Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα «Σαρώνει» η ανεργία στο νομό μας!

«Σαρώνει» η ανεργία στο νομό μας!

0
anergoi anasfalistoi

Με ποσοστό 40% και πάνω από 20.000 εγγεγραμμένους ανέργους

 

Αυξήθηκε ο αριθμός των βιβλιαρίων της Πρόνοιας. Συνολικά εκδόθηκαν και ανανεώθηκαν 3.000 βιβλιάρια μέσα στο 2013 στο νομό        

 
Σε «εφιαλτικά ποσοστά σκαρφαλώνει η ανεργία στο νομό μας! Στο 40% μετρά το ποσοστό της το Εργατικό Κέντρο Ξάνθης σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσε ο πρόεδρος του Άγγελος Μπεμπεκίδης στη σύσκεψη όλων των Εργατικών Κέντρων που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στη Θεσσαλονίκη εν’ όψει της ΔΕΘ και του καθιερωμένου συλλαλητηρίου της ΓΣΕΕ που θα γίνει το Σάββατο. Κατακόρυφη ήταν η αύξησή της μέσα σε τρία χρόνια καθώς το 2010 ο νομός μετρούσε 5.000 εγγεγραμμένους ανέργους και το 2013 οι εγγεγραμμένοι άνεργοι ξεπερνούν τους 20.000 ενώ ο αριθμός υπολογίζεται σε υψηλότερα επίπεδα καθώς είναι αρκετοί μακροχρόνια άνεργοι που δεν ανανεώνουν την κάρτα ανεργίας ή αυτοί που κάνουν 1 – 2 μεροκάματα την εβδομάδα και δεν θεωρούνται άνεργοι.
 
Ο «Γολγοθάς» του ανέργου
Η μακροχρόνια ανεργία πέρα των προβλημάτων καθημερινής επιβίωσης αφού υπάρχουν οικογένειες χωρίς κανένα εργαζόμενο που ζουν με βοηθήματα βλάπτει σοβαρά και την υγεία καθώς μακροχρόνια άνεργοι που τους κόβεται το επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ στερούνται ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης του ΙΚΑ αν δεν έχουν συμπληρώσει τα ένσημα που απαιτούνται και το μόνο τους αποκούμπι απομένει η Πρόνοια του δήμου που κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις που αφορούν εισοδηματικά κριτήρια όπως προβλέπει η ΚΥΑ 139491/2006 ΦΕΚ 1747 τευχος Β’ 30/11/2006 μπορεί να τους προμηθεύσει το βιβλιάριο Προνοίας είστε να έχουν ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή κάλυψη. Υπενθυμίζεται ότι με τον Καλλικράτη η Διεύθυνση της Πρόνοιας έχει μεταφερθεί από την πρώην νομαρχία στους Δήμους.
 
Η Πρόνοια μοιράζει βιβλιάρια απόρου – Αυξημένος ο αριθμός στους δήμους του νομού
Σύμφωνα με τα στοιχεία που αποκομίσαμε από τις Διευθύνσεις Πρόνοιας των δήμων η μεγάλη αύξηση της ανεργίας επιβεβαιώνεται και από την μεγάλη αύξηση του αριθμού των οικογενειών που προσφεύγουν στην Πρόνοια για να ασφαλιστούν υγειονομικά. Είναι ενδεικτικό ότι το 2012 μόνο ο δήμος Ξάνθης εξέδωσε 2.963 βιβλιάρια ενώ μέχρι 31 Αυγούστου 2013, 1.820. Στο δήμο Αβδήρων πάνω από 500 είναι οι οικογένειες με βιβλιάρια απόρου της Πρόνοιας. Στον δήμο Τοπείρου εκδόθηκαν 330 βιβλιάρια μέσα στο 2013 ενώ στο Δήμο Μύκης έχουν εκδοθεί 250 βιβλιάρια σε οικογένειες μέσα στο 2013. Συνολικά 3.000 βιβλιάρια Πρόνοιας εκδόθηκαν και ανανεώθηκαν μέσα στο 2013 στο νομό.   
 
«Εισιτήριο Ελεύθερης Πρόσβασης» για δωρεάν επίσκεψη σε γιατρούς και εξετάσεις σε ανασφάλιστους
Κι αν ο αριθμός των οικογενειών που έχουν βιβλιάρια Πρόνοιας είναι μετρήσιμος δεν είναι μετρήσιμος ο αριθμός των καθολικά ανασφάλιστων που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για κανένα οργανισμό ή δομή προκειμένου να έχουν κάλυψη και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη καθώς δεν υπάρχει μια βάση δεδομένων ούτε στο ΙΚΑ ούτε στον ΟΑΕΔ ούτε στην Πρόνοια. Μπρος στο πρόβλημα αυτό που ολοένα διογκώνεται με την αύξηση της ανεργίας το υπουργείο Υγείας επιχειρεί να δώσει ανακούφιση σε 230.000 ανασφάλιστους πολίτες, αναμένεται να δώσει το «Εισιτήριο Ελεύθερης Πρόσβασης» μέσω του οποίου θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας (επισκέψεις σε ιατρό και εργαστηριακούς ελέγχους), καθώς και προγεννητικό έλεγχο! Το πρόγραμμα, που σχεδιάστηκε και υλοποιείται από το υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ αφορά τα έτη 2013-2014, συνολικού προϋπολογισμού 46 εκατ. ευρώ, τα οποία προέρχονται από το ΕΣΠΑ. Όπως μας πληροφόρησαν από τον ΕΟΠΥΥ Ξάνθης δεν έχει σταλεί ακόμη η εγκύκλιος που θα καθορίζει τη διαδικασία όμως σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί στον Τύπο, δυνητικοί δικαιούχοι είναι πρώην ασφαλισμένοι κλάδων υγείας που έχουν υπαχθεί στον ΕΟΠΥΥ καθώς και τα προστατευόμενα (που ασφαλίζονταν έμμεσα) μέλη των οικογενειών τους, που έχουν απολέσει την ασφαλιστική τους ικανότητα και έχουν, σύμφωνα με τις φορολογικές δηλώσεις του οικονομικού έτους 2012 (εισοδήματα ημερολογιακού έτους 2011), ατομικό εισόδημα έως 12.000 ευρώ (άγαμοι) ή οικογενειακό εισόδημα έως 25.000 ευρώ (έγγαμοι).
Εκτός προγράμματος μένουν οι πρώην ασφαλισμένοι κλάδων υγείας που δεν εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ και οι ασφαλισμένοι των Ταμείων που δεν διέθεσαν ηλεκτρονικά αρχεία για αξιοποίηση από πρόγραμμα μέχρι σήμερα (π.χ. οι πρώην ασφαλισμένοι ΕΤΑΑ-Τομέας Νομικών, καθώς και οι ασφαλισμένοι σε ΤΑΥΤΕΚΩ, ΕΤΑΠΜΜΕ). Η διάρκεια της χρήσης του εισιτηρίου είναι τέσσερις μήνες και περιλαμβάνει τρεις επισκέψεις-εξετάσεις, ενώ για τις εγκύους φτάνει έως και τους εννέα μήνες.
 
Μαριάννα Ξανθοπούλου
 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ταχύτητες οπτικών ινών σε ακόμα πιο προσιτές τιμές στην Ξάνθη

COSMOTE: Προγράμματα Fiber To The Home με επιδότηση €200 για 24 μήνες Σε εγγυημένες ταχύτη…