Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Στα όριά τους φυλακές και κρατητήρια στην ΑΜΘ

Στα όριά τους φυλακές και κρατητήρια στην ΑΜΘ

0
astynomia-ktirio
Φτάνουν και τους 40 κρατούμενους τα κρατητήρια του Α.Τ. Ξάνθης. Ξεπερνούν κατά 3 φορές τη χωρητικότητά τους οι φυλακές της Κομοτηνής
 
Οι συνδικαλιστές κάνουν λόγο για εκρηκτική κατάσταση. Επιμένουν ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα, αλλά έπαψαν να πιστεύουν σε εξαγγελίες
 

Σε εκρηκτική κατάσταση βρίσκεται το σωφρονιστικό σύστημα της χώρας, με κελιά και θαλάμους όπου στοιβάζονται κρατούμενοι ανεξαρτήτως αντικειμένου καταδίκης, σωφρονιστικούς υπαλλήλους, που φτάνουν ακόμη και τον ένα ανά 450 κρατουμένους, σύμφωνα με πανελλαδικά δημοσιεύματα και κρατητήρια που έχουν μετατραπεί σε φυλακές με μακρά περίοδο παραμονής για υπόδικους και καταδικασθέντες, οι οποίοι σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν και τα όρια χωρητικότητάς τους.
 
Εκκλήσεις στο βρόντο για την κατάσταση στα κρατητήρια Ξάνθης
Συνεχείς είναι οι καταγγελίες που έχει κάνεις προς όλες τις κατευθύνσεις η Συνδικαλιστική Κίνησης Αστυνομικών Ξάνθης για την κατάσταση που επικρατεί στα κρατητήρια του αστυνομικού τμήματος. Η χωρητικότητα είναι για 32 άτομα, αλλά όπως επισημαίνουν μέλη της Κίνησης, αυτό είναι μόνο στα χαρτιά, αφού οι υποδομές δεν μπορούν να υποστηρίξουν τόσα άτομα. Σύμφωνα με το γραμματέα του σωματείου Ανέστη Γεωργιάδη, σήμερα βρίσκονται στα κρατητήρια της Ξάνθης 9 κρατούμενοι, αλλά ο αριθμός μπορεί να εκτιναχθεί από τη μια στιγμή στην άλλη, όταν πρόκειται για μαζικές συλλήψεις παράνομων μεταναστών. Υπάρχουν φορές που φυλάσσονται στα κρατητήρια ακόμη και 40 άτομα, ενώ πέρυσι κάποια στιγμή οι κρατούμενοι ήταν 60. Οι συνθήκες, όπως είναι κατανοητό, γίνονται ασφυκτικές, αφού τα κρατητήρια δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τις φυλακές. Όπως τονίζει ο κ. Γεωργιάδης, οι κρατούμενοι στερούνται προαυλισμού, οι υποδομές χρήζουν επισκευών, ενώ το μείζον ζήτημα είναι ο χρόνος παραμονής που αντί για ελάχιστες ημέρες μέχρι να ολοκληρωθεί η μεταγωγή, όπως προβλέπεται, κρατούμενοι παραμένουν μήνες στα κρατητήρια. Αυτή τη στιγμή μάλιστα υπάρχει κρατούμενος 170 ημερών στα κρατητήρια της Ξάνθης!
Οι αστυνομικοί προβληματίζονται για τους κινδύνους που εγείρει αυτή η κατάσταση, αφού ανησυχούν για το ίδιο το μέλλον τους και τις πιθανές ευθύνες αν προκύψει οτιδήποτε. Συχνά έρχονται αντιμέτωποι με απεργίες πείνας, παράπονα και επιθετική συμπεριφορά από κρατουμένους, οι οποίοι παραμένουν έγκλειστοί για πολύ καιρό. Πρόσφατα σημειώθηκε θάνατος κρατούμενου από το Δροσερό από στερητικό σύνδρομο. Χαρακτηριστικά, ο κ. Γεωργιάδης, αναφέρει ότι, αν κάποιος κρατούμενος ζητήσει να μεταβεί στο νοσοκομείο, η αστυνομία στερείται σημαντικής δύναμης, αφού πρέπει αστυνομικός και περιπολικό να παραμείνουν εκεί. Η αγωνία φούντωσε περισσότερο με την ανακοίνωση Δένδια για κατάργηση 6.700 οργανικών θέσεων. Οι αστυνομικοί έχουν πάψει πια να μιλούν για τη μισθολογική τους επιδείνωση και προτάσσουν τη διασφάλιση υποδομών και μέσω, ώστε να καταφέρνουν να τηρούν την τάξη και την ασφάλεια.
 
Νυχτερινή βάρδια με 3 άτομα για 350 κρατουμένους στις φυλακές Κομοτηνής
fylakes komotinisΜία κατάσταση ασφυκτική και εκρηκτική περιγράφει και ο πρόεδρος του σωματείου εσωτερικών υπαλλήλων των δικαστικών φυλακών Κομοτηνής Γιώργος Τσιούμανης. Σήμερα, οι 347 κρατούμενοι των φυλακών διαμένουν στοιβαγμένοι σε κελιά 2-3 ατόμων 5 και 6 άτομα, ενώ σε θαλάμους των 12 κρεβατιών, έχουν συγκεντρωθεί ακόμη και 30 κρατούμενοι. Για όλους αυτούς, οι φυλακές διαθέτουν 40 σωφρονιστικούς υπαλλήλους, οι οποίοι μειώθηκαν κατά 9, μετά τις συνταξιοδοτήσεις και αποσπάσεις των τελευταίων δύο ετών. Άλλοι 40 περίπου είναι και οι φρουροί. Και έπονται και άλλες εντός του έτους, όπως μαθαίνουμε. Η πρωινή βάρδια έχει 6-7 άτομα, ενώ στη βραδινή 3 υπάλληλοι αναλαμβάνουν την επιτήρηση για το σύνολο των κρατουμένων. «Δεν μπορούμε να δεχτούμε άλλο κόσμο, το λέμε συνέχεια. Όλα τα αστυνομικά τμήματα της περιοχής είναι γεμάτα, αλλά κι εμείς δεν μπορούμε να δεχτούμε άλλους κρατουμένους σε μία φυλακή χωρητικότητας 100 ατόμων, που έχει 347!», αναφέρει ο κ. Τσιουμάνης, σχολιάζοντας: «το έχουμε επισημάνει πάρα πολλές φορές σε δήμαρχους, βουλευτές, τον περιφερειάρχη, αλλά δεν έγινε τίποτα. Πάψαμε να πιστεύουμε σε εξαγγελίες. Ο υπουργός μας υποσχέθηκε 700 προσλήψεις, αλλά πού είναι; Τώρα περιμένουμε τους 600 δημοτικούς αστυνομικούς που αναμένεται να διοχετευτούν στις φυλακές. Για εμάς η αύξηση ακόμα και με 2 και 3 άτομα είναι εξαιρετικά κρίσιμη».
Στις φυλακές της Κομοτηνής πηγαίνουν κυρίως άτομα από την περιοχή της Θράκης μέχρι και την Καβάλα. Γενικά τηρείται μία γεωγραφική κατανομή. Έτσι, οι μοναδικές φυλακές της περιοχής βρίσκονται στην Κομοτηνή, τη στιγμή που επί δύο χρόνια παραμένουν αδρανείς οι νέες δικαστικές φυλακές Νικηφόρου Δράμας με χωρητικότητα 700 ατόμων, γιατί εκκρεμεί κονδύλι 4 εκ. ευρώ για το βιολογικό καθαρισμό. Αντιστοίχως και στη Νιγρίτα, λειτουργούν μόνο οι τρεις πτέρυγες για 350 άτομα (αντί 600 που είναι η χωρητικότητα) λόγω έλλειψης προσωπικού.
Ο κ. Τσιουμάνης εξηγεί ακόμη, ότι οι συνθήκες έχουν αλλάξει πολύ σε σχέση με παλαιότερα. Τονίζει την επιθετική συμπεριφορά ορισμένων κρατουμένων που προκύπτει και από την υπερσυμφόρηση, ενώ συμπληρώνει και την αξιοσημείωτη αύξηση των προφυλακίσεων τα τελευταία χρόνια. Εκτιμά, μάλιστα ότι το 40% των κρατουμένων σήμερα είναι προφυλακισμένοι. Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι το σημαντικότερο είναι να ληφθούν μέτρα για να μπορέσει να λειτουργήσει με ασφάλεια το σωφρονιστικό σύστημα. «Δε μιλάμε για εμάς. Για τις περικοπές και τις συνθήκες εργασίας. Για τα απλήρωτα νυχτερινά και τις συνεχείς επιφυλακές. Αλλά θα πρέπει κάτι να γίνει γιατί το σωφρονιστικό σύστημα κοντεύει να «σκάσει»», αναφέρει ο κ. Τσιουμάνης, που επισημαίνει καταληκτικά: «βέβαια σωφρονιστικό μόνο κατ’ ευφημισμό λέγεται, αφού δεν υπάρχει καμία πρωτοβουλία προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ φυσικά δε μιλάμε καν πια για εναλλακτικές μορφές κράτησης, που θα μπορούσαν να έχουν ποικίλα οφέλη και για τους ίδιους τους κρατουμένους, αλλά και για την κοινωνία.
 
Ελένη Διαφωνίδου
 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΟΗΕ: Καταπέλτης για τις ανθρωπιστικές συνέπειες του πολέμου στη Γάζα – Σχεδόν το 70% των θυμάτων γυναίκες και παιδιά

Η έκθεση του Γραφείου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδικάζει τις παραβιάσεις του διεθνούς δικα…