Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Είναι όλα… επείγοντα στα επείγοντα;

Είναι όλα… επείγοντα στα επείγοντα;

0
 

Σημαντική υπερφόρτωση του τμήματος Επειγόντων του Νοσοκομείου Ξάνθης με ασήμαντα περιστατικά

 

Ασθενείς που χρήζουν άμεσης περίθαλψης αναγκάζονται να περιμένουν ώρες. Πάνω από 200 περιστατικά καθημερινά

 
Παιδιά που έχουν χτυπήσει στο παιχνίδι ή έχουν λίγο βήχα, ηλικιωμένα άτομα με συνηθισμένα συμπτώματα της ηλικίας τους, κοπέλες με πόνους περιόδου, νεαροί με απλά χτυπήματα, άτομα με πονοκέφαλο ή που έχουν χτυπήσει 5-6 μέρες πριν, συνοδοί που εξετάζονται επ’ ευκαιρία και το ελάχιστο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό με τεράστια αποθέματα υπομονής-αλλά όχι και ατελείωτα- συνθέτουν το μωσαϊκό της εικόνας του τμήματος του νοσοκομείου με τα Επείγοντα Περιστατικά, ένα καθημερινό απόγευμα. Βέβαια, κάπου στις γωνιές της αίθουσας υπάρχουν και άτομα που υποφέρουν πραγματικά και αναμένουν καρτερικά την σειρά τους, υπομένοντας τις φωνές και τους «τσαμπουκάδες» των παραπάνω «βιαστικών» περιπτώσεων κατά του προσωπικού.
 
200-250 επείγοντα περιστατικά δέχεται το Νοσοκομείο της Ξάνθης καθημερινά
filippou webΚαθημερινά το Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης δέχεται, σύμφωνα με τον Διευθυντή του τμήματος των Επειγόντων, κ. Φίλιππο Φιλίππου, 200-250 επείγοντα περιστατικά. Από αυτά το 60%, σύμφωνα με τον ίδιο, αποδεικνύεται πολλές φορές ότι δεν ήταν επείγοντα και θα έπρεπε να είχαν επισκεφτεί ένα γιατρό πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Ενώ, ένα ποσοστό ύψους περίπου 30% αν και ανήκει σε άλλο ταμείο (π.χ. ΙΚΑ) προτιμά να επισκεφτεί τα επείγοντα ακόμα και την ώρα που το ίδρυμα στο οποίο ανήκει λειτουργεί.
 
Τα πραγματικά επείγοντα περιστατικά μπορεί να χρειαστεί να περιμένουν και ώρες
«Η μέση κίνηση στο νοσοκομείο είναι περίπου 200-250 περιστατικά ημερησίως. Έχει παρατηρηθεί ότι ένα ποσοστό αρκετά μεγάλο, πολλές φορές και πάνω από 20% δεν είναι επείγοντα περιστατικά, αλλά περιστατικά που μπορούν να αντιμετωπιστούν από την πρωτοβάθμια περίθαλψη και που δεν χρειάζεται να καταλήξουν στο νοσοκομείο. Δυστυχώς όμως, οι περισσότεροι είτε επειδή νιώθουν ανασφάλεια, είτε επειδή θέλουν καλύτερη εξυπηρέτηση, είτε επειδή θέλουν να είναι σίγουροι για το πρόβλημα που έχουν, καταλήγουν στο νοσοκομείο, με αποτέλεσμα να επιβαρύνουν την κίνηση και τα επείγοντα περιστατικά να περιμένουν ώρες στη σειρά τους, γιατί πρέπει να εξυπηρετηθούν και αυτοί», αναφέρει στο «Ε» ο τομεάρχης στα επείγοντα, Γιώργος Τσιγάρας και συμπληρώνει «υπάρχουν φορές που η αίθουσα των επειγόντων είναι γεμάτη και οι ασθενείς που χρήζουν άμεσης περίθαλψης χρειάζεται να περιμένουν. Βέβαια, αν ο ασθενής δώσει ένα σωστό ιστορικό στην υποδοχή θα πάρει σειρά προτεραιότητας. Όπως και να έχει όμως, πάντα υπάρχει επίβλεψη στους χώρους αναμονής».
 
Άσκοπη χρήση και των ασθενοφόρων
Σύμφωνα με πληροφορίες από το προσωπικό που στελεχώνει το τμήμα, δεν είναι λίγες οι φορές που οι πολίτες καλούν ασθενοφόρο για ασήμαντους λόγους, όπως για πόνους περιόδου! Η παραπάνω ενέργεια είναι άκρως επικίνδυνη, καθώς το ασθενοφόρο δεσμεύεται για ανούσιο λόγο, την στιγμή μάλιστα που ενδέχεται να προκύψει κάτι πολύ σοβαρό. «Στη Γερμανία έχεις δικαίωμα να καλέσεις ασθενοφόρο. Όταν φτάσεις στο νοσοκομείο, ο γιατρός σε εξετάζει και κρίνει αν όντως το περιστατικό είναι επείγον και αν σωστά το κάλεσες. Αν όχι χρεώνεσαι την κίνηση του ασθενοφόρου» αναφέρει ο κ. Τσιγάρας. Το παραπάνω μέτρο όμως, δεν υπάρχει και ούτε προβλέπεται για την χώρα μας. Όπως υπογράμμισε στο «Ε» ο κ. Φιλίππου «αν και αποτελεί ένα σωστό μέτρο, το οποίο θα έπρεπε να είχε παρθεί από καιρό, δεν προβλέπεται να εφαρμοστεί άμεσα στην χώρα, ειδικά τώρα, λόγω της κατάστασης που επικρατεί».
 
Ποιος φταίει λοιπόν;
Από τη μια ένα μεγάλο μερίδιο της ευθύνης για την κατάσταση που επικρατεί στα Επείγοντα επωμίζεται η ίδια η πολιτεία με τις κυβερνητικές αποφάσεις που οδήγησαν τα δημόσια νοσοκομεία σε αυτή την κατάσταση (ελλείψεις προσωπικού, υλικών κ.τ.λ.). Από την άλλη όμως, η ασυνειδησία των πολιτών, η έλλειψη ενημέρωσης και η συνήθεια τους να χρησιμοποιούν το τμήμα χωρίς να αξιολογήσουν αν όντως η κατάσταση τους θεωρείται «επείγον περιστατικό», δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Μήπως τελικά, όλοι μας, υιοθετώντας τέτοιες συμπεριφορές ή και με την ανοχή μας ακόμη, συμβάλλουμε στο «έμφραγμα» της υγείας;
Γ.Τ.
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΔΠΔ: Ένταλμα σύλληψης για Νετανιάχου και Γκάλαντ για εγκλήματα πολέμου

Η κατηγορία που απαγγέλθηκε κατά των δύο Ισραηλινών ηγετών αφορά τη δημιουργία συνθηκών λι…