Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα «Βαρύ κι ασήκωτο» το λαθραίο τσιγάρο

«Βαρύ κι ασήκωτο» το λαθραίο τσιγάρο

0
tsigara close
 

Ένα στα 5 τσιγάρα που καπνίζουμε είναι λαθραίο! Ανθεί το λαθρεμπόριο και στην περιοχή μας – Κατάσχεσαν 258 πακέτα προχθές

 

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο Α. Κοντός και ζητά την ληψη άμεσων μέτρων πάταξης του λαθρεμπορίου

 
 
 
Σε «πρώτη μάρκα» στην κατανάλωση έχει αναχθεί το λαθραίο τσιγάρο και ο λαθραίος χύμα καπνός! Η υπερτιμολόγηση στο καπνό και στα καπνικά προϊόντα ακόμη και στα «φτηνά» τσιγάρα έχουν στρέψει τους καταναλωτές στα λαθραία είτε τσιγάρα είτε χύμα καπνό αγνοώντας – πολλές φορές – τους κινδύνους που διατρέχει η υγεία τους αφού δεν ελέγχεται η ποιότητά του αλλά και αδιαφορώντας για τους διαφυγόντες φόρους Αναλύοντας τα δεδομένα που συλλέγει η ΕΛΣΤΑΤ για την κατανάλωση τσιγάρων κατά την τελευταία δεκαετία, αλλά και τα στοιχεία για τα δημόσια έσοδα από την φορολόγηση των τσιγάρων των νομίμων τσιγάρων, υπολογίστηκε πως το 2012 το 18.8% της αγοράς τσιγάρων ήταν προϊόντα λαθρεμπορίου, ενώ για το 2013 εκτιμάται πως το αντίστοιχο ποσοστό θα ξεπεράσει το 20%!
 
Ένα στα 5 τσιγάρα που καπνίζουμε είναι λαθραίο!
kontos a-webΔραματικές διαστάσεις παίρνει το θέμα του λαθρεμπορίου τσιγάρων και καπνού
Οι διαπιστώσεις αυτές προκύπτουν και από ειδική έκθεση του ΚΕΠΕ. Με βάση τα στοιχεία αυτά, το ένα στα πέντε τσιγάρα «της παρηγοριάς» που καπνίζουν οι Έλληνες, είναι λαθραίο και επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Υπενθυμίζουμε ότι το θέμα έφερε πρόσφατα στη Βουλή ο βουλευτής ΝΔ Ξάνθης κ. Αλέξανδρος Κοντός, με ερώτηση που κατέθεσε αναφέροντας μερικά αποκαλυπτικά στοιχεία για το κόστος που έχει το λαθρεμπόριο στον καπνό για το κράτος και την οικονομία, τους καπνοπαραγωγούς, τους εργαζόμενους στο τομέα της μεταποίησης του καπνού αλλά και για την υγεία των καταναλωτών. Επικαλούμενος την έκθεση STAR της KPMG που είδε το φως της δημοσιότητας, βάσει της οποίας περισσότερα από 3 δισεκατομμύρια παράνομα τσιγάρα καταναλώθηκαν στην Ελλάδα το 2012, σημειώνοντας αύξηση 16% σε σχέση με το 2011 και 330% σε σχέση με το 2008! Υπολογίζεται πως τα παράνομα τσιγάρα στο τέλος του 2012 ανήλθαν στο 13,4% της κατανάλωσης από 10,1% το 2011, παρουσιάζοντας τη μεγαλύτερη αύξηση στην Ε.Ε. μαζί με το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιταλία. Ο ίδιος επισημαίνει ότι το πρόβλημα γίνεται επιτακτικό, καθώς ο παράνομος χύμα καπνός έχει φτάσει να πωλείται στις λαϊκές αγορές και μέσα από το ίντερνετ, χωρίς κανέναν ουσιαστικό έλεγχο, ενώ τα λαθραία τσιγάρα πωλούνται από πλανόδιους ακόμα και σε κεντρικούς δρόμους της Αθήνας.
 
Ανθεί το λαθρεμπόριο και στην περιοχή μας – Κατάσχεσαν 258 πακέτα προχθές
Αλλά και στην περιοχή μας το φαινόμενο ανθεί όπως πιστοποιείται από και από τις συλλήψεις της αστυνομίας. Μόλις προχθές συνελήφθησαν πωλητές, ενώ συχνές είναι οι συλλήψεις της αστυνομίας για λαθραία τσιγάρα όπως ένας 22χρονος αλλοδαπός, υπήκοος Πακιστάν και δύο (2) ημεδαποί, ηλικίας 18 και 31 ετών για κατοχή και εμπορία λαθραίων τσιγάρων. Οι αρχές κατασχέθηκαν 298 πακέτα τσιγάρων! Όπως αναφέρει ο κ. Κοντός μιλώντας στο «Ε» φυτρώνουν σαν μανιτάρια τα εργαστήρια που κόβουν τον καπνό, τον επεξεργάζονται και στη συνέχεια τον διακινούν.
 
Βρήκαν βαρέα μέταλλα έως και απορρίμματα στα λαθραία τσιγάρα
Η παντελής έλλειψη έλεγχου ελλοχεύει σοβαρούς κινδύνους για την υγεία των καταναλωτών. Ο κ. Κοντός επικαλείται την έκθεση της Χημικής Υπηρεσίας Σερρών που υπάγεται στο Γενικό Χημείο του Κράτους και έχει την ευθύνη για τον έλεγχο της ποιότητας των καπνικών προϊόντων και στην οποία επισημαίνονται οι κίνδυνοι για τη χρήση καπνού από απορρίμματα και άλλα παραπροϊόντα με χρήση ανεξέλεγκτων χημικών πρόσθετων αγνώστου είδους και προέλευσης. Επισημαίνεται επίσης ότι πρέπει να ελέγχεται αν στα τσιγάρα αυτά περιέχονται βαρέα μέταλλα, μη επιτρεπτά αγροχημικά προϊόντα.
 
Επιβάλλονται μέτρα πάταξης του λαθρεμπορίου
Όμως το λαθρεμπόριο τσιγάρων βλάπτει σοβαρά και την οικονομία αφού σε 430 εκ. ευρώ υπολογίζονται οι απώλειες ενώ η υποχώρηση της νόμιμης κατανάλωσης έχει οικονομικές επιπτώσεις στις καπνοβιομηχανίες. Σύμφωνα με την έκθεση του ΚΕΠΕ χάθηκαν 2.000 νόμιμες θέσεις εργασίας και …«δημιουργήθηκαν» 6.000 παράνομες στην παραοικονομία. Τέλος απώλειες έχουν και οι καπνοπαραγωγοί καθώς μειώνεται το εισόδημά τους εξαιτίας της πτώσης που καταγράφεται στη ζήτηση των νόμιμων προϊόντων στην αγορά. Ο κ. Κοντός καταλήγει ότι η κατάσταση έτσι όπως έχει διαμορφωθεί χρήζει άμεσα λήψη μέτρων αντιμετώπισης με ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών και ευαισθητοποίηση μέσω ενημέρωσης των καταναλωτών για τους κινδύνους που διατρέχει η υγεία του από την κατανάλωση λαθραίων τσιγάρων και καπνού.
 
Μαριάννα Ξανθοπούλου
 

 
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ανοίγει από ώρα σε ώρα το taxisnet για τις φορολογικές δηλώσεις 2024

Προσυμπληρωμένες δηλώσεις για μισθωτούς και συνταξιούχους – Ποιοι θα πρέπει να κάνουν τροπ…