Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Αφιερώματα Τα ερωτικά βήματα του Tango στα σοκάκια της Παλιάς Πόλης

Τα ερωτικά βήματα του Tango στα σοκάκια της Παλιάς Πόλης

0
tango fex-web
 

 Το εργαστήρι Αργεντίνικου Tango της ΦΕΞ ξεκινά τη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου ακόμη μια χορευτική χρονιά

 

Όλο και περισσότεροι Ξανθιώτες ανταποκρίνονται, πρόθυμοι να μυηθούν στο γοητευτικό κόσμο της μουσικής και του χορού του

 
Δέκα χρόνια πριν μια παρέα νέων ατόμων από την πόλη μας, που τους ένωνε το πάθος τους για τον πιο ερωτικό χορό, το tango, δημιούργησε τους Tango Aires, με σκοπό να μυηθεί στην ιεροτελεστία της κορυφαίας έκφανσης της αργεντίνικης κουλτούρας. Μετά από πέντε δημιουργικά χρόνια όπου η ομάδα βελτιωνόταν κάνοντας μαθήματα με διάφορους δασκάλους ενώθηκε με μέλη άλλων ομάδων και το 2008 δημιούργησαν την ομάδα Αργεντίνικου Τango της ΦΕΞ, του παλαιότερου πολιτιστικού συλλόγου της πόλης. Φέτος, για άλλη μια χρονιά είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν τον νέο κύκλο μαθημάτων από τη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου.
 
Η «μυσταγωγία» του Tango στην Ξάνθη
Ο Γιώργος και η Γωγώ, ο Ναπολέων και η Κατερίνα καθοδηγούν μια ομάδα περίπου 80 ατόμων και της διδάσκουν τα βήματα του εκλεπτυσμένου και ιδιαιτέρως εκφραστικού χορού στο χώρο του «Σπιτιού του Πολιτισμού της ΦΕΞ». Ένας χώρος που ενδείκνυται για τέτοιου είδους δραστηριότητες χάρη στην ατμόσφαιρά που δημιουργεί το νεοκλασικό στυλ του κτιρίου με το ξύλινο πάτωμα και ο χαμηλός φωτισμός με άρωμα κρασιού και τη μελωδία του βιολιού. Πέρα από τα μαθήματα οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν σεμινάρια μια φορά τον μήνα από σπουδαίους ανθρώπους του χώρου. Δεν λείπουν βέβαια, οι εκδρομές που πραγματοποιεί ο σύλλογος προκειμένου να παραβρεθεί σε κάποια milonga, αλλά και η συμμετοχή σε διάφορες εκδηλώσεις.
 
«Το tango είναι μια χορευτική γλώσσα και απευθύνεται σε όλους»
Όπως αναφέρουν οι υπεύθυνοι το τμήματος, το tango προσελκύει το ενδιαφέρον του κόσμου, καθώς αποτελεί ένα τρόπο διασκέδασης και κοινωνικοποίησης. «Το Tango είναι ένας χορός που απευθύνεται σε όλες τις πληθυσμιακές ομάδες και σε όλες τις ηλικίες καθώς δεν απαιτεί συγκεκριμένες σωματικές ικανότητες. Στο αρχικό του στάδιο είναι ένα βασικό περπάτημα και μια αγκαλιά. Βέβαια, αν κάποιος θέλει να προχωρήσει και να εμβαθύνει, μπορεί να γίνει απαιτητικό, γιατί είναι ιδιαίτερα τεχνικό. Ιδιαίτερη δυσκολία συναντά ο καβαλιέρος, από τον οποίο απαιτείται συγχρονισμός και έλεγχος του χώρου. Επιπλέον, το δυσκολότερο καθώς προχωράει κανείς, αλλά και το πιο γοητευτικό είναι ότι ο καβαλιέρος θα πρέπει να χορογραφεί αυτοσχεδιάζοντας» αναφέρει στο «Ε» ο Ναπολέων και συμπληρώνει «Το Tango δεν είναι απλά ένας χορός. Είναι μια χορευτική γλώσσα. Στην αρχή μαθαίνεις τα γράμματα, να συλλαβίζεις, να δημιουργείς λέξεις και μετά να φτιάχνεις ολόκληρες προτάσεις και να αφηγείσαι συναισθήματα».
 
Το πάθος του Tango ξεκίνησε στην Ξάνθη και εξαπλώθηκε γρήγορα στους γύρω νομούς
Οι Tango Aires αποτέλεσαν το έναυσμα να δημιουργηθούν και άλλα εργαστήρια Tango στην περιφέρεια μας καθώς μέχρι τότε δεν υπήρχαν. Πρώτη ακολούθησε η Καβάλα, την οποία λίγο μετά διαδέχθηκε και η Κομοτηνή. Στα βήματα του παθιασμένου ρυθμού δεν άργησαν να χορέψουν και η Δράμα, η Αλεξανδρούπολη και η Χρυσούπολη. Αξιοσημείωτη είναι η καλή σχέση που υπάρχει ανάμεσα στους συλλόγους, οι οποίοι αλληλοστηρίζονται.
 
Τη Δευτέρα ξεκινά η νέα χορευτική χρονιά
Τη Δευτέρα ξεκινά το νέο κύκλο μαθημάτων του και το εργαστήρι Αργεντίνικου Tango στην ΦΕΞ. Κάθε Δευτέρα το «Σπίτι του Πολιτισμού» θα φιλοξενεί στις 22:00 το τμήμα των μεσαίων και κάθε Παρασκευή στις 8:00-9:30 το τμήμα των προχωρημένων και στις 9:30-11:00 το τμήμα των αρχαρίων. Μετά το τέλος των μαθημάτων της Παρασκευής θα ακολουθεί χορευτική milonga.
 
Γεωργία Ταραξοπούλου
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αφιερώματα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Βιβλιοπρόταση της Τετάρτης: «Γεωπολιτική του νερού» του Νταβίντ Μπλανσόν

Μέσα από την ανάλυση συγκεκριμένων περιπτώσεων, ο Νταβίντ Μπλανσόν παρουσιάζει τις τρεις μ…