Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ «Κεραμίδα» από την απελευθέρωση των πλειστηριασμών

«Κεραμίδα» από την απελευθέρωση των πλειστηριασμών

0
pleistiriasmos

Στο σφυρί και η πρώτη κατοικία. Ποια τα κριτήρια. Ποιες οι εξαιρέσεις

 

Φόβοι για κατάρρευση της κτηματαγοράς από τους πλειστηριασμούς

 
Επιμέλεια:Μαριάννα Ξανθοπούλου
 
Στο «σφυρί» βγαίνει και η πρώτη κατοικία των ελλήνων, από το 2014 αφού ετοιμάζεται νομοσχέδιο με το οποίο αίρεται η απαγόρευση πλειστηριασμού που ψηφίστηκε πέρυσι προβλέπει ότι έως το τέλος του 2013 την απαγόρευση των πλειστηριασμών με αντικειμενική αξία έως 200.000 ευρώ, τόσο για τα φυσικά όσο και για τα νομικά πρόσωπα, αλλά και των ακινήτων που αποτελούν πρώτη κατοικία, ανεξαρτήτως ποσού. Αυτό το καθεστώς προστασίας υπάρχει από το 2008, ωστόσο η κυβέρνηση δέχεται ισχυρές πιέσεις από τη τρόικα ώστε να μη δοθεί νέα παράταση στην απαγόρευση των πλειστηριασμών. Να σημειώσουμε ότι το σχέδιο που ετοιμάζουν στην κυβέρνηση σύμφωνα με πληροφορίες σταδιακή μείωση του πλαφόν της αντικειμενικής αξίας κάτω από το οποίο θα απαγορεύονται οι πλειστηριασμοί, θέτοντας παράλληλα και κάποια κριτήρια.
 
Ποια είναι τα κριτήρια
Τα κριτήρια που εξετάζονται είναι: Κοινωνικά κριτήρια(άνεργοι, πολύτεκνοι).
Εισοδηματικά κριτήρια Χρονική διάρκεια «παγώματος» πλειστηριασμού
Έκταση ακινήτου και ύψος του δανείου. Με το σχέδιο αυτό, και τα κριτήρια που τίθενται ουσιαστικά επιδιώκεται η αποτροπή του μαζικού πλειστηριασμού ακινήτων, καθώς έτσι θα οδηγηθεί σε κραχ η αγορά διαμερισμάτων και επαγγελματικής στέγης. Ένα εφιαλτικό σενάριο όχι μόνο για εκείνους που δεν μπορούν να αποπληρώσουν τις οφειλές τους, αλλά και για τους συνεπείς δανειολήπτες και τις ίδιες τις τράπεζες.
 
Φόβοι για κατάρρευση της κτηματαγοράς από τους πλειστηριασμούς
Όπως εξηγούν στελέχη της αγοράς, εάν βγουν ταυτόχρονα στο σφυρί 100.000 περίπου ακίνητα, η τιμή τους θα καταρρεύσει, συμπαρασύροντας ολόκληρη την κτηματαγορά.
Σημειώνεται ότι στο «κόκκινο» είναι περίπου 320.000 δάνεια, ενώ ο αριθμός των στεγαστικών που θα βρεθούν σε διαδικασία πλειστηριασμού εκτιμάται σε περισσότερα από 106.000.
Το ποσοστό των καθυστερούμενων δανείων στο τέλος του περασμένου χρόνου ήταν 21,4%, ενώ τα υπόλοιπα των στεγαστικών δανείων ήταν 74,6 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε 1.498.000 στεγαστικά δάνεια. Σύμφωνα πάντως με παράγοντες της αγοράς, η σταδιακή απελευθέρωση των πλειστηριασμών θα οδηγήσει τους δανειολήπτες σε ρύθμιση των υποχρεώσεών τους, είτε με επιμήκυνση είτε με αναχρηματοδότηση και έτσι θα περιοριστεί τελικά ο αριθμός των ακινήτων που θα οδηγηθούν σε πλειστηριασμό.
Επιπλέον σημειώνουν ότι θα υπάρξουν αλλαγές και στο θεσμικό πλαίσιο των πλειστηριασμών, με πιο σύντομες διαδικασίες και περισσότερη διαφάνεια στον τρόπο διενέργειας τους.
 
Ποιοι θα εξαιρεθούν
Από το μέτρο αυτό, θα εξαιρεθούν οι δανειολήπτες που περιλαμβάνονται στις ευπαθείς ομάδες, όπως για παράδειγμα είναι οι άνεργοι. Ένα άλλο σενάριο που συζητείται, αφορά τη θέσπιση χρονικής απόστασης μεταξύ της κοινοποίησης της απόφασης διαταγής πληρωμής, έως τον πλειστηριασμό. Με αυτόν τον τρόπο δίνεται ικανός χρόνος στον οφειλέτη για να διασώσει τη στέγη του, ρυθμίζοντας το δάνειό του, εφόσον αλλάξει κάτι προς τη θετική κατεύθυνση στα οικονομικά του νοικοκυριού του.
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Παπαθανάσης: Έρχεται νέο Πρόγραμμα ΕΣΠΑ για την ενίσχυση της εξωστρέφειας μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Προδημοσίευση της δράσης ύψους 200 εκ. ευρώ Την προδημοσίευση της δράσης «Εξωστρέφεια Μικρ…