Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Αλλάζει το σύστημα καταβολής του επιδόματος θέρμανσης

Αλλάζει το σύστημα καταβολής του επιδόματος θέρμανσης

0
epidoma thermansis-web
 

Προπληρώνεται πριν από την έναρξη της χειμερινής περιόδου. Ενδέχεται να μειωθούν τα εισοδηματικά κριτήρια

 

Διορθωτικές κινήσεις μετά την αποτυχία του συστήματος πέρσι. Και με το νέο σύστημα οι δικαιούχοι θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση ηλεκτρονικά

 
 
Μετά την παταγώδη αποτυχία στην διαδικασία καταβολής επιδόματος θέρμανσης πέρσι, που άφησε έξω από τη διαδικασία πολλούς κυρίως συνταξιούχους και άτομα που δεν είχαν πρόσβαση στο διαδίκτυο το ΥΠΟΙΚ προσανατολίζεται σε διορθωτικές κινήσεις στο σύστημα που συνίσταται στην απλούστευση της διαδικασίας και στην  ελαστικοποίηση των κριτηρίων. Ενδεικτικό της παθογένειας του συστήματος είναι ότι από το διαθέσιμο κονδύλι των 260 εκ. απορροφήθηκαν μόνο 86 εκ. ευρώ!
 
Η εξίσωση του ΕΦΚ στα καύσιμα συνέβαλε στην καταπολέμηση του λαθρεμπορίου
Οι αλλαγές αυτές στοχεύουν στο να δοθεί η δυνατότητα σε περισσότερους δικαιούχους να πάρουν το επίδομα θέρμανσης και να αγοράσουν πετρέλαιο μιας και η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα δεν διαφαίνεται ως πρόθεση, όπως άλλωστε ανέφερε σε δήλωσή του ο υπουργός κ. Στουρνάρας. Υπενθυμίζουμε ότι η εξίσωση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης ήταν η αιτία της στροφής του κόσμου σε άλλες πηγές θερμότητας (κλιματιστικά, θερμοπομπούς , ξυλόσομπες πέλετ κ.λ.π.) και λόγω μείωσης της κατανάλωσης στο πετρέλαιο δεν επετεύχθη ο αρχικός στόχος που ήταν η αύξηση των εσόδων. Ο μοναδικός στόχος που επετεύχθη όπως ανακοίνωσε ο κ. Στουρνάρας είναι ότι υπάρχει καταπολέμηση του λαθρεμπορίου: «Ξεφούσκωσε» το πετρέλαιο θέρμανσης, το οποίο χρησιμοποιείτο σε μεγάλο βαθμό ως πετρέλαιο κίνησης και στον αγροτικό τομέα και στον αστικό και αλλού», ήταν η ακριβής δήλωσή του.
 
Διορθωτικές κινήσεις μετά την αποτυχία του συστήματος πέρσι
Στις αλλαγές που προωθεί το υπουργείο συμπεριλαμβάνει την προπληρωμή του επιδόματος θέρμανσης πριν από την έναρξη της χειμερινής περιόδου (15 Οκτωβρίου) και όχι με βάση τις αποδείξεις αγοράς πετρελαίου όμως συνέβαινε πέρσι. Δεν αποκλείεται να μειωθούν τα εισοδηματικά κριτήρια έτσι ώστε να χορηγηθεί το επίδομα σε περισσότερες οικογένειες. Με το ισχύον σύστημα, για να λάβει κάποιος το επίδομα θα έπρεπε το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα να μην ξεπερνάει τις 25.000 ευρώ για τους άγαμους και τις 35.000 ευρώ για τους έγγαμους χωρίς τέκνα, το οποίο προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο. Για τη μονογονεϊκή οικογένεια το εισόδημα ανέρχεται σε 38.000 ευρώ όταν υπάρχει ένα τέκνο, το οποίο προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ ανά τέκνο.
Βέβαια, και με το νέο σύστημα οι δικαιούχοι θα πρέπει να συμπληρώσουν και να υποβάλουν αίτηση στο υπουργείο Οικονομικών για να εγκριθεί το επίδομα.
 
«Μπάχαλο» πέρσι με τα επίδομα
Ελάχιστοι σε σχέση μ’ όσους το δικαιούνταν, πήραν πέρσι το επίδομα θέρμανσης, όπως αναφέρει ο κ. Θανάσης Κεχαγιόγλου από την εταιρεία διαχείρισης Κοινοχρήστων πολυκατοικιών «ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗ». Οι λόγοι που απέκλεισαν τους πολλούς από το σύστημα ήταν ότι άτομα τρίτης ηλικίας και άτομα χωρίς πρόσβαση στο διαδίκτυο δεν μπόρεσαν να υποβάλλουν τις αιτήσεις αν και πληρούσαν τα κριτήρια καθώς αυτές υποβάλλονται μόνο ηλεκτρονικά. Τα ΚΕΠ που αρχικά είχαν εμπλακεί στη διαδικασία εξυπηρετώντας τους δικαιούχους λόγω φόρτου εργασίας δεν ολοκλήρωσαν το έργο με αποτέλεσμα να αποθαρρυνθούν οι δικαιούχοι και να τεθούν εκτός του συστήματος. Επίσης όπως μας πληροφορεί ο κ. Κεχαγιόγλου το σύστημα ήταν πολύ διάτρητο και είχε πολλές στρεβλώσεις καθώς στις πολυκατοικίες ανελάμβανε ο διαχειριστής να μπει στο σύστημα χρησιμοποιώντας το ΑΦΜ του να μπει στο σύστημα και να υποβληθούν οι αιτήσει των ενοίκων. Επειδή όμως ο έλεγχος των κριτηρίων από τον υπουργείο γινόταν με βάση τις αποδείξεις αγοράς πετρελαίου πολλές φορές αναγράφονταν ΑΦΜ άλλων ενοίκων που έκαναν την παραλαβή. Έτσι δημιουργούνταν μια σύγχυση καθώς το υπουργείο αναγνώριζε το ΑΦΜ του διαχειριστεί που είχε ως αποτέλεσμα να μην μετρούν αυτές οι αποδείξεις και οι δικαιούχοι να έχουν επιστροφή λιγότερα χρήματα: «Πρέπει να γίνουν οπωσδήποτε διορθώσεις γιατί το σύστημα δεν λειτούργησε καθόλου καλά πέρσι. .Κατά την γνώμη μου είχε παταγώδη αποτυχία κι αυτοί που είχαν περισσότερο ανάγκη το επίδομα θέρμανσης δεν το πήραν τελικά», επισημαίνει ο κ. Κεχαγιόγλου.
 
Μαριάννα Ξανθοπούλου

 
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Sunlight Group: Στην παραγωγή πρωτότυπης μπαταρίας 2ης ζωής

Στο ερευνητικό ευρωπαϊκό συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα Battery2Life συμμετέχει η εταιρεία …