Οι αναβολές και γιατί έγιναν. Η εξαγορά των Μετοχών ΣΕΚΕ –εργαζομένων. Ο αριθμός αυτών, οι μισθοί τους, η αλλαγή νοοτροπίας
Πολλά έχουν γραφεί τελευταία για τη ΣΕΚΑΠ, τον Ιβάν Σαββίδη και τις προθέσεις του ως προς την απόκτηση της ΣΕΚΑΠ.
Επειδή το θέμα αφορά άμεσα την περιοχή μας, παραθέτουμε τα στοιχεία του ρεπορτάζ που έχουμε συγκεντρώσει.
Η τακτική
Τακτική αναβολών ακολουθεί ο Ιβάν Σαββίδης στο θέμα της απόκτησης της πολύπαθης καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ αφού, αν και ο εκκαθαριστής της ΑΤΕ έχει ανακοινώσει από τον περασμένο Μάιο την επικράτησή του στον σχετικό διαγωνισμό, η επιχείρηση δεν έχει περάσει ακόμη στην κατοχή του ομογενούς επιχειρηματία, ενώ την προηγούμενη Παρασκευή στην ετήσια γενική συνέλευση αναβλήθηκε το θέμα της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου.
Η εταιρεία, που βλέπει τις ζημιές της να μεγαλώνουν συνεχώς, αναμένει την πολύτιμη κεφαλαιακή «ένεση» μέσω της αύξησης -τουλάχιστον 20 εκατ. ευρώ-, καθώς έχει πλέον αρνητικά ίδια κεφάλαια της τάξης των 60 εκατ. ευρώ και συνολικές υποχρεώσεις πάνω από 115 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τον ενοποιημένο ισολογισμό της ΣΕΚΑΠ για το 2012, τα έσοδα της εταιρείας συρρικνώθηκαν κι άλλο, στα 19,04 εκατ. ευρώ από 29,53 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρήση, 36,03 εκατ. ευρώ το 2010 και 53,15 εκατ. ευρώ το 2009, παρουσιάζοντας μείωση κατά 35,5%. Οι καθαρές ζημίες ανήλθαν σε επίπεδα-ρεκόρ της τάξης των 25,70 εκατ. ευρώ, έναντι καθαρών ζημιών 15,78 εκατ. ευρώ το 2011 και ζημίες 18,58 εκατ. ευρώ το 2010 και κέρδη 3,69 εκατ. ευρώ το 2009.
Ενώ η πλευρά του I. Σαββίδη έχει ορίσει 6 μέλη επιλογής της στο 11μελές ΔΣ της ΣΕΚΑΠ, μέχρι τώρα δεν έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες της μεταβίβασης και της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, ενώ οι 279 εργαζόμενοι έχουν να πληρωθούν πάνω από δύο μήνες. Παράλληλα, η νέα διοίκηση δεν έχει παρουσιάσει μέχρι στιγμής κάποιο αναλυτικό επιχειρησιακό σχέδιο εξόδου από την κρίση.
Τι υποστηρίζει η πλευρά Σαββίδη
Από την πλευρά του ο Ιβάν Σαββίδης προβληματίζεται για κάποια πράγματα που τα θεωρεί σημαντικά.
Πρώτον για να έχει απόλυτο έλεγχο στην εταιρεία εξέφρασε την επιθυμία της εξαγοράς των μετοχών τόσο της ΣΕΚΕ (κυρίως) όσο και των εργαζομένων. Εδώ όμως υπάρχουν κάποια θέματα όπως: το καταστατικό δεν επέτρεπε την αγορά των μετοχών της ΣΕΚΕ γι’ αυτό και άλλαξε! Για να γίνει αυτό στην επόμενη Γενική Συνέλευση των Μετόχων. Ως προς τις μετοχές των εργαζομένων, υπήρξε μια μικρή εμπλοκή ως προς την τιμή εξαγοράς.
Δεύτερο ουσιαστικό θέμα αυτό του αριθμού των εργαζομένων. Ο Σαββίδης πιστεύει πως θα πρέπει να μειωθεί όπως και να μειωθεί ο αριθμός των προϊσταμένων και διευθυντών.
Τέλος, εξίσου σημαντικό θεωρεί το ύψος της μηνιαίας αποζημίωσης που κρίνεται ως υψηλή και θα πρέπει να μειωθεί επίσης. Και κάτι ουσιαστικό, την αλλαγή της εργασιακής νοοτροπίας των εργαζομένων που όντας σε συνεταιριστικό εργοστάσιο διακατέχονται από μια νοοτροπία δημοσίου.
Είναι ως εκ τούτου προφανές πως ο νέος επενδυτής –αγοραστής θα θελήσει να εφαρμόσει νέες επιχειρηματικές αρχές και ιδιωτικής επιχείρησης νοοτροπίες στη ΣΕΚΑΠ για να μπορέσει αυτή να ορθοποδήσει και αρχίσει να έχει κέρδη.
Και επιτέλους, κανένας επιχειρηματίας δεν επενδύει τα χρήματά του για να τα χάσει ή για να συνεχίζει να τα ρίχνει σ’ ένα βαρέλι δίχως πάτο.
Και προφανώς δεν είναι τέτοιος ο Ιβάν Σαββίδης…
«Ε»