Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Η Σαμπιχά Σουλεϊμάν στην 4η διεθνή συνάντηση γυναικών Ρομά

Η Σαμπιχά Σουλεϊμάν στην 4η διεθνή συνάντηση γυναικών Ρομά

0
sampixa elsinki2-web
 

Εκπροσώπησε την Ελλάδα στη διοργάνωση στο Ελσίνκι και μίλησε για τις ευθύνες που επωμίζονται οι γυναίκες ρομά, αλλά και για τις προοπτικές αν τους δοθούν ευκαιρίες

 

 
 
Η πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Δροσερού «η Ελπίδα» Σαμπιχά Σουλεϊμάν συμμετείχε στο 4ο διεθνές συνέδριο Ρομά γυναικών (Δράση τώρα για ένα μέλλον με ίσες ευκαιρίες) που διοργανώθηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης και τη κυβέρνηση της Φινλανδίας στο Ελσίνκι στις 16-17 Σεπτεμβρίου. Περισσότερες από 150 γυναίκες Ρομά από όλο τον κόσμο συγκεντρώθηκαν στη Φινλανδική πρωτεύουσα για να συζητήσουν τρόπους, για να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους και να ορίσουν μία στρατηγική, η οποία έχει ως στόχο να προωθήσει την ενεργό συμμετοχή των Γυναικών Ρομά στον καθορισμό και στην εφαρμογή πολιτικών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Στο συνέδριο συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι ευρωπαϊκών γυναικείων οργανώσεων που θέλησαν να ενημερωθούν σχετικά με την κατάσταση των γυναικών Ρομά και να βελτιώσουν τα δίκτυα επικοινωνίας και υποστήριξης στα θέματα που τις αφορούν. Το πρόγραμμα του συνεδρίου και οι θεματικές που επιλέχτηκαν να συζητηθούν καθορίστηκαν από τις ίδιες τις γυναίκες σε προηγούμενες συναντήσεις.
Το συνέδριο – το οποίο ουσιαστικά αποτελεί την 4η διεθνή συνάντηση γυναικών Ρομά, (μετά τη Στοκχόλμη, την Αθήνα και την Γρανάδα) παρακολούθησαν ως παρατηρητές πλήθος διεθνών οργανώσεων, όπως ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη συνεργασία στην Ευρώπης, το Πρόγραμμα Ανάπτυξης των Ηνωμένων εθνών, οι αναπτυξιακές υπηρεσίες της Νορβηγίας και της Σουηδίας κ.α, γεγονός που καταδεικνύει την σπουδαιότητα του θεσμού και τον ρόλο που μπορεί να παίξει στην δημιουργία ενός γυναικείου κινήματος Ρομά.
Την Ελλάδα αντιπροσώπευσε από την Ξάνθη η κα Σαμπιχά Σουλεϊμάν, η οποία συμμετείχε στο εργαστήριο που αφορούσε στη συμμετοχή των γυναικών Ρομά στην πολιτική ζωή. Η κυρία Σουλεϊμάν περιέγραψε την δύσκολη κατάσταση των γυναικών στην κοινότητα του Δροσερού και επισήμανε την ανάγκη που έχουν οι γυναίκες για υποστήριξη σε επίπεδο πολιτικής αλλά και οικονομικών πόρων. Επιπλέον πρότεινε τη δημιουργία μίας ευρωπαϊκής ομοσπονδίας γυναικών Ρομά. «Οι γυναίκες του Δροσερού, οι Τσιγγάνες μάνες της Ελλάδας είναι αυτές που μεγαλώνουν τα παιδιά τους και συντηρούν τις οικογένειες τους, εδώ και πολλές γενιές, και είναι αυτές που μπορούν να αλλάξουν και τη ζωή τους προς το καλύτερο …αρκεί να τους δοθούν οι κατάλληλες ευκαιρίες.».
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η προσωπική διαφορά «καταπίνει» τις αυξήσεις στις συντάξεις

Ανάσα ανακούφισης ύψους 7,75% στους συνταξιούχους αλλά…   «Πάγωμα» της προσωπικής διαφοράς…