Επιφυλακτικοί και προβληματισμένοι για τη λειτουργικότητα των αλλαγών στο εκλογικό σύστημα που προωθεί η κυβέρνηση
Μιλούν στο «Ε» οι δήμαρχοι Ξάνθης, Αβδήρων, Τοπείρου, οι βουλευτές ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δ. Ξάνθης
Με επιφυλακτικότητα και αμφιθυμία αντιμετωπίζουν οι αιρετοί της αυτοδιοίκησης αλλά και οι κοινοβουλευτικοί του νομού μας τις αλλαγές του εκλογικού συστήματος που προωθεί η κυβέρνηση και όπως όλα δείχνουν θα εφαρμόσει στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2014. Σύμφωνα μ’ αυτές προβλέπεται κατάρτιση δύο ψηφοδελτίων, ενός με όλους τους υποψήφιους δημάρχους κι ενός με όλους τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους, με αλφαβητική σειρά. Η καινοτομία έγκειται στο γεγονός ότι θα μπορεί κανείς να ψηφίσει δημοτικό σύμβουλο άλλης παράταξης από αυτή στην οποία ανήκει ο δήμαρχος και κατά συνέπεια να εκλεγεί δήμαρχος με ένα ετερόκλητο σχήμα συμβούλων. Οι δημοτικοί σύμβουλοι θα εκλέγονται από την πρώτη Κυριακή με απλή αναλογική. Επίσης στις αλλαγές που προωθούνται συμπεριλαμβάνεται και η επαναφορά του 42% ως μέτρο εκλογής του δημάρχου που καταργεί τη δεύτερη Κυριακή των εκλογών. Οι υπερασπιστές των αλλαγών αυτών υποστηρίζουν ότι με τον τρόπο αυτό θα απεγκλωβιστεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση από τον κομματισμό όμως είναι προφανές ότι ο σχεδιασμός αυτός έχει και πολιτική σκοπιμότητα καθώς συνδέεται ευθέως με τις προθέσεις της Χρυσής Αυγής να επενδύσει στις αυτοδιοικητικές εκλογές, αλλά και με την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να τις μετατρέψει σε δημοψήφισμα για την ακολουθούμενη πολιτική.
Οι αλλαγές στο εκλογικό σύστημα και τα «αγκάθια» τους
Το ζητούμενο βέβαια κι αυτό είναι που απασχολεί τους αιρετούς της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι η λειτουργικότητα ενός τέτοιου διοικητικού σχήματος στους δήμους και τις περιφέρειες όταν για παράδειγμα μπορεί να εκλεγεί δήμαρχος με δημοτικούς συμβούλους απ’ άλλους χώρους χωρίς να έχει την πλειοψηφία από τον δικό του συνδυασμό. Αν τελικά αυτό προάγει το θεσμό απεγκλωβίζει την τοπική αυτοδιοίκηση από τον κομματισμό ή αν την αποδυναμώνει και δημιουργεί επιπλέον διοικητικά προβλήματα στους δήμους και τις περιφέρειες. Όπως επίσης κι αν τελικά είναι αποδεκτό το 42% και αν μ’ αυτό τον τρόπο καταργούνται οι συναλλαγές και τα διαπλεκόμενα τη δεύτερη Κυριακή. Επ’ αυτών των θεμάτων τοποθετούνται οι δήμαρχοι Ξάνθης , Αβδήρων, Τοπείρου κύριοι Στυλιανίδης, Τσολακίδης, Χατζηευαγγέλου αντίστοιχα καθώς και ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στην Ξάνθη Χρίστος Πούλιος. Επίσης την άποψή τους καταθέτουν στο «Ε» οι βουλευτές της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ κύριοι Αλέξανδρος Κοντός και Χουσεΐν Ζειμπέκ.
Επιφυλακτικός στις αλλαγές ο δήμαρχος Ξάνθης – Αρνητικός στο 42%
Επιφυλακτικός ο δήμαρχος Ξάνθης συστήνει να περιμένουμε πως θα διαμορφωθεί τελικά το σχέδιο. Αναφέρει όμως ότι αυτός ο τρόπος εκλογής δημάρχου και δημοτικού συμβουλίου έχει εφαρμοστεί στην Γερμανία και συγκεκριμένα στο Γκίφορντ (πόλη αδελφοποιημένη με την Ξάνθη) και εκλέχθηκε δήμαρχος με 3 δικούς τους συμβούλους. Η διαφορά είναι ότι εκεί υπάρχουν άλλες δομές και υπερεξουσίες στο δήμαρχο και έτσι μπορεί και «περπατάει» το σχήμα: «Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει εδώ. Πώς θα διοικείται ο δήμος αν δεν υπάρχει πλειοψηφία. Πως θα παίρνονται αποφάσεις; Εκτός αν ο δήμαρχος έχει τέτοια εξουσία που μπορεί να παίρνει αποφάσεις χωρίς να απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του δημοτικού συμβουλίου. Στην Γερμανία τα πράγματα είναι διαφορετικά. Το δημοτικό συμβούλιο εκλέγει ένα γενικό γραμματέα που διοικεί το δήμο. Έχουν διαφορετικές δομές. Το θετικό είναι ότι αποκομματικοποιείται η τοπική αυτοδιοίκηση Πρέπει να δούμε ποια είναι τα πλεονεκτήματα αλλά και ποιες οι παρενέργειες που δημιουργούνται». Σ’ ότι αφορά το 42% ο κ. Στυλιανίδης είναι κάθετα αρνητικός: «Ο δήμαρχος πρέπει να εκλέγεται με 50+1 να έχει ευρύτερη αποδοχή από τους δημότες του».
Για αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης κάνει λόγο ο δήμαρχος Αβδήρων
Κάθετα αντίθετος με τις αλλαγές στο εκλογικό σύστημα ο δήμαρχος Αβδήρων κ. Τσολακίδης. Μάλιστα κάνει λόγο για σκοπιμότητα αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης: «Όλα τα’ χει η Μαριορή…ο φερετζές της λείπει…Το ζητούμενο είναι να βρουν και να δώσουν αυτόνομους πόρους στην τοπική αυτοδιοίκησης ώστε να την καταστήσουν αυτάρκη. Όλα τα άλλα τα ακούω βερεσέ. Εδώ μείωσαν τη ΣΑΤΑ 53% πως θα λειτουργήσουν οι δήμοι; Αυτό είναι το πρόβλημα. Αυτά τα κάνουν για να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη». Σ’ ότι αφορά το 42% ο κ. Τσολακίδης το χαρακτηρίζει: «αδιάφορο…»
Οι αλλαγές είναι ασύμβατες με τον Κώδικα, υποστηρίζει ο δήμαρχος Τοπείρου
Αρνητικός και ο δήμαρχος Τοπειρου κ. Χατζηευαγγέλου ο οποίος επισημαίνει ότι αυτές οι αλλαγές θα φέρουν «μη διοίκηση στους δήμους». Θέτει δε θέμα ασυμβατότητας αυτών των αλλαγών με τον Κώδικα: «Ο Κώδικας που έχει ψηφιστεί είναι προσαρμοσμένος στις υπάρχουσες δομές. Οι υπερεξουσίες δεν είναι στο δήμαρχο αλλά στο δημοτικό συμβούλιο. Για παράδειγμα: Ένας κωδικός του προϋπολογισμού πρέπει να περάσει 5 – 6 φορές από το δημοτικό συμβούλιο. Αν δεν υπάρχουν οι συσχετισμοί και το δημοτικό συμβούλιο είναι ετερόκλητο δεν μπορεί να λειτουργήσει. Εκτός αν ο Κώδικας προσαρμοστεί στις νέες αλλαγές».
Αναφορικά με την αποκομματικοποίηση που επιφέρει το νέο σχέδιο ο κ. Χατζηευαγγέλου το αποκαλεί «παραμύθι».»Βάζουμε φερετζέ και μετά κάνουμε το μέτρημα… Κανένας δεν αποποιείται την κομματική του προέλευση. Θέλουμε αιρετούς αυτοδιοικητικούς». Κομματική σκοπιμότητα αποδίδει ο κ. Χατζηευαγγέλου και στην αναφορά του 42%: « Με έμμεσο τρόπο προσπαθούν να εκλέγουν τους δικούς τους δήμαρχους…»
Θετικός υπό προϋποθέσεις ο Χρίστος Πούλιος
Με θετικό μάτι βλέπει εξ αρχής το σχέδιο αλλαγών στο εκλογικό σύστημα ο Χρίστος Πούλιος επικεφαλής της παράταξης «Πολίτες για την Αλλαγή», που είναι μείζονα αντιπολίτευση στο δημοτικό συμβούλιο Ξάνθης: «Ως ιδέα ακούγεται καλή όμως αποτελεί ένα ερώτημα το πόσο λειτουργική είναι. Έχει το πλεονέκτημα ότι παύει ο εναγκαλισμός της τοπικής αυτοδιοίκησης με τα κόμματα όμως αυτό προϋποθέτει ωριμότητα των αιρετών αλλά και του εκλογικού σώματος και κατά πόσο είναι έτοιμοι αμφότεροι είναι ένα ακόμη ερώτημα. Σ’ ότι φορά το 42% ο κ. Πούλιος είναι αρνητικός και εξηγεί: « Στην περιοχή μας το εκλογικό σώμα είναι ιδιαίτερα «ευαίσθητο». Δεν θα’ θελα να δω να εκλέγεται δήμαρχος χρησιμοποιώντας ευπαθείς κοινωνικές ομάδες Κι όσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό τόσο πιο μικρή είναι η επίδραση αυτής της ομάδας»!
Επιφυλακτικός με τις αλλαγές , θετικός με το 42% ο βουλευτής ΝΔ
Επιφυλακτικός και ο βουλευτής της ΝΔ κ. Κοντός: «Χρειάζεται αλλαγή νοοτροπίας. Είναι γεγονός ότι υπάρχει ένα κλίμα συναίνεσης με τη συγκυβέρνηση όμως παραμένει ερωτηματικό αν αυτό έχει περάσει σ’ όλες τις βαθμίδες της αυτοδιοίκησης. Είναι θετικό ως προς την αποκομματικοποίηση της τοπικής αυτοδιοίκησης όμως πιστεύω ότι πρέπει να υπάρχουν ευρύτερα σχήματα με ανεξάρτητους δημοτικούς συμβούλους αλλά να ανήκουν στον ίδιο συνδυασμό». Αναφορικά με το 42% ο κ. Κοντός είναι θετικός: «Δίνει λύσεις. Μας γλυτώνει από τις συναλλαγές της δεύτερης Κυριακής και το κόστος δεύτερων εκλογών. Όταν μπορεί η χώρα να κυβερνιέται με 37% γιατί δεν μπορεί ένας δήμος με 42%».
Αντίθετος με όλα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ
Κάθετα αντίθετος δηλώνει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης κ. Χουσεϊν Ζεϊμπέκ. Μάλιστα υποστηρίζει ότι θα μπερδέψει τα πράγματα στην τοπική αυτοδιοίκηση αντί να δώσει λύσεις στα υπάρχοντα προβλήματα του θεσμού: «Θα μπερδέψει πιο πολύ την κατάσταση. Εφαρμόστηκε στη Γερμανία και δεν προχώρησε πως θα προχωρήσει σε μια χώρα σαν τη δική μας. Πως θα μπορέσει να διοικηθεί ένας δήμος αν εκλεγεί δήμαρχος χωρίς πλειοψηφία από το συνδυασμό του. Επιπλέον πιστεύω ότι θα ενισχύσει τις πελατειακές σχέσεις και θα είναι ένα βήμα πίσω για την τοπική αυτοδιοίκηση» Αρνητικό και στο 42% καθώς όπως λέει: «Το 50+1 είναι πιο δημοκρατικό μέτρο».