Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Κανονικά γίνονται οι έλεγχοι στο ξανθιώτικο αίμα

Κανονικά γίνονται οι έλεγχοι στο ξανθιώτικο αίμα

0
aimodosia fiali-empros

Το Κέντρο Μοριακού Ελέγχου Αλεξανδρούπολης έχει προμηθευτεί την απαραίτητη ποσότητα αντιδραστηρίων

 

Αναμένεται απόφαση του υφυπουργού Υγείας που θα επιτρέπει τη σύναψη τρίμηνων συμβάσεων έως τη διενέργεια του ανοιχτού διεθνούς διαγωνισμού τον Νοέμβριο

Σάλο προκάλεσε το σαββατοκύριακο η είδηση ότι από τη Δευτέρα (χθες) δε θα υπάρχει η δυνατότητα ελέγχου του αίματος που μεταγγίζεται στους ασθενείς των νοσοκομείων, καθώς υπάρχει εμπλοκή στο θέμα της προμήθειας αντιδραστηρίων που πραγματοποιούν το μοριακό έλεγχο του αίματος για HBV, HCV, HIV) για τους τρεις επόμενους μήνες, οπότε και θα διενεργηθεί ετήσιος ανοιχτός διεθνής διαγωνισμός και για τα 9 κέντρα μοριακού ελέγχου της χώρας.
 
Σε καθημερινή βάση συνεχίζονται οι έλεγχοι στο κέντρο μοριακού ελέγχου Αλεξανδρούπολης
Ωστόσο, κάτι τέτοιο φαίνεται ότι δεν ισχύει, τουλάχιστον για τη δική μας περιοχή, αφού το Κέντρο Αιμοδοσίας του νοσοκομείου της Αλεξανδρούπολης, όπου και ελέγχεται το αίμα από την Ξάνθη, προέβη στην προμήθεια αντιδραστηρίων προκειμένου να καλύπτονται οι ανάγκες και να μην παγώσει η διαδικασία του ελέγχου. Αυτό μας επιβεβαίωσε και ο αν. διοικητής του νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης Δημήτρης Λαζόπουλος, ο οποίος μας ενημέρωσε ότι τα κέντρα μοριακού ελέγχου βρίσκονται σε αναμονή της απόφασης του υφυπουργού Υγείας Αντώνη Μπέζα, η οποία θα τους δίνει το «πράσινο φως» να προβούν σε διαπραγματεύσεις για απευθείας αναθέσεις με τις εταιρίες που συνεργαζόταν έως και χθες, ημερομηνία κατά την οποία έληξε η σύμβαση που απόρρεε από τον προηγούμενο διαγωνισμό.
Το νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης σε αυτό το χρονικό διάστημα, ανέλαβε με δική του δαπάνη να προχωρήσει στην προμήθεια ποσότητας αντιδραστηρίων για μερικές ημέρες έως ότου εκδοθεί η απόφαση Μπέζα. «Κάναμε μία εκτίμηση για περίπου 10 ημέρες και προμηθευτήκαμε τις ποσότητες αντιδραστηρίων που απαιτούνται με βάση τις δικές μας ανάγκες, ώστε ο έλεγχος να συνεχίσει να γίνεται σε καθημερινή βάση», σημείωσε στο «Ε» ο κ. Λαζόπουλος. Σε περίπτωση που δε δοθεί η λύση για την απευθείας ανάθεση στις προσεχείς ημέρες πιθανότατα θα γίνει άλλη μία προμήθεια για λίγες ημέρες. Πάντως, το κόστος των αντιδραστηρίων που επιβαρύνει τους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων, είναι αξιοσημείωτο, αφού για περίπου 1.000 αντιδραστήρια (που καλύπτουν τις ανάγκες 10 ημερών στο κέντρο μοριακού ελέγχου της Αλεξανδρούπολης) το κόστος φτάνει τις 20.000 ευρώ.
 
Πέρασε χωρίς αιμοδοτική καραντίνα για την Ξάνθη το φετινό καλοκαίρι
Καθησυχαστικός είναι και ο πρόεδρος του συλλόγου εθελοντών αιμοδοτών Ξάνθης «η Αγάπη» Γιάννης Παπαχρόνης, ο οποίος εξήγησε ότι μέσω των απευθείας αναθέσεων για τρίμηνες συμβάσεις θα δοθεί λύση στο πρόβλημα. Ανέφερε ότι οι έλεγχοι συνεχίζονται στο νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης, τόσο για ασθένειες, όπως AIDS, ηπατίτιδα, σύφιλη, όσο και για τον ιό του Δυτικού Νείλου. Ακόμη, επεσήμανε ότι φέτος η Ξάνθη δε μπήκε καθόλου σε αιμοδοτική καραντίνα, και αυτό είναι πολύ σημαντικό. «Η ροή αιμοδοσιών δε σταμάτησε, παρά μόνο για μερικές ημέρες κρατήθηκε το αίμα, ώσπου να γίνει η προμήθεια των αντιδραστηρίων», πρόσθεσε ο ίδιος.
 
Ελένη Διαφωνίδου
 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Φονική πυρκαγιά σε ξενοδοχείο στη βορειοδυτική Τουρκία: 76 νεκροί και συγκλονιστικές μαρτυρίες

Εννέα συλλήψεις – Σοβαρά ερωτήματα για τη λειτουργία του συστήματος πυρασφάλειας Τραγωδία …