Αρχική ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ Δικαστικό Ρεπορτάζ Αθωώθηκε ο δήμαρχος και το πρώην Δημοτικό Συμβούλιο Μύκης

Αθωώθηκε ο δήμαρχος και το πρώην Δημοτικό Συμβούλιο Μύκης

0
agga 2-web
 

«Κάθισαν στον σκαμνί» κατηγορούμενοι για παράβαση καθήκοντος από τον επιχειρηματία της ταβέρνας «Αγνάντεμα»

 

«Με κυνήγησαν επειδή το φυλλάδιο έγραφε «πομακοχώρια…», υποστήριξε ο Σεφέρ Μεχμέτ. Το δικαστήριο δέχτηκε ότι δεν υπήρχε δόλος

 
Στο «σκαμνί του 3μελούς Πλημμελειοδικείου Ξάνθης κάθισε ο πρώην δήμαρχος Μύκης Μουσταφά Αγκά και μαζί του 16 δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξής του, κατηγορούμενοι για παράβαση καθήκοντος κατά την περίοδο 2006 – 2010 που ήταν ενε ενεργεία, μετά από μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε εναντίον τους ο Σεφέρ Μεχμέτ, επιχειρηματίας ιδιοκτήτης της ταβέρνας «Αγνάντεμα», επικαλούμενος ηθική βλάβη και ζητώντας αποζημίωση 250.000 ευρώ. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο η δημοτική αρχή καθυστέρησε σκοπίμως να διαβιβάσει εντός 3 ημερών ως υποχρεούται αίτημα του ενάγοντα στην αρμόδια υπηρεσία (Δασαρχείο Ξάνθης) για την ασφαλτόστρωση δρόμου 700 μέτρων που οδηγεί στην ταβέρνα του με αποτέλεσμα να υποστεί οικονομική και ηθική βλάβη. Στην αρχή της δίκης ο συνήγορος υπεράσπισης Κώστας Κουρτίδης κατέθεσε ένσταση παραγραφής επειδή παρήλθε η 5ετία (από το 2008) και ένσταση αποβολής της πολιτικής αγωγής η οποία και αντέκρουσε τα επιχειρήματα επικαλούμενη διάταξη σύμφωνα με την οποία παρατείνεται επί 3ετία η παραγραφή αστικών αξιώσεων. Το δικαστήριο αποδέχτηκε ότι συντρέχουν προϋποθέσεις της παράτασης της 8ετίας και η δίκη συνεχίστηκε κανονικά σε μια κατάμεστη δικαστική αίθουσα.
 
Η κατάθεση Σεφέρ: «Με κυνήγησαν επειδή το φυλλάδιο έγραφε «πομακοχώρια…»
Πρώτος κατέθεσε ο ενάγων Σεφέρ Μεχμέτ, ο οποίος υποστήριξε ότι ο δήμαρχος και το δημοτικό συμβούλιο σκοπίμως καθυστέρησαν το αίτημά του για την ασφαλτόστρωση του δρόμου που είχε σαν αποτέλεσμα να ζημιωθεί και τελικά να βάλει λουκέτο στην ταβέρνα του πριν ενάμιση χρόνο. Αυτή η αρνητική στάση τους απέναντι του προκλήθηκε από ένα δημοσίευμα της πομάκικης εφημερίδας «Ζαγάλισα» που χαρακτήριζε ως «πομάκικη» της ταβέρνα του και από κάποια «πομακοχώρια» για να δώσει τη γεωγραφική θέση της ταβέρνας του , όρο που όπως είπε δανείστηκε από το site της τότε Νομαρχίας. Ο εθνοτικός αυτός προσδιορισμός λειτούργησε ως «κόκκινο πανί», υποστήριξε ο κ. Σεφέρ σημειώνοντας ότι ο δήμαρχος κ. Αγκά – και το επιβεβαίωσε ο υπάλληλός του που κατέθεσε ως μάρτυρας – επισκέφτηκε 2 – 3 φορές το μαγαζί του και του είπε ότι δέχεται πιέσεις από τους δημοτικούς συμβούλους που δεν θέλουν να γίνει ο δρόμος γιατί ενοχλήθηκαν από τον όρο «Πομακοχώρια» Μάλιστα ανέφερε ότι τόση ήταν η αγανάκτησή του για την καθυστέρηση αυτή ώστε για να γίνει η δουλειά του και να σταματήσει αυτή η εχθρική στάση απέναντί του αναγκάστηκε να υποχωρήσει και να απαλείψει τον όρο «πομακοχώρια»! Να σημειώσουμε ότι όπως έγινε γνωστό το έγγραφο αίτημα προς το δήμο του κ. Σεφέρ για τη διάνοιξη του δρόμου κατατέθηκε στις 4 – 12 – 2007 και ο δρόμος άνοιξε τον Μάιο του 2009 από το Δασαρχείο Ξάνθης και χρηματοδοτήθηκε με 70.000 από το Περιφερειακό Ταμείο.
 
Το Δασαρχείο εκτέλεσε το έργο – Με παρέμβαση Κοντού βρέθηκε το κονδύλι
Στη δίκη κατέθεσαν ως μάρτυρες και ο τότε γενικός διευθυντής της Περιφέρειας κ. Τσακμακίδης Λάζαρος και ο Κυριάκος Κεσίσογλου. Ο κ. Τσακμακίδης ερωτηθείς από τον πρόεδρο ποια υπηρεσία ήταν αρμόδια για την κατασκευή του δρόμου κατέθεσε ότι είναι δασικό έργο και η εκτέλεσή του είναι αρμοδιότητα μόνο του Δασαρχείου και ότι ο δήμος δεν έχει αρμοδιότητα της εκτέλεσή του. Ο κ. Κεσίσογλου κατέθεσε ότι κατόπιν δικής του πρωτοβουλίας να ενημερώσει τον τότε υπουργό κ. Κοντό και τον τότε περιφερειάρχη κ. Σταμάτη κινήθηκαν οι διαδικασίες και βρέθηκε το κονδύλι για να γίνει η ασφαλτόστρωση ενώ απαντώντας σε ερώτηση της πολιτικής αγωγής κατέθεσε την άποψη ότι αυτό που ενόχλησε το δημοτικό συμβούλιο και τον δήμαρχο και καθυστέρησαν το δρόμο ήταν ο εθνοτικός προσδιορισμός «πομάκικη» ταβέρνα. Ο δήμαρχος όμως υποστήριξε ότι η στάση των συμβούλων έγινε αρνητική όταν ο κ. Σεφέρ πήγε μέσα στο Δημαρχείο και τα έκανε γυαλιά καρφιά – όπως παραδέχτηκε και ο ίδιος ο κ. Σεφέρ. Επίσης κατέθεσε και ο εκδότης της «Ζαγάλισα» κ. Ιμάμ Αχμέτ Ρασίντ ο ποίος υποστήριξε ότι το άρθρο του πήρε τέτοιες διαστάσεις και ενόχλησε επειδή στο δήμο Μύκης «διαγωνίζονται ποιος θα έχει την εύνοια του Τουρκικού Προξενείου για να βγει δήμαρχος ή δημοτικός σύμβουλος»!
 
Τι υποστήριξαν οι κατηγορούμενοι
Τόσο ο κ. Αγκά όσο και οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι δημοτικοί σύμβουλοι που εξετάστηκαν ένας – ένας ξεχωριστά υποστήριξαν ότι η πράξη τους δεν ενέχει σκοπιμότητα και ότι το αίτημα δεν διαβιβάστηκε στην αρμόδια υπηρεσία – σύμφωνα με το κατηγορητήριο – επειδή θεωρήθηκε ότι είναι αγροτικός ο δρόμος και ότι αρμόδιος για την εκτέλεση του έργου ήταν ο δήμος κατά συνέπεια δεν είχε λόγο να το διαβιβάσει. Ο συνήγορος υπεράσπισης μάλιστα κατέθεσε τίτλους ιδιοκτησίας των αγροκτημάτων που διασχίζει ο δρόμος που αποδεικνύουν ότι η περιοχή είναι αγροτική και όχι δασική καθώς το Δασαρχείο μοίρασε πριν 20 χρόνια αυτούς τους τίτλους σε κατοίκους της περιοχής. Επίσης ο κ. Αγκά υποστήριξε ότι το Δ.Σ. είχε αποφασίσει να κάνει την ασφαλτόστρωση αν και το αίτημα του κ. Σεφέρ ήταν προφορικό και απόδειξη για την πρόθεση του ήταν ότι από την αρχή στήριξε τον επιχειρηματία παρέχοντας νερό και ρεύμα ενώ εκτελώντας και τεχνικά έργα με γκρέιντερ και για το σκοπό αυτό απευθύνθηκε στην περιφέρεια για να αποκομίσει ένα ονομαστικό κονδύλι, αίτημα που αποδέχτηκε ο κ. Σταμάτης όμως καθυστέρησε πολύ και τελικά δόθηκε στο Δασαρχείο που εκτέλεσε το έργο. Επισήμαναν δε ότι η δημοτική αρχή έδειξε την εύνοια της στον εν λόγω επιχειρηματία επειδή πίστεψε ότι έκανε μια σοβαρή επένδυση και ήθελε να τον βοηθήσει παρά το γεγονός ότι υπάρχουν 10 οικισμοί με χωματόδρομο στο δήμο Μύκης.
 
Αθώοι οι κατηγορούμενοι
Αθώοι κρίθηκαν οι 16 κατηγορούμενοι καθώς το δικαστήριο αποφάσισε ότι δεν υπήρχε παράβαση καθήκοντος. Η κα εισαγγελέας κατά την αγόρευσή της ισχυρίστηκε ότι από την εξέταση των μαρτύρων δεν προέκυψε δόλος ούτε στοιχειοθετήθηκε ότι σκοπίμως δεν διαβιβάστηκε το αίτημα στην αρμόδια υπηρεσία καθώς αποδεδείχθηκαν ότι η περιοχή είναι αγροτική και αρμόδιος για την ασφαλτόστρωση του δρόμου ήταν ο δήμος.
 

Αναβλήθηκε για το Νοέμβριο η δίκη του Ινζέ Μπηρόλ

 Κατηγορείται για παράβαση καθήκοντος

 Birol 3-emprosΠολύ αιρετοί «κάθισαν στο σκαμνί» χθες μεταξύ αυτών και ο πρώην δήμαρχος Σελέρου και νυν αντιδήμαρχος Αβδήρων κ. Ιντζέ Μπηρόλ. Ο κ. Μπηρόλ ήταν κατηγορούμενος για παράβαση καθήκοντος επειδή όταν ήταν δήμαρχος Σελέρου δεν σφράγισε Νυχτερινό Κέντρο διασκέδασης στο χωριό Άκαρπο καθώς σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε η αστυνομία παραβίασε τους κανόνες πυρασφάλειας και σύμφωνα με το νόμο έπρεπε να σφραγιστεί. Την νομική εκπροσώπηση του κ Μπηρόλ ανέλαβε η δικηγόρος του δήμου Αβδήρων κα Ιωακειμίδου Αθηνά ενώ στο δικαστήριο παραβρέθηκε ο δήμαρχος Αβδήρων κ. Βασίλης Τσολακίδης. Η δίκη λόγω του περασμένου της ώρας από την προηγούμενη δίκη του πρώην δημάρχου Μύκης κ. Αγγά και των δημοτικών συμβούλων αναβλήθηκε για τον Νοέμβριο του 2013.

 

Μαριάννα Ξανθοπούλου
 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Δικαστικό Ρεπορτάζ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δικαστική απόφαση για τον τραυματισμό μαθήτριας σε σχολική εκδρομή στην Ορεστιάδα

Με αναστολή οι ποινές για τους 14 από τους 21 κατηγορούμενους, σε δεύτερο βαθμό η υπόθεση …