Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Χρήστος Σπίρτζης στην Ξάνθη. Δήλωσε ότι το ΤΕΕ στοχοποιήθηκε από την κυβέρνηση
Επισκέφτηκε την επένδυση των Πλαστικών Θράκης και μίλησε στους Μηχανικούς για τα προβλήματα του φορέα
Μαριάννα Ξανθοπούλου
Για στοχοποίηση του ΤΕΕ από την κυβέρνηση εξαιτίας της δεδηλωμένης αντίθεσής του με την ασκούμενη πολιτική, έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Χρήστος Σπίρτζης, ο οποίος επισκέφτηκε την Ξάνθη στα πλαίσια της περιοδείας του στη Θράκη με αφορμή τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο φορέας. Ο κ. Σπίρτζης ήταν ο βασικός ομιλητής στην ενημερωτική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 19 Ιουλίου το απόγευμα στο ξενοδοχείο «Ελισσώ» ενώ λίγο νωρίτερα επισκέφτηκε την επένδυση των Πλαστικών Θράκης στο Εράσμιο. Να σημειώσουμε ότι ανάλογη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στην Κομοτηνή. Στόχος αυτών των συναντήσεων είναι η ενημέρωση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο φορέας καθώς και οι ενέργειες της Διοικούσας επιτροπής προς την κατεύθυνση της επίλυσης καθώς επίσης και «η ανάδειξη των σημαντικών τομών που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στον τομέα της άσκησης του επαγγέλματος του Μηχανικού», όπως ειπώθηκε στην εκδήλωση, που όμως σημαδεύτηκε από την μικρή παρουσία των μηχανικών.
Στόχος επίθεσης το ΤΕΕ
Σε δηλώσεις του στο «Ε» ο κ. Σπίρτζης ανέφερε ότι το «Το ΤΕΕ δεν πάει ούτε για αυτοδιάλυση ούτε για κατάργηση. Δέχεται μια επίθεση όπως δέχονται όλοι οι επιστημονικοί και κοινωνικοί φορείς από την κυβέρνηση. Όσοι φορείς μπορούν ν’ αρθρώσουν μια εναλλακτική πρόταση πως περνάμε την κρίση και μια άλλη πρόταση γενικότερα σε σχέση με τις ασκούμενες πολιτικές. Αυτός είναι και ο λόγος που δεχόμαστε αυτή την επίθεση και σε σχέση με τα οικονομικά. Δεν είναι στο χέρι της κυβέρνησης να διαλύσει το ΤΕΕ Οι μηχανικοί είναι αποφασισμένοι να διατηρήσουν και να κρατήσουν τον φορέα τους που ιδρύθηκε πριν 90 χρόνια για να συνεισφέρει στην παραγωγική δομή της χώρας μετά την Μικρασιατική Καταστροφή».
Παραδέχτηκε ωστόσο τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο φορέας καθώς εδώ και 8 – 9 μήνες καταλύθηκαν οι πόροι του ΤΕΕ ως έσοδο όμως διαβεβαίωσε ότι μετά από διαπραγματεύσεις με την νέα ηγεσία μετά τον ανασχηματισμό : «Πιστεύω πως οι διαπραγματεύσεις που έχουμε κάνει με τη νέα ηγεσία του ΥΠΕΚΑ και των Δημοσίων Έργων θα δώσει λύσεις ώστε ν’ αντικατασταθούν αυτοί οι πόροι.. Θα έχουμε καλό αποτέλεσμα και σε σχέση με τα πάγια έσοδα του ΤΕΕ και με τον φετινό προϋπολογισμό». Διευκρίνισε πάντως ότι τα έσοδα του φορέα είναι από τα χρήματα των Μηχανικών: «Δεν έχουμε πάρει ούτε ένα ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό όλα αυτά τα χρόνια που λειτουργούμε».
Σ’ ότι αφορά την επίθεση που δέχεται το ΤΕΕ τόνισε ότι:«Η κυβέρνηση έχει στοχοποιήσει το ΤΕΕ και όποιον φορέα έχει διαφορετική άποψη απ’ αυτή και καλό θα είναι να εκδημοκρατιστεί γιατί τουλάχιστον η ίδια δηλώνει ότι είναι κυβέρνηση σε μια δημοκρατική χώρα…».
Πρόταση του ΤΕΕ για έξοδο από την κρίση: Εθνικό στρατηγικό σχέδιο με επίκεντρο την περιφέρεια
Αναφορικά δε με την πρόταση του ΤΕΕ για την έξοδο από την κρίση επεσήμανε: «Με τις πολιτικές που ασκούνται δεν υπάρχει ούτε αχτίδα φωτός. Για να βγούμε από την κρίση αυτό που πρέπει να έχουμε είναι ένα εθνικό στρατηγικό σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Για να υπάρχει εθνικό στρατηγικό σχέδιο και παραγωγική δομή πρέπει να εγκαταλειφθεί το μοντέλο που έχουμε τις τελευταίες δεκαετίες μια στρεβλή ανάπτυξη στο δίπολο Αθήνα – Θεσσαλονίκη. Θεωρούμε ότι πρέπει να δομήσουμε μια παραγωγική δομή ισόρροπα στην περιφέρεια, να έχουμε αειφόρο ανάπτυξη, αποκέντρωση και σεβασμό στο περιβάλλον».
Ο γραμματέας του ΤΕΕ – Θράκης κ. Αργύρης Πλέσσιας αναφέρθηκε στα προβλήματα του ΤΕΕ – Θράκης: «Το ΤΕΕ – Θράκης σε μια πολύ δύσκολη περίοδο προσπαθεί να διατηρήσει τις ζωτικές του λειτουργίες. Επί όλων των περιβαλλοντικών ζητημάτων που αφορούν την εποχή μας και για τα οποία είμαστε υπεύθυνοι προσπαθούμε να έχουμε σαφή τεκμηριωμένο ορθό λόγο. Έχουμε μια συγκεκριμένη δομή που παράγουμε απόψεις ωστόσο η οικονομική συγκυρία είναι τέτοιας μορφής που κάνει πολύ δυσχερή τα πράγματα. Είμαστε ικανοποιημένοι που ο πρόεδρος έχει προωθήσει λύσεις για την άμβλυνση των προβλημάτων»