Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Καυγάς για τα τέλη καθαριότητας

Καυγάς για τα τέλη καθαριότητας

0
oikonomiki sep2
 

Αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία να μην αυξηθούν τα τέλη. Καταγγελίες Πούλιου για κακοδιαχείριση.

 

Έλλειμμα 27% στα έσοδα – έξοδα, ενώ πρέπει να είναι ισοσκελισμένα ως ανταποδοτικά. Bonus -10% σ’ όσους πληρώνουν εφάπαξ τις οφειλές τους

 
 
Εντάσεις προκλήθηκαν μεταξύ συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης κατά τη συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής που πραγματοποιήθηκε στις 1 το μεσημέρι χθες, με αφορμή δύο «καυτά» θέματα που ήταν αυτά που κυριάρχησαν στη συνεδρίαση επί συνόλω 33 θεμάτων στην ημερήσια διάταξη. Το θέμα των τραπεζοκαθισμάτων και το θέμα των τελών καθαριότητας με την εισήγηση της Οικονομικής υπηρεσίας για αναπροσαρμογή των τελών τους.
 
Καμιά μείωση τελών στα τραπεζοκαθίσματα – Θα επιβραβεύονται οι συνεπείς
Το σώμα ομόφωνα απέρριψε το αίτημα του προέδρου του σωματείου καφέ – μπαρ κ. Ανδρέα Ιντζέ που παραβρέθηκε στη συνεδρίαση για μείωση κατά 15% του τέλους που πληρώνουν οι καταστηματάρχες για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων. Σημειώνεται ότι οι ισχύουσες τιμές είναι 54 ευρώ το τ.μ. στην ΑΑ ζώνη, 32 ευρώ στην ΑΒ, 14,26 στην Β, και 10,57 στη Γ) Ο κ. Ιντζές αιτιολόγησε την πρόταση ως αιτιατό αποτέλεσμα της οικονομικής δυσπραγίας και της μείωσης των τιμών στους τιμοκαταλόγους τους. Άνοιξε έτσι ένας κύκλος συζήτησης που κατέδειξε ότι υπάρχει μια διαρκής διελκυστίνδα μεταξύ δήμου και καταστηματαρχών με την παράνομη καταπάτηση κοινόχρηστων χώρων αλλά και μη καταβολή των τελών να κυριαρχούν απέναντι στη νομιμότητα και την συνέπεια κάποιων και ο δήμος και να μην μπορεί να το ελέγξει – ελλείψει και της δημοτικής αστυνομίας – να μην μπορεί να εισπράξει τα τέλη με αποτέλεσμα να έχει έλλειμμα εσόδων. Η συζήτηση αποδείχθηκε καρποφόρα καθώς το σώμα αποδέχθηκε την πρόταση του κ. Καλογερή και του κ. Πούλιου να υπάρχει από μέρους του δήμου μια επιβράβευση στους συνεπείς και νομίμους καταστηματάρχες που πληρώνουν τις οφειλές τους . Συγκεκριμένα ο κ. Μπένης έδωσε εντολή στην Οικονομική υπηρεσία να εξετάσει το θέμα και να προβαίνει σε μείωση 10% σ’ αυτούς που πληρώνουν εφάπαξ ετησίως τις οφειλές τους. Σ’ ότι αφορά τις αναπροσαρμογές στις ζώνες ο κ. Μπένης ανέφερε ότι αφορά μόνο την κεντρική πλατειά που επανέρχεται στην ΑΑ ζώνη καθώς και τις οδούς Πινδάρου, Αμοιρίδη, Ορφέως που μπαίνουν και αυτές στην ΑΑ ζώνη.
 
Πούλιος: «Τα κάνατε μαντάρα…με τα τέλη καθαριότητας…βγάλτε μόνοι σας τα κάστανα απ’ την φωτιά»!
Ένταση πυροδότησε η εισήγηση της Οικονομικής υπηρεσίας για αναπροσαρμογή των τελών Καθαριότητας με σαφή υπόδειξη ότι αυτό πρέπει να γίνει επειδή δεν είναι ισοσκελισμένα τα έσοδα και τα έξοδα – όπως ορίζει ο νόμος επειδή είναι ανταποδοτικά τέλη – και υπάρχει μια απόκλιση της τάξης του 27% γεγονός που καθιστά αναγκαία την αύξηση των τελών για κάλυψη του ελλείμματος Ο κ. Μπένης είπε ότι είναι πολιτική απόφαση για καμιά αύξηση των τελών καθαριότητας επισημαίνοντας ότι έχει γίνει μια προσπάθεια περιορισμού εσόδων (περικοπές μισθών των υπαλλήλων) και ότι το έλλειμμα αυτό είναι στην ουσία 21%. Ο κ. Πούλιος δεν το αποδέχτηκε λέγοντας ότι αυτά είναι λογιστικά τερτίπια κι ότι το έλλειμμα είναι 27% και ότι δεν έχει γίνει καμιά προσπάθεια εδώ και χρόνια να ισοσκελιστούν τα έσοδα με τα έξοδα. Εξαπέλυσε επίθεση καταγγέλλοντας κακοδιαχείριση και ανικανότητα και ξεκαθάρισε ότι δεν είναι διατιθεμένος να σύρετε στα δικαστήρια ο ίδιος και οι σύμβουλοι της παράταξής του με βαρεία παράβαση καθήκοντος πληρώνοντας την κακή διαχείριση αυτών που ασκούν διοίκηση. Σ’ ένα ξέσπασμα οργής ο κ. Πούλιος φώναξε στον κ. Μπένης : «Τα κάνατε μαντάρα τόσα χρόνια …βγάλτε μόνοι σας τα κάστανα απ’ τη φωτιά» Ψήφισε δε την πρόταση της υπηρεσία για αναπροσαρμογή των τελών. Ο κ. Μπένης του απάντησε: «Καταφέραμε να έχουμε τέλη προσιτά σ’ όλους τους πολίτες και δεν θα προβούμε σε καμιά αύξηση τελών καθαριότητας». Έτσι απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία η εισήγηση της υπηρεσίας για αναπροσαρμογή του συντελεστή τελών καθαριότητας και ηρέμησαν τα πνεύματα….
Σ’ ότι αφορά τα υπόλοιπα θέματα που αφορούσαν αναπροσαρμογές συντελεστών στα τέλη διαφήμισης, Ακίνητης Περιουσίας, Πολιτικού γάμου, δικαιωμάτων δημοτικών κοιμητηρίων, απορρίφτηκαν επίσης με την αιτιολογία ότι είναι στο ανώτερο επιτρεπτό όριο. Τέλος με ομόφωνη απόφαση δόθηκε εξουσιοδότηση στην νομική υπηρεσία να κάνει ανάκληση της απόφαση έξωσης για ένα επαγγελματία επειδή επέδειξε συνέπεια και εξόφλησε τις οφειλές του.
 
Μαριάννα Ξανθοπούλου
 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συνεδρίαση Λογοδοσίας την Παρασκευή 26 Απριλίου στον Δήμο Τοπείρου

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής θεμάτων τη Δευτέρα 22 Απριλίου 2024 και ώρα 14.00 Η Ειδική…