Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Παραδίδεται Ειδικό Σήμα μειωμένων τιμών από την ΟΕΒΕ

Παραδίδεται Ειδικό Σήμα μειωμένων τιμών από την ΟΕΒΕ

0
katastima

Ξεκίνησε η υποβολή των αιτήσεων. Συστάθηκε τριμελής επιτροπή που θα δίδει τα σήματα

 

Τι δικαιολογητικά απαιτούνται – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι πελάτες

 
Μαριάννα Ξανθοπούλου
 
 «Πρεμιέρα» χθες για τον μειωμένο ΦΠΑ 13% στην εστίαση και επικρατεί ακόμη σύγχυση για το πώς θα εφαρμοστεί παρά το γεγονός ότι έχει συμφωνηθεί με κοινή υπογραφή του «Συμφωνητικού Μείωσης Τιμών» μεταξύ της ΓΣΕΒΕΕ, της ΠΟΕΣΕ, του ΣΕΤΕ, του ΣΕΠΟΑ και των Υπουργείων Ανάπτυξης, Οικονομικών και Τουρισμού, ότι θα χορηγείται Ειδικό Σήμα στα καταστήματα που θα συμμετάσχουν στην εκστρατεία μείωσης τιμών λόγω μείωσης ΦΠΑ.
 
Παραλαβή του Ειδικού Σήματος μειωμένων τιμών από την ΟΕΒΕ Ξάνθης
Όπως ανακοινώθηκε από την ΟΕΒΕ Ξάνθης τα Ειδικά Σήματα φέρουν μοναδική αρίθμηση και είναι έγκυρα όταν είναι διακριτά τα λογότυπα και των τεσσάρων φορέων (ΓΣΕΒΕΕ, ΠΟΕΣΕ, ΣΕΤΕ & ΣΕΠΟΑ).
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παραλαμβάνουν το Ειδικό Σήμα για την επιχείρησή τους ΔΩΡΕΑΝ από το γραφείο της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών – Βιοτεχνών – Εμπόρων Ν. Ξάνθης (Ανθ.Μιλτιάδου Γεωργίου 24, δίπλα στο Ταχυδρομείο, 25410 22776).
 
Τι δικαιολογητικά απαιτούνται
Για την παραλαβή του Ειδικού Σήματος, ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ να προσκομίσει στην ΟΕΒΕ (τα παρακάτω δικαιολογητικά:
1.Τον παλαιό τιμοκατάλογο που θα φέρει την σφραγίδα της επιχείρησης.
2. Το νέο τιμοκατάλογο ο οποίος πρέπει να έχει δύο στήλες όπου θα αναγράφονται η παλιά τιμή των προϊόντων με ΦΠΑ 23% και η αντίστοιχη νέα τιμή με 13%. Οι τιμές θα πρέπει να είναι μειωμένες στα ¾ των ειδών κατά τουλάχιστον 5% (π.χ. αν ο κατάλογος έχει 20 είδη, η μείωση πρέπει να περάσει στα 15 είδη).
3.Την σφραγίδα της επιχείρησης.
4.Υπογραφή συμφωνητικού μεταξύ του φορέα και της επιχείρησης ότι αποδέχεται τους όρους χορήγησης του Ειδικού Σήματος, το οποίο παραμένει στο αρχείο του φορέα.
 
Συστάθηκε τριμελής επιτροπή
Για το σκοπό αυτό έχει συσταθεί τριμελής Επιτροπή αποτελούμενη από τον κ.Β. Χουλιάρα (Πρόεδρο του Σωματείου Επαγγελματιών Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος), τον κ. Ν.Κουτσουρίδη (Γενικό Γραμματέα του Σ.Ε.Κ.Υ.Ε.) και τον κ.Σ.Τσιακίρογλου (Ταμία του Σ.Ε.Κ.Υ.Ε. & Πρόεδρο της Ο.Ε.Β.Ε. Ν. Ξάνθης)
Όπως μας πληροφορέι ο πρόεδρος της ΟΕΒΕ κ. Σωτήρης Τσιακίρογλου η επιτροπή θα είναι επιφορτισμένη με την παραλαβή και τον έλεγχο των αιτήσεων και την παραλαβή των ειδικών σημάτων στους επαγγελματίες της εστίασης: «Εμείς ως επιτροπή θα λειτουργήσουμε με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και διαφάνεια στην προμήθεια των σημάτων. Ο κόσμος θα μπορεί να ελέγχει τους τιμοκαταλόγους, να βλέπει τις τιμές προ και μετά της μείωσης και να κάνει τις επιλογές του».
 

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι πελάτες

 
Στο μεταξύ, η Ένωση Καταναλωτών Ποιότητα Ζωής σε ανακοίνωσή της ζητάει από τους καταναλωτές, ενόψει των διακοπών, να είναι προσεκτικοί κατά τις επισκέψεις τους σε καταστήματα εστίασης στα εξής σημεία:
Τιμοκατάλογοι
1. Να ζητάμε τον τιμοκατάλογο του μαγαζιού, που άλλωστε είναι υποχρεωμένοι να έχουν έναν ανά δύο τραπέζια.
2. Οι τιμές διαμορφώνονται ελεύθερα με βάση τον νόμο του ελεύθερου ανταγωνισμού που λειτουργεί στην αγορά.
3. Οι τιμοκατάλογοι πρέπει να είναι γραμμένοι υποχρεωτικά στην ελληνική γλώσσα και προαιρετικά σε κάποια άλλη.
4. Ένας κατάλογος πρέπει υποχρεωτικά να είναι ανηρτημένος στην είσοδο του καταστήματος.
5. Στους καταλόγους πρέπει να γράφεται ο υπεύθυνος του καταστήματος, οι νόμιμες επιβαρύνσεις και η τελική τιμή του κάθε είδους.
6. Εάν υπάρχουν κατεψυγμένα ψάρια, κρέατα ή λαχανικά, πρέπει να αναγράφονται στον κατάλογο με την ένδειξη «κατεψυγμένο» ανεξαρτήτως αν είναι μαγειρεμένο ή όχι εκείνη τη μέρα, καθώς και «προμαγειρεμένο» ή «προτηγανισμένο» για φαγητό, όταν αυτούσιο ή το κυρίως μέρος του έχει παρασκευαστεί ή συντηρηθεί στην κατάψυξη πριν μαγειρευτεί τελικά και προσφερθεί στον πελάτη.
7. Πρέπει να αναγράφεται το είδος των ελαίων που χρησιμοποιούνται σε ωμή μορφή στα προσφερόμενα φαγητά.
Μερίδες
1. Οι μερίδες δεν πρέπει να είναι λιποβαρείς, δηλ. να έχουν βάρος λιγότερο από αυτό που προβλέπει ο νόμος. Ενδεικτικά, το βάρος για το κρέας πρέπει να είναι 125 γραμ., για τα ψάρια 125 γραμ., κιμάδες 110 γραμ., λαδερά 255 γραμ., μουσακάς – παστίτσιο 195 γραμ., ζυμαρικά – ρύζι 220 γραμ., σαλάτες αγγουροτομάτα γραμ. 190, σαλάτες ωμές γενικά γραμ. 145 τουλάχιστον, γεμιστά 225 γραμ., φέτα 65 γραμ., άλλα τυριά 55 γραμ., φρούτα: πεπόνι, καρπούζι 570 γραμ., σταφύλια 320 γραμ.
2. Τα ψητά και τα σουβλιστά, που πωλούνται και με το κιλό, ζυγίζονται μαγειρεμένα και το χαρτάκι με το βάρος συνοδεύει την πιατέλα.
3. Τα ψάρια που είναι πάνω από 230 γραμ. ζυγίζονται ωμά, παρουσία του πελάτη, και το χαρτάκι με το βάρος πηγαίνει στο τραπέζι μαζί με το ψάρι.
Νερό και ποτά
Δικαιούμαστε νερό της βρύσης. Αν θέλουμε εμφιαλωμένο, τότε ανοίγεται μπροστά μας, όπως και όλα τ’ άλλα ποτά: μπύρες, κρασί, αναψυκτικά.
Λογαριασμός
1. Πριν καθίσετε, αλλά και όταν καθίσετε, διαβάστε τον τιμοκατάλογο και αν κάτι δεν σας αρέσει από τις τιμές, το σέρβις ή … την καθαριότητα του χώρου, μπορείτε να σηκωθείτε και να φύγετε.
2. Σύμφωνα με την απόφαση του Υπ. Οικονομικών (ΠΟΛ 1081/12.06.2009) οι ιδιοκτήτες καταστημάτων που διαθέτουν στο κοινό οποιοδήποτε είδος τροφής ή ποτού (εστιατόρια, κέντρα διασκέδασης, ψητοπωλεία, καφετέριες, πιτσαρίες, μπαρ, κλπ) υποχρεούνται από 01.07.2009 να εκδίδουν αποδείξεις λιανικής πώλησης με κάθε σερβίρισμα. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η ρύθμιση κρίθηκε αναγκαία αφού αρκετοί ιδιοκτήτες τέτοιων καταστημάτων παρουσίαζαν ως νόμιμη απόδειξη τα δελτία παραγγελίας, με σκοπό την παραπλάνηση των καταναλωτών και τη φοροδιαφυγή.
3. Ο πελάτης πρέπει να ελέγχει πάντα τον λογαριασμό.
4. Να ζητούνται οι νόμιμες αποδείξεις.

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τη χορήγηση σύνταξης σε οφειλέτες – Η απόφαση

Ποιες εκκρεμείς συντάξεις θα δοθούν πρώτα Έτοιμη προς υπογραφή είναι η απόφαση για τη χορή…