της Ποταμιάς έχουν μεγάλες δυνατότητες στο τομέα του τουρισμού υγείας και μπορούν να λειτουργήσουν συνδυαστικά με την θαλασσοθεραπεία καθώς είναι κοντά η θάλασσα. Επίσης μπορεί να γίνει μια ξενοδοχειακή μονάδα, να γίνει μια πισίνα για άτομα με Ειδικές Ανάγκες Αυτά όμως ο δήμος δεν μπορεί να τα κάνει. Προχωράμε όλες τις διαδικασίες για το διαγωνισμό», σημειώνει ο κ. Τσολακίδης.
Να σημειώσουμε ότι τα λουτρά Ποταμιάς λειτουργούν εδώ και 2 χρόνια από τότε που αποκαταστάθηκε από τις καταστροφές και έχουν μια καλή και σταθερή επισκεψιμότητα. Ιδιαίτερα επιτυχής είναι η λειτουργία του φυσικοθεραπευτηρίου γι’ αυτό ο δήμος του χρόνου προτίθεται να προλάβει και δεύτερο φυσιοθεραπευτή. Όπως διαβεβαιώνει ο κ. Τσολακίδης τα λουτρά δεν θα διακόψουν διόλου τη λειτουργία τους και η όποια αλλαγή επέλθει από τον διαγωνισμό θα γίνει εν τη λειτουργία τους.      
 
Στο δρόμο του εκσυγχρονισμού και οι θερμές πηγές των Θερμών
Θερμές και ιαματικές πηγές όμως υπάρχουν και στα ορεινά του νομού μας στον οικισμό Ιαματικών Πηγών στις Θέρμες. Μάλιστα είναι συνολικά 42 πηγές και είναι ανακηρυγμένες με Βασιλικό Διάταγμα του 1927! Όχι όμως και Αναγνωρισμένες σύμφωνα με τον νόμο Πετραλιά. Όπως μας ενημερώνει ο ειδικός επιστημονικός συνεργάτης του δημάρχου Μύκης, Στέλιος Παπουτσόγλου ο δήμος έχει θέσει σε προτεραιότητα το θέμα των Πηγών των Θερμών και έχει ήδη εντάξει στο ΕΣΠΑ ένα έργο εκσυγχρονισμού του κεντρικού υδροθεραπευτηρίου, ένα έργο προϋπολογισμού 610.000 ευρώ και ενός υποέργου 42.000 ευρώ που αφορούν στο φάκελο με όλα τα απαιτούμενα για την Αναγνώριση των Πηγών. Να σημειώσουμε ότι το νερό των Πηγών των Θερμών χρησιμοποιείται μόνο για λουτροθεραπεία και σύμφωνα με τις αναλύσεις ενδείκνυται για τη θεραπεία ψωρίασης, ρευματοπαθειών κ.λ.π. Όπως μας πληροφορεί ο κ. Παπουτσόγλου η επισκεψιμότητα των Λουτρών των Θερμών έχει μειωθεί τα δύο τελευταία χρόνια επειδή τα ασφαλιστικά ταμεία έκοψαν το επίδομα της λουτροθεραπείας που έδιναν στους ασφαλισμένους. Ωστόσο εν’ όψει των νέων εξελίξεων καθώς και του έργου εκσυγχρονισμού που θα δημοπρατηθεί άμεσα όπως επίσης και της διαδικασίας αναγνώρισης των Πηγών που δρομολογείται, οι Πηγές των Θερμών θα έχουν τη δυνατότητα να προσελκύσουν επιπλέον τουρισμό υγείας και από τη Βουλγαρία.
 
Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Παρουσία Τοψίδη στην ημερίδα του τμήματος ΠΑΜ-ΠΣΕΑ της ΑΜΘ

«Λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαίτερης σημασίας γεωγραφική θέση της Περιφέρειάς μας στεκόμαστε …