Ο Ιπποκράτης Χάβρας με τις ιδιότυπες κατασκευές του δίνει λύσεις σε προβλήματα της καθημερινότητας
Οι ευρεσιτεχνίες του έχουν εφαρμογή στα νοικοκυριά, στις βιοτεχνίες και στη βιομηχανία. Συνεργάζεται με γνωστές βιομηχανίες τροφίμων
Διαθέτει ένα κοφτερό, φωτεινό μυαλό, που δεν είναι στατικό αλλά συνεχώς γεννά ιδέες, στοχεύοντας πάντα στη βελτίωση της καθημερινότητας. Έχοντας μια έμφυτη παρατηρητικότητα της φυσικής λειτουργίας των πραγμάτων και με την τεχνογνωσία που απέκτησε στη μηχανολογία φοιτώντας Μηχανολόγος Μηχανικός του παλαιού μικρού πολυτεχνείου ο κ. Ιπποκράτης Χάβρας έχει επιδοθεί με πολλή προσήλωση στην σύλληψη αρχικά της καινοτόμας ιδέας και στη συνέχεια στη μορφοποίησή της εν είδει κατασκευής συνδυάζοντας και χρησιμοποιώντας απλά καθημερινά υλικά. Στα χέρια μια απλή βίδα μετατρέπεται σε…ταχυβίδα δίνοντας μια λύση σε τυπογράφο ή μετατρέπει άδεια κουτιά αναψυκτικών σε πηγές θερμότητας που με τη χρήση ενός μικρού ανεμιστήρα δημιουργούν ένα ηλιακό ξηραντήριο για να αποξεραίνουν οι νοικοκυρές ή μια οικοτεχνική μονάδα παραγωγής ζυμαρικών από τραχανά έως σταφύλια! Το κατάστημα του κ. Χάβρας βρίσκεται επί της οδού Καπνεργατών 22 και είναι ο παράδεισος του τεχνίτη αφού εκεί κάποιος θα βρει από βιομηχανικά υλικά έως αποχυμωτή ροδιού, ή αποφλοιωτή φρούτων ή ακόμη καταστανιέρα για ψητά κάστανα.
«Δεν είμαι εφευρέτης ή ευρεσιτέχνης»…
…λέει με σεμνόηττα ο κ. Χάβρας και ας έφτιαξε το πρώτο πατίνι από σπασμένα ρουλεμάν στο χωριό του, την Αδριανή Δράμας εν έτει 1958 σε ηλικία μόλις 5 χρονών! «Δεν κάνω ευρεσιτεχνία, κάνω πιο εύκολη την καθημερινότητα. Ευρεσιτεχνία για να κάνεις απαιτούνται άλλα πράγματα, να βρει και να κάνει κάτι που δεν υπάρχει Εγώ απλά έχω ιδέες και προσπαθώ να δώσω λύσεις», λέει ο κ. Χάβρας. Παρόλα αυτά – όπως μας πληροφορεί – έχει κατοχυρώσει ένα εξάρτημα το PTO που τοποθετείται πίσω από τα τζίπ πολυτελείας και τα μετατρέπει σε αγροτικό μηχάνημα πολλαπλών χρήσεων: «Είναι ένα μηχάνημα που σου δίνει κίνηση, ένας άξονας μετάδοσης κίνησης και έτσι κάποια εποχή… βαφτιζόταν σε αγροτικά μηχανήματα πολλαπλών χρήσεων τζιπ πολυτελείας και κάποιοι γλύτωναν τα τέλη κυκλοφορίας!», δεν διστάζει να πει ο κ. Χάβρας.
Συνεργασία με όλες τις γνωστές γαλακτοβιομηχανίες
Πέρα απ’ αυτό όμως η ειδίκευσή του είναι στην κατασκευή και αντιπροσωπεία βυτίων μεταφοράς γάλακτός. Συγκεκριμένα με ειδικές πατέντες και χρησιμοποιώντας ανοξείδωτο χάλυβα και υλικά υψηλής τεχνολογίας και τεχνογνωσίας έχει καταφέρει τα βυτία να αντλούν αυτόματα το γάλα και να παίρνουν αυτόματα δείγμα ώστε να ξέρει ανά πάσα στιγμή η εταιρεία την ποσότητα νερού που υπάρχει στο γάλα για να μπορεί να ελέγχει τους παραγωγούς. Συνεργάζεται με τη Ροδόπη, τη ΔΕΛΤΑ τη ΜΕΒΓΑΛ την ΑΓΝΟ και άλλες εταιρίες σε Ελλάδα, Κύπρο, Ρουμανία, Βουλγαρία, Πολωνία. Επίσης κλείνει δουλειές μέσα από το διαδίκτυο όπως τη συνεργασία του με Ισραηλιτική βιομηχανία για την οποία κατασκεύασε ένα διαλογέα ροδιού και έκανε πιο εύκολη τη δουλειά των εργατριών χωρίς όμως να χαθούν θέσεις εργασίας: « Το Ισραήλ είναι πρώτο σε παραγωγή ροδιού στον κόσμο. Κάναμε ένα πρόγραμμα που διαλέγει αυτόματα τα μικρότερα σε μέγεθος ρόδια και τα διαχωρίζει σε εννέα μεγέθη και οι εργάτριες απλά τα έχουν έτοιμα και τα συσκευάζουν. Δεν καταργήθηκαν οι θέσεις εργασίας γιατί δεν προχώρησε η αυτοματοποίηση σ’ όλα τα στάδια. Απλά διευκολύνθηκε η εργάτρια.
Το κράτος του Ισραήλ προστατεύει τις θέσεις εργασίας», σημειώνει ο κ. Χάβρας.
Έφτιαξε επίσης αποφλοιωτή καρυδιών, του πράσινου μέρους το καρυδιού που πρέπει να το συλλέξεις πριν μαυρίσει το εξωτερικό κέλυφος για να έχουμε καλύτερη ποιότητα και είναι εμπορεύσιμο όπως κάνουν στο εξωτερικό», εξηγεί. Αλλά και άλλες πρωτότυπες κατασκευές που λύνουν κυριολεκτικά τα χέρια και έχουν εφαρμογή από την νοικοκυρά ως μια βιοτεχνία όπως ένα μαχαίρι απολέπισης (του μεριού από τις κερήθρες), κατάλληλο για τους μελισσοκόμους, ένα αποφλοιωτή φρούτων από ένα βραχίονα του πικ απ…που προσάρμοσε ένα μαχαίρι, μια πρέσα αέρα για αυτούς που συλλέγουν κουτιά για ανακύκλωση, έναν χαράκτη και τσακιστή ελαιών για ελαιοπαραγωγούς, ένα σπαστήρα ξηρών καρπών που προορίζεται για μικρούς παραγωγούς, μια ανοξείδωτη καστανιέρα που ψήνει κάστανα ή λουκάνικα και κάθε είδους κρέατα που στοιχίζει 100 – 120 ευρώ και προορίζεται για οικιακή χρήση. Ο κ. Χάβρας διαθέτει μια ευρεία γκάμα κατασκευών για διάφορες εφαρμογές όπως το μηχάνημα γενικής χρήσης λίπανσης, ψυκτικός μηχανισμός για γάλα και κρασί για οινοποιεία και οικοτεχνική χρήση, πρέσα ροδιού και διάφορα βιομηχανικά υλικά. Χρησιμοποιεί πολύ τον χάλυβα γιατί όπως λέει είναι ένα προϊόν διαχρονικό και πολύ φιλικό με το περιβάλλον και τον άνθρωπο.
Η γνωριμία του με τον αείμνηστο Αλέξανδρο Μπαλτατζή: «Τον πρόδωσαν πολλοί…και το λέω με πόνο ψυχής!»
Σ’ αυτό το μαγευτικό ταξίδι της δημιουργίας δεν είναι μόνος του αλλά συνεργάζεται μια ομάδα ατόμων με την ίδια έφεση και τεχνογνωσία που ανταλλάσσουν ιδέες και ο ‘ένας συμπληρώνει τον άλλο όπως λέει χαρακτηριστικά. Ο ίδιος υπέρμαχος πάντα της ιδέας του συνεταιρισμού με την οποία γαλουχήθηκε από την γνωριμία του στα παιδικά και εφηβικά του χρόνια ακόμη με τον αείμνηστο Αλέξανδρο Μπαλτατζή ο οποίος διατηρούσε φιλική σχέση με τον πατέρα του και ήταν ο άνθρωπος που έφερε την οικογένειά του από την Γερμανία που είχαν μεταναστεύσει το 1959 και την εγκατέστησε στην Ξάνθη το 1978. Ο κ. Χάβρας εργάστηκε επί 27 χρόνια στη ΣΕΚΑΠ στο τμήμα της συντήρησης και κατασκευής μηχανημάτων απ’ όπου συνταξιοδοτήθηκε. Για τον μεγάλο συνεταιριστή και για το έργο του ο κ. Χάβρας εκφράζει απέραντο σεβασμό όχι όμως και για τους συνεχιστές του: «Η γνωριμία ήταν με τον πατέρα μου και συνέχισε να υπάρχει μέχρι το θάνατό του
Δυστυχώς όμως τον προδώσαν πολλοί…και το λέω με πόνο ψυχής! Μηδένισαν άλλοι το έργο του… θα τρίζουν τα κόκαλα του…Η συνεταιριστική ιδέα ήταν πρωτοπόρα όμως την πολιτικοποίησαν και κατέστρεψαν αυτό που έκτισε. Μόνο αυτός ήταν συνεταιριστής!».