Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Μείωση ΦΠΑ – Μείωση και στον λογαριασμό;

Μείωση ΦΠΑ – Μείωση και στον λογαριασμό;

0
katastima
Τσιακίρογλου: «Οφείλουμε να μειώσουμε τις τιμές…»
Χουλιάρας: «Δεν έχουμε περιθώρια να μειώσουμε τιμές…»
 
Σε ποια προϊόντα πέφτει ο ΦΠΑ από 23% σε 13%
 
Μαριάννα Ξανθοπούλου
 
Ένα …δώρο δίνει η κυβέρνηση στους επαγγελματίες της εστίασης καταμεσής του καλοκαιριού μειώνοντας τον συντελεστή του ΦΠΑ από 23% σε 13% και προσδοκώντας βελτίωση της ψυχολογίας στην αγορά, ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του εγχώριου τουριστικού προϊόντος, αύξηση του τζίρου και τελικά αύξηση εσόδων τέτοια που να καλύπτει ή να τείνει να καλύψει την απώλεια από τη μείωση του συντελεστή στο 13%. Η ανακοίνωση του πρωθυπουργού για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση χαιρετίστηκε από τους επαγγελματίες της εστίασης, καθώς αποτελούσε ένα πάγιο αίτημά τους ζητούμενο όμως παραμένει αν η μείωση του ΦΠΑ συνοδευτεί από μείωση των τιμών και αν οι καταναλωτές θα το νιώσουν αυτό στις τσέπες τους! Ο πρωθυπουργός δεν έκρυψε την ανησυχία του για κερδοσκοπικά παιχνίδια και εξήγγειλε πιλοτική εφαρμογή του μέτρου από 1ης Αυγούστου έως τέλος Δεκεμβρίου προκειμένου να αξιολογηθούν τα αποτελέσματά του …στα ταμεία του κράτους .
 
Τσιακίρογλου: «Οφείλουμε να μειώσουμε τις τιμές…»
Ανάσα ανακούφισης», χαρακτηρίζει την μείωση του ΦΠΑ ο πρόεδρος της ΟΕΒΕ Ξάνθης κ. Σωτήρης Τσιακίρογλου, επισημαίνοντας παράλληλα πως από τότε που επιβλήθηκε η αύξησή του το Σεπτέμβριο του 2011, ευθύνεται για πολλά λουκέτα στις επιχειρήσεις εστίασης.: «Δώσαμε μάχη για να μειωθεί ο ΦΠΑ και ήταν θέμα τιμής για την κυβέρνηση. Πιστεύω ότι έτσι σώζονται πολλές επιχειρήσεις που ήταν έτοιμες να κλείσουν και πολλές θέσεις εργασίας ιδιαιτέρως των νέων καθώς μην ξεχνάμε ότι οι νέοι δουλεύουν περισσότερο σε καταστήματα εστίασης». Σ’ ότι αφορά την μείωση των τιμών ο κ. Τσιακίρογλου τονίζει με έμφαση: «Οφείλουμε να κάνουμε μείωση των τιμών για αυτό ο καταναλωτής πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός και να το ελέγχει. Θεωρώ επίσης ότι θα μειωθεί η φοροδιαφυγή γιατί όπως πάντα λέγαμε όταν ο ΦΠΑ έχει 23% οι καταστηματάρχες δεν έκοβαν αποδείξεις για να …γλυτώσουν κάποια χρήματα και αυτό αποδείχθηκε στην πράξη με την μείωση των εσόδων και την αύξηση της φοροδιαφυγής στην εστίαση μειώνοντας τα έσοδα του κράτους».
 
Χουλιάρας: «Δεν έχουμε περιθώρια να μειώσουμε τιμές…»
Αντίθετη άποψη έχει ο πρόεδρος του σωματείου καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος κ. Βασίλης Χουλιάρας. Όπως υποστηρίζει το 23% απορροφήθηκε και όχι μόνο δεν αύξησαν τις τιμές αλλά τις μείωσαν για να είναι ανταγωνιστικοί και κατά συνέπεια: «Δεν έχουμε περιθώρια για άλλη μείωση. Συνεχώς απορροφάμε κάθε αύξηση του ΦΠΑ. Όποιοι τις είχαν αυξήσει ας τις μειώσουν . Εμείς που τις …,μειώσαμε με 23% δεν έχουμε περιθώρια για άλλη μείωση».
 
Σε ποια προϊόντα πέφτει ο ΦΠΑ από 23% σε 13%
Τα προϊόντα που πρέπει πλέον να διατίθενται με ΦΠΑ 13% και όχι 23%, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι:
– Τρόφιμα έτοιμα για φαγητό σε εστιατόρια, ταβέρνες, σούπερ μάρκετ κ.λπ.
– Χυμοί φρούτων και λαχανικών, ροφήματα όπως καφές, τσάι, σοκολάτα, αναψυκτικά, αεριούχα νερά φυσικά ή, τεχνητά ανεξάρτητα από τον τρόπο πώλησης τους, δηλαδή χονδρική ή λιανική και ανεξάρτητα από τα σημεία πώλησης, δηλαδή σούπερ μάρκετ, περίπτερα, εστιατόρια, ταχυφαγεία.
– Υπηρεσίες εστίασης σε καφενεία, καφετέριες, ζαχαροπλαστεία, εστιατόρια, ψητοπωλεία, οινομαγειρεία, αναψυκτήρια, σνακ μπαρ, γαλακτοπωλεία και καταστήματα διάθεσης catering.
– Φαγητά σε πακέτο, αλλά και φαγητά που διατίθενται από καντίνες, κυλικεία σε γήπεδα, μπαρ κινηματογράφων και θεάτρων, πιτσαρίες, κινέζικα, γεύματα διαίτης ή υγιεινής διατροφής, σούπερ μάρκετ που παραδίδουν έτοιμα μαγειρεμένα φαγητά και οι επιχειρήσεις πώλησης σάντουιτς, τυροπιτών, σαλατών και λοιπόν παρόμοιων πρόχειρων γευμάτων ή σνακ.
– Κατανάλωση γλυκών σε ζαχαροπλαστεία. Τα γλυκά που πωλούνται για κατανάλωση εκτός καταστήματος επιβαρύνονται ούτως ή άλλως με συντελεστή 13%.
– Υπηρεσίες εστίασης σε ξενοδοχεία και πακέτα διαμονής και διατροφής (διαμονή με πρωινό, διαμονή με πρωινό και γεύμα, all inclusive.
 
Πίνακας μειώσεων τιμών
 

Προϊόντα

ΦΠΑ 23%

ΦΠΑ 13%

Καφές στιγμιαίος

3

2,76

Καφές ελληνικός μονός

1,5

1,38

Καφές ελληνικός διπλός

2,5

2,3

Φρέντο εσπρέσο

3,5

3,22

Φρέντο καπουτσίνο

4

3,67

Φυσ. χυμός πορτοκάλι

4

3,67

Τυρόπιτα

1,5

1,38

Σουβλάκι με γύρο

2,2

2,02

Σάντουιτς

2,5

2,3

Πίτσα μεσ. Μεγέθους

7,5

6,89

Χωριάτικη σαλάτα

5

4,59

Πατάτες μερίδα

3

2,76

Μακαρόνια με κιμά

4,7

4,32

Μπιφτέκι μερίδα

4,6

4,23

Ουίσκι σε μπαρ

6

5,51

Μπίρα σε μπαρ

5

4,59

.
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ξεκινά σήμερα η καταβολή των συντάξεων Μαΐου

Ποια επιδόματα θα καταβληθούν μέχρι τις 26 Απριλίου Σήμερα Τετάρτη, 24 Απριλίου το απόγευμ…